Startsida / Inlägg

Flera oväntade besked

av Anders Nilsson

Viktor Eriksson lämnar tränarposten i Eskilstuna efter säsongen. Nyheten damp ner som en stor säck potatis under kvällen – fem dagar före den livsviktiga matchen mot Linköping.

Hoppsan, var ordet. Att Viktor Eriksson väljer att lämna Eskilstuna efter säsongen är otippad, men inte ologiskt. Eriksson har varit i klubben i flera säsonger och har säkert goda skäl till sitt beslut.

Men att nyheten skulle sippra ut nu, i dag, just när den damallsvenska guldstriden går mot sitt absoluta klimax var allt annat än väntat. Det ska bli intressant att se hur succélaget reagerar på dagens nyhet och om de kan hålla nerverna i styr i den så viktiga matchen mot Linköping till helgen.

***

Tisdag 6 oktober var ingen toppendag för Eskilstunas supportrar. Några timmar innan nyheten om Erikssons sorti spreds som en löpeld på sajter och i sociala medier kom den första bomben.

Expressens damfotbolls-sheriff, Tomas Pettersson, sköt skarpt och ”avslöjade” att Gaelle Enganamouit är på väg att lämna klubben för guldrivalen Rosengård. Om uppgifterna stämmer lär de inte bekräftas förrän säsongen är över.

***

Rosengård har slängt ut en hel rad krokar i jakten på starka värvningar. Bland spelarna som Malmöklubben visat intresse för finns Lina Hurtig, Kvarnsvedens målspruta Tabitha Chawinga, AIK:s Nathalie Björn och ett par av holländskorna i Kopparbergs/Göteborg.

***

På tal om Göteborg så presenterade klubben i dag sin första förstärkning inför nästa säsong. Vänsterbacken Elin Landström lämnar Umeå för västkustlaget. Därmed har Göteborg två spelare under kontrakt till nästa år, den andra är Elin Rubensson.

***

Linköping har inte legat på latsidan. Klubben för förlängt kontrakten med en hel drös spelare och i dag var det danskan Pernille Harders tur att krita på för ytterligare ett år.

***

Så till landslaget och truppen till EM-kvalmatchen mot Danmark i slutet av månaden. Pia Sundhage valde att blanda upp den gamla vanliga stommen av spelare med ett par debutanter och högst oväntad comeback.

Att Stina Blackstenius skulle komma med läckte ut redan i går, men att Eskilstunas målvakt Emelie Lundberg skulle få chansen kom överraskande.

Mest oväntat, åtminstone för mig, var ändå uttagningen av Eskilstunas mittfältare Petra Larsson. Larsson har visserligen åtta landskamper på meritlistan, men det var ett tag sedan hon var med i blågula diskussioner. Den senaste landskampen spelade hon för fem år sedan. Då var det desto mer väntat att Kosovare Asllani skulle finnas med igen.

Jag vet egentligen vad jag ska tycka och tänka om truppen. Kanske borde jag ”göra en Laul”, det vill säga sluta skriva om landslaget. För hur jag än vrider och vänder på det så är jag inte ens nära att förstå  logiken i uttagningarna och än mindre förstå den spelidé som Sundhage och Lilie Persson har.

Den röda tråden saknas helt enkelt, logiken likaså. Blackstenius togs inte ut till de lätta kvalmatcherna mot Moldavien och Polen, ett beslut som togs efter diskussion med och i samråd med Linköpings tränare Martin Sjögren och U19-förbundskapten Calle Barrling.

Nu när Sverige ska ställas mot Danmark kommer Linköpingsanfallaren med. Vad har hänt på de få veckor som gått? Och hur kan det vara bättre att ge en ung debutant chansen när det är skarpt läge än i matcher mot andra klassens motstånd?

Jag förstår inte.

Jag förstår inte heller vad Sundhage tänkt sig med den trupp hon tagit ut. Att Sverige ska spela 4–3–3 tycks ju vara klart, åtminstone den här månaden, men hur passar en spelare som Emilia Appelqvist in i den uppställningen? Vad hände med Josefin Johansson som var med senast – och som i mitt tycke är en bättre central mittfältare än klubbkompisen Appelqvist?

Jag förstår inte.

Och om nu en erfaren spelare som Petra Larsson får chansen igen undrar jag varför Sundhage inte gav den till Larssons mittfältskollega Sofie Persson istället. Mer än så tänker jag inte gå på, analyser och ifrågasätta. Inte i kväll i alla fall.

Det blev en på alla sätt händelserik tisdag. Nu är det onsdag och dags att sova.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB