Startsida / Inlägg

Pia har ett jobb att göra

av Anders Nilsson

Efter landskampen mot Norge står två saker helt klara: Sveriges väg till mästerskapsmedalj är lång – och man kommer inte i närheten av någon ädel placering om inte försvarsspelet förbättras avsevärt.

Det är knappt om tid till VM-premiären i Kanada. I alla fall om man ser till det arbete som förbundskapten Pia Sundhage har framför sig. Under den tid som återstår har hon en handfull frågetecken att räta ut och ett försvarsspel att styra upp.

Sverige startade matchen mot Norge aggressivt och piggt. Elin Rubensson visade upp ett mycket positivt ytterbacksspel, Therese Sjögran tog fina initiativ och Hanna Folkesson visade upp ett härligt balansspel.

Två långbollar, lika många välplacerade lobbar signerade Isabel Herlovsen – och två riktigt svaga svenska försvarsinsatser senare ledde Norge med 2–0.

Mittbackarna Nilla Fischer och Emma Berglund svarade för grova missbedömningar där de brast i positionsspelet såväl som i agerandet. Att målvakten Carola Söberg kom på mellanhand båda gångerna gjorde inte den totala försvarsinsatsen bättre. Tvärtom.

Vinnande vändning
Nu handlar fotboll om att hitta vägar att vinna – och det gjorde Sverige. Kosovare Asllani reducerade direkt efter paus och kvitterade en kvart in halvleken efter att norska veteranen Trine Rönning svarat för en jätteblunder.

Med tolv minuter kvar att spela slog hon till, Lotta Schelin. Med en behärskad bredsida rullade hon in segerbollen, precis som hon gjort så många gånger förut.

Den svenska vändningen från 0–2 till 3–2 var kanske mer värdefull än den var välförtjänt, men som jag skrivit här så många gånger: fotboll handlar om att hitta vägar att vinna – och det var precis vad Sverige gjorde.

Och det var värdefullt.

Flera frågetecken och ett par svar
Efter årets första landskamp har Pia Sundhage fortfarande ett antal frågetecken att räta ut, men hon har också fått ett par solklara svar.

Ett är att Carola Söberg inte är ett tänkbart målvaktsalternativ om Sverige vill ha med medaljstriden att göra, ett annat är att temposvaga Mia Carlsson inte håller för en ytterbacksroll i blågult och ett tredje är att Elin Rubensson definitivt håller för det.

Men det viktigaste svaret som Sundhage fick i mötet med Norge är att hon har ett digert jobb framför sig för att få ordning på och verkligen sätta det svenska försvarsspelet. För så högt och så virrigt som i kväll går det inte att spela i Kanada om några månader.

***

Glöm dock inte att Sverige vände och vann. Och vinna är exakt vad fotboll går ut på.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB