Startsida / Inlägg

Mycket kvar att bevisa

av Anders Nilsson

Malmö har satsat hårt inför säsongen. Ekonomin är åter stark, laget har förstärkts och klubben har slagit fast att man går för SM-guld. Frågan är bara om Jonas Eidevall har vad som krävs för att leda laget till målet.

Det är dagen efter Malmös poängförlust mot Piteå på bortaplan. En match där den klart största guldfavoriten bakom Tyresö var på vippen att åka på stryk och räddades från ett fiasko i de sista skälvande sekunderna.

Jag har precis läst Malmötränaren Jonas Eidevalls egna uttalanden efter missräkningen på LF Arena – som i värsta fall kan ha kostat det guld klubben så hett eftertraktar.

Det mesta är klyschor i stil med: ”Vi borde ha gjort fler mål” och ”Vi måste få alla att klicka i bättre”. Men, Eidevall säger också något riktigt viktigt. Han säger att Malmö har mycket att jobba med i sitt spel.

I det sista uttalandet prickar Malmötränaren rätt, enligt mitt sätt att se på saken. Fjolårstvåan har väldigt mycket att jobba på för att faktiskt vara den konkurrent till Tyresö som man vill vara.

I gårdagens match fanns goda tendeser, men laget hotade alldeles för sällan ett väldigt disciplinerat och smart spelande Piteå. Dessutom är Malmö sårbart bakåt där Amanda Ilestedt är det starkaste kortet i en ojämn, offensivt balanserad och svajig fyrbackslinje.

Den sårbarheten utnyttjade Piteå två gånger om och var bara sekunder ifrån att slå favoriten.

Men trots att laget inte har ett helt kassaskåpssäkert försvar så skulle man definitivt kunna vara en riktig utmanare till Tyresö om SM-guldet. Frågan jag ställer mig är om tränaren Jonas Eidevall är rätt man på rätt plats?

Har han verkligen hela spelargruppen med sig? Har han tillräckligt kunnande för att utveckla Malmös spel? Och är han ödmjuk nog?

Jag är inte säker på att Eidevall har spelarna med sig till hundra procent, jag har ingen aning om ifall han är en tillräckligt bra instruktör och matchcoach. Men under de månader som han haft huvudansvar för Malmö så tycker jag inte att han har gett skenet av att vara tillräckligt ödmjuk för att nå framgång.

Självklart tänker jag på de närmast naiva uttalandena som han gjorde inför bortamötet med Lyon i Champions League där han gjorde klart att Malmö skulle gå för vinst.

Trots att Skånelaget gick på en riktig mina (5–0 i arslet) och lämnade Stade de Gerland efter att ha blivit helt utskåpade så tog Eidevall orden vinna mot Lyon i sin mun också inför returen på hemmaplan.

Med facit på hand så vet vi att Malmö inte var nära att ens hota världens i dag bästa klubblag.

Det finns, som jag ser det, olika sätt att se på Eidevalls snack i media. Det ena är att han haussar sitt lag för att bygga självförtroende och visa tilltro till den kvalitet som finns. Den andra är att han inte ser verkligheten som den faktiskt är.

Efter 2–2 mot Piteå på LF Arena är jag egentligen inte mycket klokare på var Malmö står och vad Eidevall går för än jag var efter Lyon-matcherna, men jag vet att jag är väldigt osäker på om han verkligen har vad som krävs för att göra Malmö till ett guldlag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB