Startsida / Inlägg

Lyxig middag med Martin & Martina

av Katarina Wendelin

Tjejerna slog på stora trumman för tv- och radioprofilerna Martin Timell och Martina Thun. Så här kopierar du kvällen och lagar himmelska fårostknyten, allt i ugnen-kyckling och miniblåbärspaj med glass. God spis! 

Förrätt: Fårostknyten

1Förrätt

Du behöver:

200 g fetaost

8 skivor filodeg

0.5 dl olivolja

2 vispade ägg

1 dl spenat, finhackad

Salt & peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Mosa osten med en gaffel och tillsätt de vispade äggen, spenat, salt och peppar.

Skär filodegsplattorna i 7 cm breda remsor. Pensla degremsorna med olivolja.

Lägg en tesked av fyllningen i ena änden och vik ihop till en triangel.

Sätt knytena på en smord bakplåt, pensla med lite olivolja och grädda i cirka 20 minuter.

Hummus

1.Förrätt

Gör så här:

5 dl kokta kikärtor

2 pressade vitlöksklyftor

0,5 dl olivolja

Citronsaft

Salt & vitpeppar

Gör så här:

Skala vitlöken och pressa i den i en mixer eller bunke.

Tillsätt kokta kikärtor. Använder du färdiga koka kikärtor på burk så skölj dem noga i durkslag innan.

Mixa i mixern eller kör med stavmixer. De kan också mosas med en gaffel eller potatisstöt för hand.

Tillsätt olivolja. Tillsätt någon msk vatten i taget så att röran blir lös och kan mixas samt blir bredbar.

Smaka av hummusen med vitlök, citronsaft, salt och vitpeppar.

Vi drack: ”Boulder bank sauvignon blanc”, artnr 6367, 79 kronor.

Huvudrätt: Kyckling med rotfrukter och yoghurtsås

2Huvudrätt

Du behöver: 

2-3 sötpotatisar

2 fänkål

1 palsternacka

2 gul/röd lök

2 paprika

6 hela vitlöksklyftor

Flingsalt

Svartpeppar

Färska kryddor

Olivolja eller rapsolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Skär upp löken i ganska stora klyftor. Skölj av vitlöksklyftorna men skala dem ej.

Häll olivolja eller rapsolja i ett ugnsfast fat och lägg de skurna rotsakerna i fatet. Lägg även kyckligen i fatet. Häll på lite flingsalt, svartpeppar och häll eventuellt på de färska kryddorna. Rör runt i fatet så att rotsakerna och kycklingen får olja på sig och kryddorna blandas.

Baka i ugn i cirka 45 minuter eller tills det ser klart ut och rotsakerna är mjuka. Ta gärna ut formen ett par gånger och rör runt så att rotfrukterna och kycklingen blir grillade överallt.

Yoghurtsås

Du behöver: 

3 dl matlagningsyoghurt

Vi drack: ”Somezin zinfandel”, artnr 2145, 89 kronor.

Efterrätt: Miniblåbärspaj med glass

3Efterrätt

Pajdeg

Du behöver:

275 g smör

1 dl socker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

Fyllning

Blåbär

2 dl hasselnötter

1 tsk malen kanel

2 msk socker

4 kulor glass, vi använde Carte d’Or blåbär och vanilj.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Pajdeg: Smält smöret och blanda ner de andra ingredienserna till degen direkt i kastrullen. Tumma ut degen i fyra små ugnssäkra pajformar. Spara lite deg för att kunna strö över fyllningen i sista steget.

Fyllning: Hacka hasselnötterna och blanda kanel och socker. Lägg blåbär på degen. Strö över kanelsocker, hasselnötter och smula resten av degen över blåbären. Grädda i ugn cirka 30 minuter.

Servera med Carte d’Or blåbär och vanilj.

Vi drack: ”Saracco moscato d’Asti”, artnr 7784, 70 kronor.

Programmet ser du här!

recept: Amanda Schulman & Hannah Widell

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB