Recept program 10
avSista middagen för året bjöd på mycket känslor när Hannah & Amanda bjöd in Suzanne Sjögren och Ebba von Sydow att njuta av vuxen nyårsmat. Kalvstek, hasselbackare, gräddsås och crème brûlée stod på menyn – så här kopierar du succén.
Äppel- och kanelsangria
Du behöver:
75 cl vitt vin, vi använde oss av ”El coto blanco” (nr 2780)
1 äpple
1 lime
½ dl socker
1 kanelstång
33 cl fruktsoda
Gör så här:
Skär frukten i medelstora bitar. Frukten behöver inte skalas.
Häll upp vin och kanel i en stor kanna eller skål, söta efter smak. Tillsätt frukten. Kyl vinet och frukterna i kylskåp i cirka 1 timme.
Tillsätt soda och is strax före servering. Smaka av och servera!
Nyårsstek med hasselbackspotatis
Kalvstek
Du behöver:
800 g kalvstek
300 g sockerärtor
Smör till stekning
Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Gnid in köttet med salt och peppar och bryn steken i smör i en stekpappa.
När steken fått en fin stekyta lägger du den i en ungsfast form eller panna och sätter in i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
Koka sockerärtorna i saltat vatten och servera på ett fat tillsammans med steken, såsen, svartvinbärsgelé och hasselbackspotatisen.
Hasselbackspotatis
Du behöver:
Ca 12 stora potatisar
50 g smör
Salt och malen vitpeppar efter smak
1 dl ströbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, skala potatisarna i tunna skivor men så att de fortfarande håller ihop i nederkanten. Lägg gärna potatisen i en träslev när du skär den.
Lägg sedan de färdigskivade potatisarna i en ugnssäker, smord form.
Smält smöret och pensla på potatisarna. Salta och peppra och slutligen häller du på ströbrödet. Låt potatisarna ligga i ugnen i cirka 45 min.
Gräddsås med trattkantareller
Du behöver:
5 dl grädde
3 msk kalvfond
6 dl trattkantareller
2 msk maizena
2 msk soja
Gör så här:
Lägg kantarellerna i en stekpanna och stek på svag värme. När de börjar fräsa häller du över grädden, kalvfonden och sojan.
Låt det koka upp och tillsätt sedan maizenan.
Låt såsen koka tills den blir lagom tjock, tar cirka 5 min. Smaka av med salt och peppar.
Vi drack: ”Cono sur organic cabernet sauvignon carménére” 2011 (6586), 89 kronor.
Crème brûlée
Du behöver:
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
6 äggulor
2 msk strösocker eller råsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggulorna med sockret. Hetta upp grädde och mjölk. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i kastrullen, lägg även ner själva stången.
Tillsätt de vispade äggen och sockret i gräddmjölken och låt det sjuda under omrörning.
Ta upp vaniljstången och fördela sedan krämen i serveringsskålarna.
Ställ skålarna i en form/långpanna med hett vatten upp till halva serveringsskålen.
Grädda i ugnen i cirka 40 minuter. Låt sen svalna i kylskåpet.
Innan servering strör du över socker eller råsocker och bränner med en gasolbrännare tills sockret smälter, alternativt i ugn, på grillfunktion.
Julmumma
Du behöver:
1 äpple
1 apelsin
1 lime
2 dl rödvin, vi använde oss av ”El coto crianza” 2008 (nr 12670)
2 dl ljus sirap
5 cl konjak
1 liter mineralvatten (Vitamin well sparkling)
Gör så här:
Skala och tärna citrus-frukterna och äpplet.
Häll över rödvinet, sirapen och eventuellt konjak. Ställ i kylskåpet.
Häll på mineralvatten och is precis före servering.
Alla programmen hittar du här!
Recept: Hannah Widell & Amanda Schulman
Foto: Amelia Widell