Startsida / Inlägg

Förlust, hyllningar och gråa hår

av Anders Nilsson

Sverige förlorade bronsmatchen mot Tyskland med 2–1 och slutade fyra i turneringen. Spelmässigt såg det ut ungefär som senast lagen möttes. De blågula startade sömnigt och agerade statister när Anja Mittag sköt Tyskland till ledning – efter mindre än tre minuters spel.

Elin Rubensson blev överspelad, Nilla Fischer kom för sent för att hinna på inspelet från kanten och Emma Berglund hamnade på fel sida av sin tyska. Målet var det tredje som Pia Sundhages landslag släppte in under de inledande tre minuterna mot Tyskland i Algarve Cup.

Efter första kvarten, som präglades av total tysk dominans, växte Sverige in i matchen.

Den tyska ledningen i paus var likväl både välförtjänt och rättvis.

Efter drickat smällde det till igen. Återigen började det med ett ryck förbi Rubensson följt av ett inspel från kanten. Fischer gick vilse i straffområdet, Emma Berglund blev överspelad och Lina Nilsson hamnade på fel sida av Alexandra Popp

Därefter spelade Sverige upp sig och visade fina prov på ett vägvinnande anfallsspel. Tyskland fortsatte att skapa chanser, men formstarka Sofia Jakobsson gjorde halvlekens enda mål. Jakobsson var ytterst nära att utjämna också, men avslutet blev inte helt klockrent och bollen tog i stolpen.

Försvarsspelet oroar

Ska man summera årets Algarve Cup så kan vi börja med att glädjas åt individuella prestationer.

Elin Rubensson och Sofia Jakobsson har troligtvis spelat till sig platser i den svenska VM-elvan. Även Hanna Folkesson och Emma Berglund lär ha stärkt sina aktier. Sen bör även, trots väldigt lite speltid, både Jenny Hjohlman och Marija Banusic ha en trupplats klar.  Båda två kan komma in och förändra en matchbild. Det kan däremot inte Olivia Schough. Hon har fått chans på chans av Sundhage utan att uträtta någonting. Fler som behöver bevisa mycket under våren är Sara Thunebro, Jessica Samuelsson, Antonia Göransson och Charlotte Rohlin.

Lagmässigt så har Sverige stundtals visat prov på ett väldigt bra anfallsspel med variation och fart. Att Kosovare Asllani och Lotta Schelin kompletterar varandra bra vet vi sedan innan. De två, tillsammans med Therese Sjögran och en formstark Jakobsson på kanterna och vi kan komma att hota ordentligt i VM. Det finns givetvis en del detaljer att slipa på. Men så är det alltid.

Bakåt däremot finns det lite mer än bara detaljer för Pia Sundhage att fundera på. Först och främst så måste hon bestämma sig för vilka fyra försvarsspelare som bildar backlinje. Sen kan hon studera några av de mål laget släppte in under turneringen. Då blir troligtvis hennes gråa hår ännu gråare.

Spelarbetyg

+++++ Världsklass
++++ Mycket bra
+++ Bra
++ Godkänd
+ Underkänd
– Spelade för lite

Carola Söberg ++
Har gjort okej insatser, men inte så mycket mer. Har fått ta förstaplatsen under Hedvigs skadefrånvaro, men lär inte vara aktuell som nummer 1 i VM.

Hedvig Lindahl ++
Gjorde comeback mot Tyskland, men skadade sig olyckligt i andra matchen. Frisk är Hedvig ohotad förstamålvakt i VM.

Hilda Carlén –

***

Elin Rubensson ++++
Stärkte verkligen sina aktier och ska vara given som högerback. Visade att hon är mogen för ett mästerskap. Det hon saknar i erfarenhet och positionsspel kompenserar hon med sin snabbhet.

Nilla Fischer +++
Gör sällan slätstrukna insatser, men var inte världsklass i den här turneringen. Stabil och trygg, men illa ute vid ett antal tillfällen – i synnerhet när bollar lyfts in bakom den högt spelande svenska backlinjen.

Emma Berglund +++
Har tagit grepp om mittbacksplatsen efter sina insatser här och med stor sannolikhet spelat till sig en plats i Pia Sundhages VM-försvar.

Lina Nilsson +++
Förutom Rubensson den av ytterbackarna som sett allra mest stabil ut. Är inte den snabbaste försvarsspelaren, men når väldigt långt med sin klokhet, sitt fina passningsspel och välutvecklade spelsinne.

Charlotte Rohlin +
Är långt ifrån den gamla Rohlin. Inte lika kvick som tidigare och saknar den där självklarheten som gjorde henne till en världsback under VM för fyra år sedan.

Jessica Samuelsson +
Har tyvärr inte imponerat som varken höger- eller vänsterback. Är sannolikt märkt av fjolårets skadefrånvaro och får rikta in sig på en trupplats.

Linda Sembrandt ++
Gör det hon ska efter sin förmåga, dock för temposvag för en startplats. Är ändå en viktig hjälpgumma som kan användas på flera olika positioner.

Sara Thunebro +
Thunebro lär inte starta i VM, hennes glansdagar är över. Är fjärde ytterbacksalternativ  i dag och det bör inte ge 36-åringen en biljett till Kanada.

***

Caroline Seger ++
Godkänd sett över hela turneringen, men vi har höga krav på Seger som kan mer. Måste kunna kliva fram och spela en större roll i Sveriges matcher.

Hanna Folkesson ++++
Växer mer och mer i rollen och känns i dagsläget given på mittfältet.

Lisa Dahlkvist ++
Har fått mycket speltid av Sundhage utan att glänsa nämnvärt. Alltid stabil.

Malin Diaz +
Fått begränsad speltid och inte visat framfötterna. En spelare med exceptionella färdigheter, men som inte lyckats leverera sedan hon lämnade stjärnomgivningen i dopade Tyresö.

Antonia Göransson +
Fått väldigt lite speltid. Löper kopiöst, arbetar hårt och ger hundra procent i varje match, men verkar ha fastnat på Sundhages bänk.

Sofia Jakobsson ++++
En av Sveriges bästa i turneringen. Pånyttfödd. Spelar med mycket energi och gör nu mål på chanserna. En viktig spelare i sommarens VM om hon kan konservera formen.

Olivia Schough +
Håller inte. Är ofta i närheten av händelsernas centrum, men aldrig i rätt position. Bidrar betydligt mer vid sidan av planen än på densamma.

Therese Sjögran +++
Stabil spelare som aldrig faller ur ramen. Har svarat för en mer än godkänd turnering, men kan kliva fram ännu mer och plocka mer  av sitt offensiva kunnande.

Kosovare Asllani +++
När hon blir involverad så är hon viktig för Sveriges anfallsspel, men har blixtrat till lite för sällan i Algarve.

Lotta Schelin +++
Missade de två första matcherna, men visade mot Kina hur viktig hon är för anfallsspelet. Blir Sveriges viktigaste spelare i VM – den här gången också.

Marija Banusic +
Inte fått visa upp sig särskilt mycket och heller inte tagit chansen när hon fått speltid. Har fina offensiva kvaliteter, men måste visa prov på dem oftare och i längre perioder.

Jenny Hjohlman ++
Varit pigg och aktiv. Är en av de som som gjort riktigt positiva avtryck under Algarve Cup, även om hon brände öppet mål mot Brasilien. Kommer att finnas med i Sundhages VM-trupp. Vårsäsongen avgör hur mycket VM-spel hon får.

 

Anders Nilsson
Maja Johansson

 • Tjänstgörande sportredaktör: Samuel Abrahamsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB