Destination Bloggen

Följ med oss runt världen!

Europas sista vildmark

av Anonym

Lapporten.jpg
Lapporten och Abisko nationalpark. Foto: THOMAS GUSTAFSSON

Europas sista vildmark brukar man ibland kalla den svenska fjällvärlden och nationalparkerna där. Efter några dagar i Abisko kan jag bara konstatera att det knappast finns något lika exotiskt resmål i hela Europa.

Nationalparkerna fyller 100 år i år, det var 1909 som Sverige fick sina första nationalparker och en av dem var Abisko. Att uppleva fjällvärlden i midnattsol är en magisk upplevelse. I år då många väljer att lägga sin semester i Sverige är det verkligen läge att åka hit.

I Abisko börjar Kungsleden, 425 kilometer vandringsled rakt igenom fjällvärlden till Hemavan. Billigt blir det också att semstra i fjällen. Att vandra är gratis.

Thomas Gustafsson

Sjuk av all-inclusive

av Cecilia Billgren

pool.jpg
Hotellet Bahía Príncipe San Juan i Dominikanska Republiken. Foto: FRITIDSRESOR

Ja, jo, jag vet. 
All-inclusive är jättesmart för barnfamiljer som behöver hålla koll på semesterbudgeten. Barnen får äta obegränsat med glass (i bästa fall) och mamma och pappa behöver inte ha ångest över att det ska bli kaos och vredesutbrott när kartan plötsligt inte stämmer på väg till den där mysiga lilla restaurangen. 

Men ändå. Jag gillar det inte. 
För mig är maten bland det viktigaste för att en resa ska bli lyckad. Och varje gång jag rest med plastarmband runt handleden har jag blivit gruvligt besviken på trista bufféer med undermåliga råvaror och utbud som inte riktigt lever upp till vad som utlovats. 
Tråkig mat är ju verkligen inte kul – men det som ändå är värre är att jag i princip alltid blivit magsjuk på köpet!

Nu visar det sig att jag inte är ensam om att bli sjuk av all-inclusive. 
Drygt 500 (!) brittiska turister har nyligen vunnit en stämning efter att minst 1 000 fall av matförgiftning rapporterats från ett all-inclusivehotell i Dominikanska Republiken under en period mellan januari och augusti 2007.

Hotellet, Bahía Príncipe San Juan i Puerto Plata, anses dock inte skyldiga till något fel. Stämningen gäller i stället de brittiska researrangörerna Thomas Cook och First Travel, som fortsatte att inkvartera sina gäster på hotellet trots att flera allvarliga sjukdomsfall rapporterats. 
Totalt har arrangörerna fått punga ut med 33,5 miljoner kronor, vilket gör detta till ett av de största rättsfallen i historien som rör resebranschen. 

Och ja, Fritidsresor har charter till Bahía Príncipe San Juan
Boendet? All-inclusive, så klart!

Cecilia Billgren

Har hotellet rätt?

av Redaktionen

Som resebloggare är det alltid kul när något konstigt händer på resan – för då kan man skriva om det! Jag har själv nyligen varit med om ett missöde. Vad tycker ni om detta:

Vi bodde fyra dagar på Park Inn Hotel i Berlin. Detta skulle kosta cirka 3 200 kronor. Första dagen drog personalen mitt kort för att reservera summan på kontot. Men istället för 3 200 kronor reserverade de 11 000 kronor (500 euro två gånger av misstag). Det blev ingen shoppingrunda den dagen om man säger så.

Väl uppkopplad till internetbanken såg jag vad som hade hänt, men inte vem som var den skyldiga. Hotellpersonalen tog självklart inte på sig någon skuld. Det var först i Sverige jag kunde ringa banken och få bevis nog att förklara för Park Inn vad de hade gjort.

Cirka 10 dagar efter missödet släpptes spärren på mina 11 000 kronor – lite för sent enligt min mening. Personalen på hotellet menar att de inte har någon laglig skyldighet att ge mig någonting, men de beklagar missödet och kan ge mig 10 procents rabatt på vistelsen. 

Som jag ser det är det lite bortkastat att resa till en stad om man ska få sin resekassa blockerad av hotellet. Jag tycker att pengarna tillbaka är på sin plats. 

Så kära läsare. Vad tycker ni? Är jag den lilla människan som blivit krossad av ett stort företag, eller bara en vanlig hederlig girigbuk? Och hur ska jag få mina pengar tillbaka?

Charlotte Holmen, reporter.

Bild 3.png

Foto: Skärmdump från Park Inns hemsida. 

Kom igen nu Ryanair!

av Redaktionen

– NOLL kronor till Berlin med Ryanair, YES! skriker jag i luren till min pojkvän.
– Va, är det sant, vi bokar!
Det var för två veckor sedan. Det var en tid då livet lekte. Vi var lyckliga. Förväntansfulla…. Men naiva! Dessa noll kronor var inte noll kronor. De var allt annat än noll kronor. Efter att vi skalat bort varenda tilläggskostnad så landade priset på mer än… 700 spänn! Vart kom de ifrån!? Vi hade varken
sms-bekräftelser eller försäkringar.Vi hade inte ens en normal väska. För att checka in den skulle kosta 220 kronor extra. Handbagage fick det bli.

Att SAS biljett kostade det dubbla och att Arlanda Express kostar skjortan – det spelade i dåläget ingen roll. För på hemsidan förklarades reglerna. Hosta upp två lax, punkt slut.

Men uppdraget skulle slutföras. Tid tillbringades till att mäta så att handbagaget skulle vara i de rätta måtten  (högst 40x55x20 cm), vikten (högst 10 kg)… och innehålla de rätta föremålen (vätskeflaskor högst 100 ml). Jag är en erfarenhet rikare – det är alldeles förtvivlat svårt att få tag på ett schampo med en flaska som endast rymmer 100 milliliter.

Men. Efter att ha skrivit ut våra egna boardingkort på skrivaren, förpackat våra vätskeprodukter i små flaskor och tagit oss till Skavsta insåg jag mer och mer hur smidigt allt gick. När jag märkte att handbagaget vägde 8 kilo utstötte jag ett lyckligt ”wii”. Vi landade en kvart tidigare än beräknat och väl framme rullade jag ut mitt handbagage, rakt ut i friska luften. Inga förseningar. Inget trassel. Inga köer. Jag blev alldeles paff.
Irritation ledde konstigt nog till en känsla av att vi hade lyckats. Vi slapp till och med straffavgiften på 450 spänn – för vi hade gjort allt korrekt… Så att bojkotta Ryanair är nog inget jag gör inom en snar framtid.
Men ändå – varför inte bara säga: här har du en biljett som kostar 700 kronor. Du får varken ta med bagage eller schampo. Deal with it! För slutsumman är fortfarande billig.

Det hade besparat mig från att känna diverse negativa känslor, när det i själva verket är helt okej! Läs vår artikel om avgifterna som irriterar här!

Charlotte Holmen, sommarvikarie.

 

Jag vill till Chicago!

av Cecilia Billgren

Cityakuten.jpg
Jag saknar mina vänner i ”Cityakuten” – och jag saknar Chicago. Foto: WARNER BROS

I måndag gick det allra sista avsnittet av ”Cityakuten” i svensk tv. 
En era är över. Under 15 års tid – nästan halva mitt liv – har jag följt läkarna på County General Hospital i Chicago. 15 år!
Nu känns det lite tomt – och plötsligt infinner sig en väldigt stark längtan till Chicago.
Jag har aldrig riktigt känt något behov av att resa till The Windy City, som Chicago ofta kallas, eftersom jag varit där varje måndagskväll under så många års tid. Men nu är ”Cityakuten” slut, och med den mina besök i Chicago.

Nu vill jag inget hellre än att åka dit, stå och titta på när The L-train, de upphöjda tunnelbanetågen, dundrar förbi och drömma om Mark Green, promenera längs med sjön och tänka på när Doug Ross räddade en liten pojke från att drunkna och se om det kanske ändå inte finns ett Jumbo Mart, den lilla servicebutiken utanför akutintaget där Neela började jobba efter en existentiell kirurgkris.

Att turista i tv-seriers spår är stort. I New York finns guidade turer för såväl  ”Sopranos” som ”Sex and the City”, och till den engelska småstad där ”Morden i Midsomer” spelas in strömmar turisterna varje sommar.

Så nu tycker jag att det är dags för The ER-tour!

Cecilia Billgren

Midsommar i solen?

av Cecilia Billgren

kreta.jpg
En hängmatta i Agios Pavlos på södra Kreta.

Fick precis höra att cirka 40 000 svenskar firar midsommar utomlands i år. Hade hemskt gärna varit en av dem! 
Visserligen skiner solen utanför redaktionsfönstret just precis nu – men det kan man ju ge sig katten på att det bara är att retas…

Om jag fått välja hade jag nog valt att tillbringa sommarens längsta dag i den här hängmattan, på ett litet pensionat vid stranden Agios Pavlos på södra Kreta. 
Men en bok i handen och Joni Mitchell i i-Poden. 
Agios Pavlos fick för övrigt 5 plus i min stora strandguiden till södra Kreta som gick i premiärnumret av Destination. Läs den HÄR!

Var firar du midsommar i år?

Cecilia Billgren

Ett kortlivat resmål

av Cecilia Billgren

abruzzo.jpg
Utsikt över Vasto Marina i Abruzzo. 

I förra veckans resesidor i Aftonbladet skrev jag om Abruzzo, en region i södra Italien.
Abruzzo och Apulien är två resmål som gjorde en väldigt kortlivad karriär på den svenska charterhimlen. Fritidsresor lanserade de nya, spännande resmålen lagom till sommaren 2008, men intresset hos svenska charterresenärer var svalt. Efter en säsong försvann de lika fort som de kommit.

Tråkigt, om ni frågar mig. I de charmiga badorterna Vasto Marina och Silvi Marina finns ett vackert landskap med härliga sandstränder, pittoreska små bergsbyar – och framförallt – fantastisk mat. 
Jag har aldrig ätit så mycket på en resa som när Sara och jag var i Syditalien! Jag tror vi snittade på fem rätter per måltid…

Men ändå funkade det inte som charterresmål. Varför då, kan man ju undra?
Jag tror det föll på något så enkelt som språket. I den delen av Italien är det främst italienare själva som turistar. Eftersom man fortfarande är ganska ovan vid utländska turister är det inte så många i turistbranschen som talar engelska. 
Och det går inte hem hos oss svenskar. Vi vill gärna resa till exotiska, spännande, orörda platser – så länge det finns folk som pratar hyfsad engelska.

Men så är det ju. Resmål kommer och går, och Abruzzo och Apulien är långt ifrån de enda som lovat stort men inte riktigt levt upp till den höga standard eller de förväntningar som svenska charterresenärer trots allt har. 
Ibiza är ett annat exempel, ett resmål som man försökte få oss att återvända till, men utan framgång. 

Blir du trots detta sugen på att åka till Syditalien – läs mitt reportage HÄR.
Vilka resmål saknar du i det svenska charterutbudet?

Cecilia Billgren

 

Svindlande höjder

av Anonym

utsikt.jpg
Från Alanyas borg har man utsikt över hela Kleopatrastranden. FOTO: SARA RINGSTRÖM

Högt uppe på en klippa ligger den. Borgen Kale i Alanya. Dit åkte vi idag, jag och Sara som är fotograf.
Det är tre slingriga kilometrar till toppen. Man kan gå, åka buss eller taxi. Eftersom det var 35 grader varmt valde vi det sistnämnda.
Utsikten över staden, det turkosblå Medelhavet och Kleopatrastranden är verkligen häftig uppifrån borgen.

Där finns också en plattform, Adam Atacagi, där dödsdömda fångar knuffades ner mot klipporna och havet, förr i tiden. 
Att gå ut dit på plattformen gav mig en lätt svindel. Det finns visserligen staket runt den idag – men kan man vara säker på att det håller? För säkerhets skull höll jag mig långt ifrån kanten.

På vägen ner till stan igen stannade vi en bar. Att sitta där, i skuggan, med varsin kall dricka, var ett betydligt mer avkopplande sätt att njuta av utsikten…

Helene Arkhem

Största poolen?

av Anonym

blogpool.jpg
Mycket vatten att plaska i – poolen på Pegasus World i Side.


Är det ett hav? Är det en sjö?
Nej, det är en gigantisk pool – den största jag har sett. Den är hela 10 000 kvadratmeter stor.

Du kan simma runt öar, under broar. För barnen finns speciella avdelningar med grundare vatten. Konstgjorda hajfenor, som sticker upp från botten, markerar var poolen blir djupare.

Poolen finns på hotellet Pegasus World, utanför Side i Turkiet där jag befinner mig just nu.

Är det någon av er läsare som har sett en större pool? Tipsa mig gärna!

Helene Arkhem

Bo med stil hos Missoni

av Cecilia Billgren

Bild 2.png
Skärmdump från hotellets hemsida.

Alla modebloggares våta dröm har precis slagit upp dörrarna i Edinburgh. 
Där har nämligen hotellkedjan Rezidor öppnat det första Missoni-hotellet
Ett designhotell i ordets rätta bemärkelse, där inredningen utformats i samarbete med det kända italienska modehuset Missoni.

Missoni är antagligen mest kända för sina typiska, färgglada vågmönster. Och färgerna är något man tagit fasta på när hotellet designats.
Rummen är färgglada, med mycket mönster och brokiga tyger. Ganska långt från den sobra, mörka stilen vi vant oss vid när det gäller designhotell, alltså. 
Missonis kreativa chef Rosita Missoni har även använt sina egna favoritdesigners, som till exempel danska möbelformgivaren Arne Jacobsen.

Men ett besök på Missonihotellet i Edinburgh är inte direkt billigt. Det enklaste dubbelrummet går loss på 2 270 kr/natten. 

Men Rezidor nöjer sig inte med ett Missoni-hotell. Nästa öppnar i Kuwait i slutet av 2009, och därefter planeras ett i Oman.

Cecilia Billgren

Bild 1.png
Säng med klassiskt Missoni-mönstrat överkast. Bild från hotellets hemsida.

 

Sida 1 av 11

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier