Startsida / Inlägg

Två Malmöspelare för mycket

av Anders Nilsson

En enda match under vårsäsongen räckte för att ta en plats i Pia Sundhages trupp. Efter ett halvår på avbytarbänken är Therese Sjögran klar för EM.

Förbundskapten Pia Sundhage offentliggjorde en till stora delar väntad trupp. Den väntade överraskningen var Malmöveteranen Therese Sjögran som med 182 landskamper på sitt samvete tillför rejält med mästerskapsrutin till den blågula styrkan.

Personligen så hade jag inte tagit ut Sjögran av tre olika anledningar; dels på grund av att hon är matchotränad, dels för att hon varit direkt dålig i flera av de inhopp hon gjort under säsongen och dels för att hon trots sin ålder och erfarenhet inte kan använda sin rutin till att göra sina medspelare bättre.

Den stora skrällen var Umeås Jenny Hjohlman – som jag lanserade i min EM-trupp här i bloggen tidigare i dag.

Hjohlman har spetsegenskaper som är närmast unika i svensk elitfotboll och jag tycker att Sundhage gör helt rätt som tar med henne i truppen. I Hjohlman har det svenska EM-laget en spelare som kan komma in från bänken och förändra en matchbild.

Målvakter: Kristin Hammarström, Sofia Lundgren och Hedvig Lindahl.

Som jag skrev i bloggen tidigare så hade jag valt bort Lindahl till förmån för till exempel Umeås Malin Reuterwall.

En före detta förstemålvakt som 30-år gammal ska vara trea för första gången i sitt liv känns inte optimalt. Hellre då en ung målvakt med mer än fyra, fem år kvar av karriären.

Backar: Lina Nilsson, Charlotte Rohlin, Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Amanda Ilestedt, Stina Segerström och Sara Thunebro.

Inte heller här håller jag med Pia Sundhage helt och hållet.

”Hennes offensiva spel är något vi ser fram emot  att se”, sa Sundhage om högerbacken Lina Nilsson.

Det ser jag också fram emot, men jag tror knappast att jag får se det i EM. Nilsson har varit väldigt ojämn under vårsäsongen och såg i landskampen mot Brasilien närmast livrädd ut.

Nej, Nilsson hade hamnat utanför EM-truppen om jag hade fått bestämma. Tyresös Annica Svensson hade varit mitt val.

Svensson är snabbare, starkare och betydligt tuffare än konkurrenten Nilsson. Egenskaper som skulle tillföra betydligt mer till det blågula EM-laget än Nilssons starka offensivspel.

Jag kan till viss del köpa uttagningen av Amanda Ilestedt, även om jag hellre hade sett en mer passningsskicklig spelare i truppen. Men Ilestedt tillhör den framtid jag ville att Sundhage skulle släppa in redan nu.

Mittfältare: Caroline Seger, Elin Magnusson, Lisa Dahlkvist, Olivia Schough, Marie Hammarström, Emmelie Konradsson, Antonia Göransson, Josefine Öqvist, Therese Sjögran.

Elin Magnusson fick chansen i Linköping och spelade till sig en plats i EM-truppen under samlingen i Stockholm förra veckan.

Kul, eftersom Örebromittfältaren har en tuffhet som ger lagdelen ytterligare en dimension.

Therese Sjögran kom som sagt med till EM. Mitt val hade varit Elin Rubensson.

Medan Sjögrans tid är över har Rubenssons framtiden för sig. En plats i sommarens EM hade betytt mycket för morgondagens svenska landslag.

Forwards: Lotta Schelin, Sofia Jakobsson, Jenny Hjohlman och Kosovare Asllani.

Anfallskvartetten köper jag rakt av. Tre namn var solklara, Jenny Hjohlman var den stora bomben. En bomb som kan brisera under EM och då till landslagets stora lycka.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB