Startsida / Inlägg

Snacka om nyhet

av Anders Nilsson

Toppklubben bröt mot tävlingsbestämmelserna och kunde ha gått miste om en viktig seger såväl som tre än mer betydelsefulla poäng. Men laget klarade sig undan bestraffning.

Det är ganska precis en vecka sedan som jag av en slump såg att en av Damallsvenskans stora guldfavoriter hade agerat regelvidrigt. I början av maj hade klubben kommit till spel med för många icke ”hemmafostrade spelare”.

Övertrampet som enligt Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser kan bestraffas med förlust (0–3) i den aktuella matchen, skulle i det här fallet innebära att en knapp seger förvandlades till ett betungande nederlag – och att tre poäng försvann från den inspelade skörden.

Ivrigt kastade jag mig över datorn och surfade in på förbundets hemsida där jag gick igenom anmälda matchtrupper. Där stod det, svart på vitt. Laget hade verkligen anmält en trupp bestående av ett för stort antal så kallade icke ”hemmafostrade spelare”.

Jisses. Snacka om nyhet.

För att vara på den säkra sidan tog jag kontakt med förbundet och berättade vad jag hade upptäckt. De såg precis samma sak som jag, att guldfavoriten hade begått ett stort misstag och därmed borde bestraffas.

Jag fortsatte mina efterforskningar, lusläste tävlingsbestämmelserna, pratade med paragrafryttare på förbundet och till sist också med disciplinnämnden.

Alla jag pratade med var eniga. Ett fel hade begåtts och laget borde bestraffas.

Jag skrev ner alla fakta, strök under viktiga citat och kopierade regeltexten i förbundets tävlingsbestämmelser. Sen ringde jag upp den aktuella klubben.

Samtalet blev kort. Personen jag ville prata med var mitt i ett möte, men lovade att återkomma inom kort.

Mm, den har man hört förut, tänkte jag.

Lite senare ringde han dock tillbaka. Jag berättade vad jag hade upptäckt och förklarade att jag skulle vilja höra klubbens kommentar till det hela.

Personen var väldigt snabb med poängtera att det aldrig hade skett någon regelöverträdelse, men medgav att det faktiskt hade varit väldigt nära.

16 spelare hade tagit flyget till den aktuella bortamatchen en dag i förväg. Nio av dessa räknades som icke ”hemmafostrade”. Mer än hälften alltså.

Sent på kvällen före matchdagen uppdagades misstaget och två spelare, båda hemmafostrade, fick ta ett före tuppen-tidigt fakirflyg nästa morgon för att finnas med på bänken.

Klubben hade alltså följt bestämmelserna och mitt knäck gick åt helvete.

Jag kände mig lurad, lite dum och lätt irriterad över att jag lagt ner flera timmars jobb på ingenting. Allt på grund av att förbundets hemsida vilselett mig.

De 16 spelare som åkt till matchen en dag i förväg fanns nämligen uppräknade på förbundets matchsida, men inte de två som anlände på matchdagen.

Så gick det med den jättenyheten. Men ett inlägg i bloggen blet det av mitt slit i alla fall.

…………………………………………. 

Hemmafostrad spelare 1 kap 27 §

Vid match i förbundsserierna ska minst hälften av antalet spelare som antecknas på spelarförteckningen vara hemmafostrade (d.v.s. ska ha varit registrerade för en svensk förening under minst tre år fr.o.m. det kalenderår då spelarna fyllde 15 år t.o.m. det kalenderår spelarna fyllde 21 år).

Numera innebär en avvikelse från denna bestämmelse att föreningen som bryter mot regeln ska anses ha deltagit i matchen med obehörig/obehöriga spelare. Detta kan i sin tur innebära att föreningen i efterhand förlorar matchen med 0-3.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB