Startsida / Inlägg

Få idéer Sveriges fall

av Anders Nilsson

Sverige hade chansen att slå ut Tyskland ur EM – en handfull bra möjligheter faktiskt. Att Lotta Schelin fick ett regelrätt mål bortdömt av en svajig domare från Schweiz och att Josefine Öqvist prickade stolpen gjorde inte semifinalförlusten lättare att ta.

Men hur man än vrider och vänder på matchen så kvarstår två avgörande faktum: Tyskland avslöjade Sveriges försvarsbrister och Pia Sundhage hade ingen plan B att ta till när den ursprungliga matchplanen fallerade.

Det som inte kändes som en omöjlighet på förhand visade sig vara klart möjligt när matchens satte igång. Sverige spelade jämnt med, och stundtals bättre än, Tyskland – men det räckte ändå inte.

Dszenifer Marozsans 1–0-mål i den 34:e minuten tog Tyskland till ännu en EM-final.

Ett tyskt landslag i förändring, föryngring och förvandling avslöjade stora brister i den svenska backlinjen, där endast Nilla Fischer kom undan med bra betyg.

Fischer var en general, en härförare, en sann ledargestalt i en backlinje som svajade, vacklade och var väldigt långt ifrån bra.

Att det tyska segermålet kom just efter ett par försvarsmissar var därför inte ologiskt.

Offensivt såg det trots ett passningsspel som hade mycket övrigt att önska bättre ut för Sverige, om än ganska tvådimensionellt. Den alternativa taktik som saknades i premiären mot Danmark lyste med sin frånvaro även i kväll. 

Och några fler anfallsidéer än djupledsbollar på skyttedrottningen Lotta Schelin eller noggrannhet och skärpa vid fasta situationer fanns inte att ta till. Inte i kväll och heller inte i tidigare matcher.

Här har Pia Sundhage något att jobba vidare med i det VM-kval som väntar. Det räcker nämligen inte med en enda spelidé på den här nivån. Det krävs förmåga att kunna förändra matchbilder på fler sätt än genom att byta spelare.

Särskilt när det som i den här EM-semifinalen på ett utsålt Gamla Ullevi visade sig att Antonia Göransson var rädd för bollen, att Kosovare Asllani vägde lätt i duellerna med tuffa tyska backar och den svenska backlinjen inte riktigt höll den klass som krävdes.

Kanske var det helt enkelt så att verkligheten kom ikapp ett svenskt landslag som haft en ganska lätt väg fram till Tysklandsmatchen.

Men även om det svenska spelet inte räckte för en finalplats så har Pia Sundhage, Lilie Persson och hela det svenska landslaget gjort något som få om ens någon ens trodde var möjligt för några månader sedan.

De har bjudit på en aldrig tidigare skådad folkfest och skapat ett genuint och starkt intresse för den svenska och europeiska damfotbollen.

För Sverige tog fotbollsfesten slut på Gamla Ullevi i kväll, men för svensk damfotboll var det här bara början på ett nytt intressant kapitel.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB