Startsida / Inlägg

Så bra har VM-lagen startat

av Anders Nilsson

VM-turneringen går i kväll in i den andra gruppspelsomgången. Det är nu agnarna börjar skiljas från vetet och blivande medaljkandidater utkristalliseras. Så här bra, eller dåligt, har VM-lagen startat (grupp för grupp):

Grupp A

1. KANADA
Svarade för en något svagare insats än väntat i öppningsmatchen mot Kina. Segern satt hårt inne och det krävdes en straff för att Christine Sinclair skulle visa vägen.
Prognos: Gör upp med Holland om topplaceringen i gruppen. Hemmastödet och Sinclairs förlösande segermål i öppningsmatchen talar för att hemmanationen avgår med gruppsegern.

2. HOLLAND
Holland svarade för en klart godkänd VM-premiär. Offensivt finns kreativitet, fart och mycket fantasi. Lieke Martens historiska VM-mål kan betyda mycket för framtiden.
Prognos: Med full pott i öppningsmatchen talar det mesta för att Holland som sämst kommer att sluta tvåa i gruppen. Kryss mot Kanada kan räcka för att ta förstaplatsen.

3. KINA
Förlorade visserligen öppningsmatchen mot Kanada, men utan att för den skull svara för en svag insats. Det unga kinesiska laget såg bättre ut än väntat.
Prognos: Kina står inför två oerhört viktiga matcher. Matchen mot Nya Zeeland avgör om VM tar slut i gruppspelet eller inte.

4. NYA ZEELAND
Fart, fläkt och en massa jävlar anamma, men sedan var det inte mycket mer. Nya Zeeland imponerade inte i förlustmatchen mot Holland.
Prognos:  Mötet med Kina blir den verkliga nyckelmatchen. Seger där och ”Fooball Ferns” kan avancera ur gruppen.

***

Grupp B

1. TYSKLAND
Pulvriserade Elfenbenskusten utan att förta sig. 10–0 och två hattrick skojar man helt enkelt inte bort, även om motståndet var svagt. I första halvlek mot Norge, där man vann avsluten med 19–1, visade Anja Mittag & Co extremt hög klass – sedan tappade man överraskande mycket i såväl tempo som precision.

Prognos: Storfavorit att ta hem segern i grupp B. Är fortfarande en av turneringens tyngsta favoriter, men har problem i mittförsvaret där Annike Krahn och Saskia Bartusiak sett ut som sengångare.

2. NORGE
Lagkaptenen Trine Rönning visade vägen med sitt frisparksmål i mötet med Thailand, resan till seger blev sedan enkel. Lika lätt gick det inte mot Tyskland där Even Pelleruds gäng agerade statister före halvtidsvilan. Spelet man visade upp efter drickat såg betydligt bättre ut och kan räcka ganska långt.
Prognos: Går mot en andraplats i gruppspelet, därefter finns potential att gå ganska långt i turneringen – särskilt om man visar upp det spel man presterade i andra halvlek mot Tyskland.

3. THAILAND
Ingen hade förväntat sig att laget skulle kunna rubba Norge. Thailand var så starkt, eller svagt, som de flesta väntat sig.
Prognos:  Lagets stora chans till poäng väntar i mötet med Elfenbenskusten. Efter premiären känns Thailand närmare tredjeplatsen än sina afrikanska konkurrenter.

4. ELFENBENSKUSTEN
Ett av turneringens sämsta lag – om inte det absolut sämsta. I matchen mot Tyskland visade laget enorma både brister i taktik och kunnande.
Prognos:  Käftsmällen mot Tyskland talade sitt tydliga språk. Trolig fyra i gruppen.

***

Grupp C

1. KAMERUN
Leder oväntat gruppen, dock efter seger mot ursvaga Ecuador. Hur bra Kamerun faktiskt står sig visar sig när man ställs mot Japan och Schweiz.
Prognos:  Får rikta in sig på tredjeplatsen i gruppen, bakom Japan och Schweiz.

2. JAPAN
De regerande världsmästarna gjorde en klart godkänd premiär, även om man var en bra bit ifrån guldspelet från 2011.
Prognos:  Vägen till gruppsegern ligger utstakad efter vinsten mot Schweiz.

3. SCHWEIZ
VM-debutanten Schweiz svarade för en riktigt bra premiär som mycket väl kunnat sluta med en, till och med tre poäng.
Prognos: Har andraplatsen i gruppen som i en liten ask. Nu när premiären är överstökad kan Schweiz blomma ut.

4. ECUADOR
Visade mot Kamerun att man slåss med Elfenbenskusten om att undvika att klassificeras som turneringens sämsta lag.
Prognos: Slutar obönhörligen sist i gruppen. Nationens första VM räcker i tre matcher.

***

Grupp D

1. USA
Hade oväntat tufft att slå tillbaka Australien, men när USA hittade rätt och växlade upp visade man klass.
Prognos: Den största favoriten till gruppsegern. Har potential att gå långt i VM-turneringen, kanske till och med hela vägen.

2. NIGERIA
Överraskade positivt, vilket var negativt med svenska ögon sett. Att komma tillbaka från två underlägen och ta poäng visar på kompetens.
Prognos:  Nigeria överraskade mot Sverige och kan definitivt göra det igen. Kan knipa andraplatsen bakom USA i gruppspelet.

3. SVERIGE
Två mål på fasta situationer lovade gott, sedan rasade försvarsspelet för Sverige som inte övertygade alls i öppningsmatchen.
Prognos: Visst kan Sverige sluta tvåa i gruppen, men då krävs en kanonmatch mot USA. Känslan är att man går vidare som grupptrea.

4. AUSTRALIEN
Imponerade stort under första halvtimmen mot USA, men orkade inte stå emot hela vägen in i mål. Får ses som ett rejält hot för Sverige.
Prognos:  Det mesta är vidöppet i grupp D och Australien kan lika gärna sluta tvåa som fyra. Blir att räkna med om man vinner över Nigeria.

***

Grupp E

1. BRASILIEN
Fotbollsnationen framför alla andra vann sin premiär, men känns ändå svårbedömda. Brasiliens framtid vilar i mångt och mycket på Martas axlar. Prognos:  Svårbedömd som sagt. Att man går vidare ur gruppen står utom rimligt tvivel, men sedan kan det sluta hur som helst. Trolig etta eller två i gruppen.

2. COSTA RICA
En trevlig bekantskap som överraskade mycket positivt mot Spanien där spelarna visade massor av vilja och ännu mer hjärta.
Prognos:  Får sannolikt rikta in sig på tredjeplatsen, bakom Brasilien och Spanien.

3. SPANIEN
Visade inte alls upp det vägvinnande och framgångsrika spel man bjöd på i EM för två år sedan. Omständliga och trubbiga.
Prognos:  Kommer att gå vidare, men får nog se sig slagna av Brasilien i kampen om gruppsegern.

4. SYDKOREA
Bjöd som vanligt på ett ganska kvickt, passningsorienterat och inte särskilt vägvinnande spel mot Brasilien.
Prognos: Får slåss med Costa Rica om att undvika att bli utslagna i gruppspelet.

***

Grupp F

1. FRANKRIKE
Premiären mot England slutade visserligen med en ganska blygsam 1–0-vinst, men ”Les Bleus” visade frön till något riktigt starkt och stort. Prognos:  Slutar etta i gruppen efter tre raka segrar. Den stora utmaningen väntar därefter.

2. COLOMBIA
Var ungefär så start som förväntat i matchen mot Mexiko. Är fortfarande svårbedömda.
Prognos:  Trolig trea i gruppen bakom Frankrike och England.

3. MEXIKO
Precis som Colombia ungefär så bra som väntat. Vad det innebär visar sig när man ställs mot England och Frankrike.
Prognos:  Slutar sist i gruppen.

4. ENGLAND
Gav ett negativt första intryck, men påverkades sannolikt av att två spelare inte kom till spel på grund av matförgiftning. Kan bättre. Prognos: Kommer att resa sig efter premiärförlusten och ta andraplatsen i gruppen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB