av Anders Nilsson

Hon värvades för att stärka Rosengårds offensiv ytterligare.
I kväll gjorde Marta sin första stora avbetalning när hon sköt SM-guldet till Malmölaget.

Rosengård kom till Göteborg för att säkra SM-guldet. Det gav Lieke Martens blanka fan i. Holländskan ställde in siktet, satte två fina baljor och såg ut att skjuta Rosengårds guldfirande på framtiden.

Men med en ganska långt ifrån bra första halvek, fylld av slarvigt spel, i ryggen kom Rosengård tillbaka i den andra. Malmölaget åt sig in i matchen, tugga för tugga och Kopparbergs/Göteborg fick allt tuffare att försvara sig.

När 15 minuter återstod gjorde Rosengård som Tidaholm, ökade takten, och fick fart på målproduktionen.

Marta, som värvades från konkursande Tyresö för att ge Malmölaget än mer anfallsstyrka inför Champions League-äventyret, kvitterade till 2–2 och några minuter senare nickade Anja Mittag nickade in segerbollen bakom Loes Geurts i Göteborgsmålet.

Det var inte Rosengårds bästa insats för säsongen. Inte ens nära. Men när det behövdes som mest klev lagets största stjärnor fram, tog tag i taktpinnen och levererade som bäst.

Den moralen, att höja nivån när det verkligen behövs och hitta vägar att vinna matcher, är kanske den största anledningen (bortsett från att man förfogar över en antal högklassiga spelare) till att Rosengård är mästare för fjärde gången på fem år.

***

Anja Mittag är en annan av nycklarna bakom Malmölagets guldsäsong. Kasta ett öga på skytteliga för att se det svart på vitt. Med 21 mål på 18 matcher är hon tio fullträffar bättre än Damallsvenskans näst målfarligaste spelare, Manon Melis. Imponerande.

***

Lagkaptenen Sara Björk Gunnarsdottir saknades, vilket ger en extra liten dimension till Rosengårds seger.