Startsida / Inlägg

Argumenten håller inte

av Anders Nilsson

Klubbarnas nej till landslagsledningens önskan om fem extra lägerdagar nästa år får Pia Sundhage att sura till.  Personligen förstår jag varken problemet eller argumenten.

Pia Sundhage inför en träning på Friends Arena.
Pia Sundhage inför en träning på Friends Arena.

Fem lägerdagar delar landslagsledningen och de Damallsvenska klubbarna i två läger. Elitfotboll Dam, (EFD) och de tolv klubbarna har valt att gå efter den internationella kalendern och inte släppa sina spelare på landslagsuppdrag utanför de dagar som är öronmärkta för landslagsspel. Det får förbundskapten Pia Sundhage att ilskna till – och rikta kritik mot klubbarna.

Personligen har jag svårt att förstå Sundhages kritik och argument för de där fem extra dagarna. Som jag ser det kommer fem dagar hit eller dit varken påverka förberedelserna inför eller prestationerna under VM i Kanada.

Argumenten håller inte
Sundhage påpekar vikten av att spela ihop laget, stärka dynamiken i gruppen och förbereda spelarna fysiskt för turneringen. Jag köper att de bitar hon nämner är viktiga för att Sverige ska lyckas i VM, men jag tycker inte att de håller i den här diskussionen.

För det första så har Sundhage spelat med i stort sett samma stomme sedan hon tillträdde. Hon har byggt sitt lag kring sju, åtta spelare och därutöver varierat lite. Det borde väl innebära att laget redan är samspelt och att gruppdynamiken är bra?

För det andra så är det inte landslagets uppgift att förbereda spelarna fysiskt inför ett VM, det ansvaret ligger hos klubbarna. Det är trots allt i klubbarna som spelarna tränar större delen av året och det är också i sina klubbar som de förbereda sig fysiskt.

En grundförutsättning
Att Damallsvenskans klubbar vill hålla sig till den internationella spelkalendern kan jag förstå. Det är trots allt klubbarna som investerar mest tid och pengar i spelarna – inte landslaget.

”Vi som jobbat länge inom fotbollen vet att damlandslaget är bra för klubbfotbollen”

Det är vad Sundhage säger i Petra Thoréns artikel. Vad förbundskaptenen inte nämner är att bra klubblagsfotboll är en grundförutsättning för ett starkt damlandslag.

Och även om Pia Sundhage inte är nöjd med klubbarnas beslut kan hon trösta sig med att hon har förmånen att tillbringa två veckor med hela landslagstruppen i Algarve varje år – mitt i den period där klubbarna finslipar detaljer som bäst inför säsongsstarten.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB