Startsida / Inlägg

Nu avgörs allt

av Anders Nilsson

Det är en gråmulen söndag i början av oktober. En sådan där dag utan mål och mening, men också en dag där Damallsvenskan kan avgöras på alla plan.

Jag skriver ”kan” för i och med att två omgångar återstår efter dagens matcher finns fortfarande utrymme för viktiga förändringar.

Harder
Linköping Pernille Harder jublar efter ett av sina mål i Damallsvenskan.

Men om Linköping vinner bortamatchen mot Vittsjö, eller om 
Kopparbergs/Göteborg
lämnar T3 Arena i Umeå utan poäng, är kampen om tredjeplatsen definitivt avgjord.

På samma sätt kan streckstriden få sin upplösning i eftermiddag. Mallbacken bör inte förlora mot superjumbon Sunnanå, men om man ändå faller kan man falla hela vägen ner i Elitettan, i alla fall om Jitex tar tre poäng mot Kristianstad.

Mest intressant är väl kanske ändå guldstriden där Malmö i kväll kan göra det avgörande rycket. Men det räcker inte att ställa ut skorna mot ramstarka Kif Örebro som har en lika övertygande som imponerande fjärdeplats i sikte. Inte illa för ett lag som tippades få slåss för nytt kontrakt.

Min magkänsla säger ändå att tabellettan är för stark för överraskningslaget från Närke och att Kronprinsessan Victorias pokal i kväll får en adresslapp med destination Skåne.

Placeringar och reflektioner
Att Malmö vinner ser jag nu som en självklarhet, särskilt om man tar tre poäng i kväll.

Allt talar naturligtvis också för att Linköping, med sju poäng tillgodo på fyran från västkusten, ska ta den där pallplatsen – vilket får ses som en stark bedrift från ett på sina håll och kanter ganska ungt LFC-lag.

För Kopparbergs/Göteborg har säsongen inte alls blivit vad man hade hoppats på. Bryggerilaget skulle ju utmana de stora drakarna, Tyresö och Malmö, men har efter segern i Supercupen innan säsongen ens börjat aldrig varit nära att leva upp till sin högt ställda målsättning.

Som jag ser det behöver klubbossen Peter Bronsman bestämma sig för vad han vill med sitt lag och därefter göra en nystart med en ny tränare vid rodret.

IMG_4252
Örebros tränare Rickard Nilsson i samtal över en kopp java.

När det gäller Örebro, som mycket väl kan sluta fyra, bör man bygga vidare på man nu har – med Rickard Nilsson och Erik Österlund kvar som tränare. Duon har gjort mycket av lite och i år fått skörda frukterna av sitt hårda arbete.

För streckstridslaget Jitex krävs nog, precis som för storasyster från Göteborg, en nystart på flera plan. Klubben brottas med ekonomiska problem, har en spelartrupp som bara delvis håller hygglig nivå och ett spel som inte räcker särskilt långt. Kör man vidare i samma hjulspår är risken stor att man hamnar på fel sida nedflyttningsstrecket nästa år.

Det går att reflektera ännu mer över lagen, deras prestationer och säsongen som sådan, men det lämnar jag till en annan dag. En dag där gråmulen höst har övergått till kylig förvinter.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB