Startsida / Inlägg

Korkat? Bara förnamnet

av Anders Nilsson

Hur mycket är en klubb med sex SM-guld och tre segrar i Svenska cupen i bagaget värd? Inte en egen hemmaplan under vårsäsongen i alla fall.

Det beskedet fick Jitex fick av Mölndals kommun. Samma kommun som tidigare lovat en av svensk damfotbolls absolut mest framgångsrika klubbar genom tiderna att den nya Åbyvallen skulle stå klar till seriepremiären i nästa vecka.

Nu står det klart att arenan inte kommer att stå klar förrän i juni och att Jitex får försöka hitta andra spelplatser för sina hemmamatcher under vårsäsongen.

Man kan tycka att Mölndals kommun borde göra allt i sin makt för att hjälpa Jitex med alternativa spelplatser, men det göra man inte.

Istället för att vara hjälpsamma med den klubb som man rimligen borde behandla som det flaggskepp som Jitex faktiskt är för Mölndals stad har kommunstyrelsen med Marcus Claesson i spetsen visat nonchalans, arrogans och stor brist på såväl verklighetsuppfattning som kunskap.

Claessons uttalandet i gårdagens GP, där han menar att Jitex kan spela på planer som varken har strålkastare eller är i närheten av att vara godkända för spel i högsta serien, talar för sig själva.

Att Mölndals kommun behandlar Jitex så styvmoderligt och att Marcus Claesson bemöter den akuta planfrågan med sådan inkompetens känns inget annat än pinsamt.

Dagens dumstrut går därför till Mölndal och utmärkelsen till årets pinsammaste pamp tilldelas Marcus Claesson för hans fantastiskt korkade uttalande i media.

Förresten, korkat är bara förnamnet.

Jitex är värd en bättre kommun, så varför inte flytta klubb och verksamhet till en annan dito som vet att sätta värde på en klubb med en historia som ytterst få kan matcha.

Två sidor av samma mynt

Jitex hade självklart kunnat vara förutseende i arenafrågan och i ett långt tidigare skede bokat upp alternativa spelplatser för sina hemmamatcher under vårsäsongen.

Det har man inte gjort.

Så även om Mölndals kommun har felat i massor och så sent som i går bemött frågan med mycket dumhet och naivitet, så är det ändå Jitex som är ansvariga för att se till att ha en godkänd spelplan.

Att tjälen, som nu ställt till det för arenans färdigställande, kunde ligga kvar i april månad var ingen högoddsare. Därför borde Jitex ha sett om sitt hus i god tid och säkrat upp en reservarena för vårens matcher.

Istället för att vara proaktiva får klubben nu jobba hårt för att släcka den brand som uppstått.

Även om jag håller kommunala löften som bindande och förkastar de uttalanden som Marcus Claesson gjort så tycker jag faktiskt att Jitex också får bära en del av skuldbördan i den här frågan.

Framför allt så tycker jag att man borde ha fixat en alternativ hemvist under vårsäsongen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB