Destination Bloggen

Följ med oss runt världen!

Startsida / Inlägg

Dansar tango hela vägen till banken

av Cecilia Billgren


Dansande par i Buenos Aires. Foto: CECILIA BILLGREN

I januari var jag på semester i Buenos Aires. En del kallar staden Sydamerikas New York, och det ligger någonting i det påståendet. I Buenos Aires finns samma kosmopolitiska känsla, samma pulserande men på samma sätt avslappnade stämning som man fortfarande kan hitta i vissa stadsdelar i New York. Min favoritstadsdel är Palermo Soho, där man kan flanera bland mysiga kullerstenskvarter, spana in lokala kläddesigner i söta små boutiquer eller slå sig ner i skuggan vid ett torg och titta på vanligt folk som brister ut i en spontan tango.
Bra så.

Men dessvärre har landets oroliga ekonomi i kombination med rådande lågkonjunktur gjort att priserna stigit dramatiskt bara det senaste året. Lite snopet för oss, som hade räknat med en lyxig storstadssemester till vrakpris.
”Åk taxi överallt, det kostar absolut ingenting”, var rådet vi fick. Men väl framme i BA insåg vi att taxipriserna nästan fördubblats på bara några månader. Så vi åkte buss i stället. Överallt. Men då ställdes vi inför ett annat – extremt oväntat – problem.
 I Buenos Aires råder det nämligen myntbrist!

Att åka buss kostar en peso, och den ska betalas – i mynt – i en automat längst fram i bussen. Och chauffören växlar under inga omständigheter. Så, har du inga mynt blir det inget åka av.
Resultatet blir att alla portenos (Buenos Aires-borna kallar sig så) beter sig som den tumsugande Prins John i Disneyfilmen ”Robin Hood”. Alla går runt med en liten myntpåse i fickan eller väskan, och när den sinar är det bara att gå och ställa sig i kö på banken och växla till sig en hög med femtioöringar. Ja, femtioöringar. De extremt sällsynta enpesos-mynten är så svåra att få tag i att inte ens bankerna har några!
Som jämförelse: I USA går det ungefär 1000 mynt per person, i Argentina 125. Det förekommer till och med rapporter om svartabörs-handel med mynt, typ köp en femtioöring för en krona.

Men nu ska det bli ändring. I Buenos Aires planerar man att införa ett elektroniskt biljettsystem på bussar och tunnelbanor som ett led att hantera myntkrisen. Att byta ut alla biljettautomater kommer att kosta i runda slängar 825 miljoner kronor, och kommer att ta ungefär tre månader, rapporterar AP.
Mitt råd till den som planerar att åka till Buenos Aires är att ändå att försöka bunkra mynt. För, så länge man inte tillverkar nya penningar lär bristen kvarstå, och det finns roligare saker att utsätta sig för än att bli utskälld av en arg tant i en mataffär för att man inte har jämna pengar.
Tro mig…

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB