Startsida / Inlägg

Storseger – utan målvakt

av Anders Nilsson

Hur besegrar man Tyresö, seriens mest målfarliga lag?
Man ställer en mittfältare i mål.
Det gjorde Linköping och körde sen över tabelltvåan i säsongsfinalen.

Damallsvenskan gick mot en slutomgång helt befriad från dramatik och överraskningar, trodde jag. Då slog Linköping till – trots att man saknade målvakt.

Med Brianna Davey borta på landslagsuppdrag med Australien och Lina Ringshamre knäskadad tvingades Linköping ställa mittfältaren Petra Larsson mellan stolparna. Det visade sig vara ett genidrag.

Linköping vann med 4–1 (mot ett Tyresö som visserligen vilade Marta, Veronica Boquete och Christen Press) och gästernas reducering kom först i den tredje övertidsminuten.

Därmed slutade Linköping två poäng bakom Tyresö i den slutliga tabellen och gick genom säsongen utan att förlora på hemmaplan.

Medan Linköping kan summera året på ett väldigt positivt sätt får Tyresö svårt att göra detsamma. Jag har fått en hel del skit när jag skrivit att Stockholmslaget misslyckats den här säsongen, men jag står för min åsikt.

Jag gillar att klubben satsat friskt och spänt bågen riktigt högt (det behövs i Damallsvenskan), men klubben har dessvärre misslyckats med att uppnå sina högt ställa mål, att vinna allt som gick att vinna.

För trots stora värvningar och en ännu större omsättning har Tyresö gått genom säsongen utan att vinna en titel. Om inte det är ett misslyckande så är det i alla fall en kraftig missräkning.

Men det lag som underpresterat allra mest under säsongen är utan tvekan Kopparbergs/Göteborg. Laget som på allvar skulle utmana Malmö och Tyresö slutade fyra – 22 poäng bakom guldlaget från Skåne.

En trio lag har gjort bättre ifrån sig än vad de flesta förväntade sig när säsongen startade. Kif Örebro, som av många experter tippades att ramla ur Damallsvenskan, slutade sexa (med en fjärdeplats inom räckhåll).

Umeå avrundade seriespelet med att skuta femma. Jag trodde att laget skulle nå en framskjuten placering i sluttabellen, men blev osäker när landslagsbacken Emma Berglund skadade korsbandet i säsongspremiären.

Linköping blev säsongens tredje stora positiva överraskning. Trots att budgeten bantades och unga spelare ersatte betydligt mer erfarna dito blev laget trea i Damallsvenskan – två poäng bakom Tyresö – mycket tack vare danska framtidsstjärnan Pernille Harder (17 mål) och succédebutanten Stina Blackstenius (10 mål).

…………………..

Slutomgångens stora skräll var väl ändå att Malmö tappade poäng mot nästjumbon Mallbacken (1–1). Låt vara att matchen var betydelselös, allt annat än tre Malmöpoäng var oväntat.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB