Startsida / Inlägg

Väldigt enkel resa

av Anders Nilsson

Rosengård fick en lika enkel som spikrak resa till tre nya, viktiga poäng. Umeå var helt enkelt för svagt för att utgöra något verkligt hot. Segern innebär att Malmölaget sätter press på de övriga topplagen.

Det blev en väldigt ensidig match på Malmö IP. Rosengård dikterade villkoren från första till sista spark och kunde inkassera tre tunga poäng utan att ens spela särskilt bra. Umeå var helt enkelt för dåligt.

Inte ens med samtliga spelare tillgängliga är Umeå särskilt slagkraftigt. Laget är ungefär så bra som åttondeplatsen i tabellen anger. Utan Hanna Glas och Lina Hurtig var kvaliteten kraftigt devalverad – vilket blev väldigt tydligt i kvällens match.

För även om Rosengård dominerade så skapade man inte särskilt farliga chanser. Det såg ut som det gjort mest hela tiden under höstsäsongen, det vill säga stort bollinnehav, men förfärligt få heta chanser.

Men vad gör väl det när man har Natasa Andonova?

Makedonskan gjorde Malmölagets båda mål, det ena vackert, det andra turligt.

Vid 1–0-målet visade hon att hon är seriens i särklass bästa frisparksskytt. Med en vacker smekning placerade hon bollen tätt intill Tove Enbloms vänstra stolpe.

2–0 var frukten av tre misstag i rad från Umeå. Landslagsbacken Elin Landström gav bort bollen, finskan Emmi Alanen gjorde samma sak och Tove Enblom släppte Andonovas inte alltför märkvärdiga skott under sig.

Tack och god natt.

Segern innebär att Rosengård gick upp i serieledning i en haltande tabell.

***

Elin Landström slängde bort den ena passningen efter den andra i kvällens match. Kanske hade hon en riktigt dålig kväll, i annat fall hör hon inte hemma i en svensk landslagstrupp.

***

Umeå skapade inget framåt, inget att skriva hem om i alla fall. Trots det höll laget på att få både en och två chanser helt till skänks. Samarbetet mellan målvakten Kathrin Längert och mittbacken Emma Berglund var allt annat än klockrent.

***

Rita Chikwelu och Lisa Lantz var de enda två Umeåspelarna som visade klass och kvalitet på Malmö IP.

***

Rosengård är tillbaka i förarsätet i guldracet, men oavsett om man vinner serien eller inte kan tränaren Jack Jensen försvinna efter säsongen. Enligt Expressen har Rosengård fler spår än Jensen för tränarjobbet nästa säsong.

Personligen tror jag inte att ett SM-guld räcker för att dansken ska få stanna i klubben. Anledningen? Spelet under hösten. Jensen har inte alls lyckats skapa ett spel som kännetecknar en guldkandidat.

***

Josée Belanger har inte levt upp till förväntningarna. Kanadensiskan har gjort ett mål på sina sju matcher i Rosengård, men mycket mer har inte uträttat.

Faktum är att jag har svårt att se vilka hennes verkliga styrkor är. Som jag ser det har värvningen av Belanger varit en fullkomlig flopp.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB