Startsida / Inlägg

Recept program 10

av Katarina Wendelin

Sista middagen för året bjöd på mycket känslor när Hannah & Amanda bjöd in Suzanne Sjögren och Ebba von Sydow att njuta av vuxen nyårsmat. Kalvstek, hasselbackare, gräddsås och crème brûlée stod på menyn – så här kopierar du succén. 

 Äppel- och kanelsangria

Du behöver:

75 cl vitt vin, vi använde oss av ”El coto blanco” (nr 2780)

1 äpple

1 lime

½ dl socker

1 kanelstång

33 cl fruktsoda

Gör så här:

Skär frukten i medelstora bitar. Frukten behöver inte skalas.

Häll upp vin och kanel i en stor kanna eller skål, söta efter smak. Tillsätt frukten. Kyl vinet och frukterna i kylskåp i cirka 1 timme.

Tillsätt soda och is strax före servering. Smaka av och servera!

Nyårsstek med hasselbackspotatis

Kalvstek

Du behöver:

800 g kalvstek

300 g sockerärtor

Smör till stekning

Salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Gnid in köttet med salt och peppar och bryn steken i smör i en stekpappa.

När steken fått en fin stekyta lägger du den i en ungsfast form eller panna och sätter in i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.

Koka sockerärtorna i saltat vatten och servera på ett fat tillsammans med steken, såsen, svartvinbärsgelé och hasselbackspotatisen.

Hasselbackspotatis

Du behöver:

Ca 12 stora potatisar

50 g smör

Salt och malen vitpeppar efter smak

1 dl ströbröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader, skala potatisarna i tunna skivor men så att de fortfarande håller ihop i nederkanten. Lägg gärna potatisen i en träslev när du skär den.

Lägg sedan de färdigskivade potatisarna i en ugnssäker, smord form.

Smält smöret och pensla på potatisarna. Salta och peppra och slutligen häller du på ströbrödet. Låt potatisarna ligga i ugnen i cirka 45 min.

Gräddsås med trattkantareller

 

Du behöver:

5 dl grädde

3 msk kalvfond

6 dl trattkantareller

2 msk maizena

2 msk soja

Gör så här:

Lägg kantarellerna i en stekpanna och stek på svag värme. När de börjar fräsa häller du över grädden, kalvfonden och sojan.

Låt det koka upp och tillsätt sedan maizenan.

Låt såsen koka tills den blir lagom tjock, tar cirka 5 min. Smaka av med salt och peppar.

Vi drack: ”Cono sur organic cabernet sauvignon carménére” 2011 (6586), 89 kronor.

Crème brûlée

Du behöver:

1 vaniljstång

4 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 dl strösocker

6 äggulor

2 msk strösocker eller råsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggulorna med sockret. Hetta upp grädde och mjölk. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i kastrullen, lägg även ner själva stången.

Tillsätt de vispade äggen och sockret i gräddmjölken och låt det sjuda under omrörning.

Ta upp vaniljstången och fördela sedan krämen i serveringsskålarna.

Ställ skålarna i en form/långpanna med hett vatten upp till halva serveringsskålen.

Grädda i ugnen i cirka 40 minuter. Låt sen svalna i kylskåpet.

Innan servering strör du över socker eller råsocker och bränner med en gasolbrännare tills sockret smälter, alternativt i ugn, på grillfunktion.

Julmumma

Du behöver:

1 äpple

1 apelsin

1 lime

2 dl rödvin, vi använde oss av ”El coto crianza” 2008 (nr 12670)

2 dl ljus sirap

5 cl konjak

1 liter mineralvatten (Vitamin well sparkling)

Gör så här:

Skala och tärna citrus-frukterna och äpplet.

Häll över rödvinet, sirapen och eventuellt konjak. Ställ i kylskåpet.

Häll på mineralvatten och is precis före servering.

Alla programmen hittar du här!

 

Recept: Hannah Widell & Amanda Schulman

Foto: Amelia Widell

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB