Startsida / Inlägg

Talangerna tog för sig

av Anders Nilsson

En nybliven lagkapten slog till först, men sen fick två supertalanger komma till tals. Stjärnskottet Marija Banusic kvitterade för sitt Kristianstad innan Lina Hurtig slog till och fixade Umeås första seger.

I går var Helén Eke den enda svenskan som målade i Damallsvenskan. I dag var det fler blågula som visade målkänsla. Som i Kristianstad där Umeå säkrade säsongens första seger – och nu kan andas ut lite efter en seriestart som varit tung.

Kristianstad kom till spel med tre riktigt meriterade anfallsspelare; Josefine Öqvist, Margret Lara Vidarsdottir och Susanne Moberg, men ingen i trion hittade rätt mot Umeå.

När ”stjärnorna” svek klev framtidsspelaren Marija Banusic fram. Nyförvärvet från Sirius kvitterade Umeås ledning, men vad hjälpte det när ett annat framtidsnamn, Lina Hurtig, replikerade med att göra 2–1.

Banusic och Hurtig är två framtida damlandslagsspelare – som kanske borde testas redan nu.

Två mål framåt och tre poäng i ryggen ger Umeå skjuts uppåt i tabellen och viktigt självförtroende inför kommande uppgifter.

Hej då, Sunnanå
Sunnanå har fått en tuff start på säsongen. Laget har bara tagit en poäng på sina tre första matcher, sladdar i tabellen och kan vad värre är inte se ljust på framtiden.

Skador och åter skador är nykomlingen Sunnanås stora förbannelse. Under försäsongen slet nyförvärvet Hanna Glas av ena korsbandet, några veckor senare var det Nina Jakobssons (o)tur och i matchen mot Linköping senast ådrog sig målvakten Susanne Nilsson både muskelbristning och ligamentsskada.

Tre hårda slag mot Skellefteålaget, som dessutom har fått klara sig utan landslagsspelaren Carina Holmberg i säsongsupptakten, och som bara lyckats sno åt sig en poäng.

Med rådande skadeläge kan jag inte se någon ljusning i sikte för nykomlingen heller.

Om Sunnanå har börjat säsongen svagt så har nykomlingskollegan Mallbacken inlett Damallsvenskan uselt. Laget har kammat noll och ligger sist i tabellen– där man kommer att parkera fram till säsongens slut.

Glädje i Göteborg
Kopparbergs/Göteborg visade kvalitet och kompetens när man straffade Tyresö och blev Supercupmästare innan säsongen, men sen har det inte gått lika bra.

Först efter två raka kryss lossnade det för bryggerilaget som körde över Sunnanå med solklara 5–1. Nyförvärvet Jodie Taylor gjorde tre av målen (och kommer, tror jag, att slåss i toppen av skytteligan den här säsongen) Olivia Schough och Amanda Edgren varsitt.

Söndagens seger kommer att betyda mycket för Kopparbergs/Göteborg och laget kommer alldeles säkert att gå allt bättre framöver.

Tre pinnar för Piteå
Piteå kryssade i premiären, gick miste om en skrällseger mot Malmö senast, men fick till det fullt ut i eftermiddagens möte med Jitex. Tre mål framåt, vinst med 3–2 och tre pinnar med in i omklädningsrummet.

Mest glädjande var väl ändå att samtliga fem mål i matchen gjordes av svenska spelare – och att flera unga spelare visade framfötter i Damallsvenskan den här söndagen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB