Startsida / Inlägg

Halstrad lax & kladdig kladdkaka med glass

av Katarina Wendelin

Tjejerna träffade Renée Nyberg och Nyamko Sabuni för att snacka kärlek, rykten och trolleritrix. Till middag serverades det läcker carpaccio, urgod lax och en försvinnande god glassdessert!

Förrätt: Carpaccio på oxfilé med ruccola, vinegrette på valnötter, parmesan och citron

Du behöver:

300 g fint skivad oxfilé
 1 ask ruccola
200 g parmesan
Vinegrette
1 dl valnötter
1 rödlök

0,75 dl kallpressad olivolja

Citroner (använd saft och zest)

Salt och peppar

Gör så här:

Skala och finhacka löken.
Hacka valnötter.
Blanda rödlök och valnötter med olja.
Smaka av med flingsalt, peppar och citron.

Fördela köttet på tallrikar.

Varva ruccola, vinegrette, svartpeppar och hyvla över parmesanost. Låt oxfilén stå och dra i 5–10 minuter före servering.

Vi drack: ”Terredora fiano di avellino”, artnr 2128, 99 kr.


Huvudrätt: Halstrad lax & pocherat ägg på ljummen hovmästarsallad

Du behöver:

Hovmästarsås med gräslök:

1 msk svensk senap (mild)
1 tsk fransk senap (stark)
1 msk strösocker
2 msk vinäger
1 dl rapsolja
Gräslök, hackad

Gör så här:
Blanda senap, socker, vinäger och alla kryddor utom gräslök.
Vispa sakta ner oljan tills det blir en tjock, blank sås.
Rör ner gräslöken.

Sallad

2 knippen sparris
2 salladslökar i skivor
2 påsar mixsallad
2 broccolikålsbuketter
1-2 rödlökar i fina skivor

Gör så här:
Skölj, torka och blanda salladen med rödlök och salladslök.
Skala sparrisen(om man vill) och skär broccolin i småbuketter.
Koka dem i lättsaltat vatten ett par minuter, de skall helst behålla             sin spänst.
Blanda sedan ihop allt grönt med såsen precis innan servering. Salladen serveras lite ljummen.

Lax

4 filéer färsk lax á ca 150-200 g/person

Gör så här: 

Halstra på bägge sidor.

Lägg på ett lock och låt stå på eftervärme.

Pocherat ägg

4 ägg
3 msk ättika

Gör så här:

Fördela ca 3 msk ättika i 4 småskålar. Knäck ett ägg i varje skål och låt dra i några minuter.
Koka upp en kastrull med vatten, och sänk värmen så att vattnet sjuder.
Snurra runt vattnet med en slev och häll ner äggen en och en i mitten av virveln. Det är enklast att göra ett i taget.
Låt sjuda ett par minuter och fånga upp med hålslev.
Fördela salladen på tallrikar. Placera en bit lax och ett ägg ovanpå. Dekorera med gräslök.

Vi drack: ”Laroche bourgogne réserve”, artnr 5621, pris 99 kr.

Efterrätt: Kladdig kladdkaka med vaniljglass och färska hallon

Du behöver:

Kladdkaka
100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Gör så här:

Smält smöret. Vispa upp ägget lätt tillsammans med sockret och rör ner det smälta smöret.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Rör ihop till en jämn smet och skeda upp smeten i muffinsformar.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter (ca 10-15 minuter beroende på hur kladdigt man vill ha det eller på vilka formar man har). Bakelserna ska fortfarande vara kladdiga när man tar ut dem. Låt svalna.
Servera med glass och färsk frukt. Vi valde Carte d’Ors vaniljglass med smak av riktig vanilj.

Vi drack: ”De luze VC fine cognac”, artnr 164, 229 kr.
 

recept: Amanda Schulman & Hannah Widell 

Programmet ser du här!

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB