Suveräna sviten ger guldhopp

av Anders Nilsson

Nollan sprack, segersviten förlängdes och gulddrömmen förstärktes.
Kif Örebro tog sin nionde raka seger när man besegrade Umeå med 3–2 och fortsätter att skugga serieledande Rosengård.

I fjol tippades Örebro att tvingas slåss för att undvika nedflyttning. Laget tystade tvivlarna och motbevisade majoriteten av expertisen när man slutade sexa i Damallsvenskan.

I år har närkingarna tagit flera kliv uppåt i tabellen och skuggar serieledande Rosengård efter tolv spelade omgångar.

Nionde raka segern kom i kväll, mot Umeå på bortaplan. Landslagsaktuella backen Marina Pettersson-Engström sköt laget i ledning och Sanna Talonen ökade på till 2–0 redan innan första kvarten var till ända.

Umeå kom tillbaka och Jenny Hjohlman spräckte Örebros supernolla (594 minuter utan insläppta mål) efter en halvtimmes spel, men några minuter senare ökade Irena Martinkova på gästernas målskörd. Med en halvtimme kvar att spela nätade Hjohlman igen, men närmare än så kom aldrig Umeå.

Örebro förlängde sin segersvit till nio matcher, Umeå förlorade för sjätte fajten i följd.

***

Rickard Nilsson, Kif Örebro.

Kontinuitet är den största nyckeln till Örebros framgång i Damallsvenskan. Rickard Nilsson gör sin tredje säsong som huvudtränare för laget och spelartruppen ser i stort sett likadan ut som den gjort de senaste två åren.

Nilsson har gjort ett fantastiskt fint jobb i Örebro och är värd massor av beröm. Han har gjort mycket av lite under sin tid i klubben och lagets framgång är ett direkt resultat av hans hårda jobb dag ut och dag in.

***

Umeå har det betydligt tyngre. Efter en bra period med ett par stärkande storsegrar har poängen uteblivit. Kvällens förlust var den sjätte raka i Damallsvenskan.