Destination Bloggen

Följ med oss runt världen!

Arkiv för March 2009

- Sida 1 av 3

Lättare att nattsudda i Köpenhamn

av Cecilia Billgren

Godmorgon!
Det går inte annat än att längta till kvällen igen när man ser den nya reklamfilmen från Köpenhamns tunnelbana. Med den här ganska talande lilla filmen meddelar de nu att de börjar med nattrafik även på veckodagar. En strålande nyhet för alla Köpenhamnsbesökare!
Nu är visserligen Köpenhamns tunnelbana inte särskilt väl utbyggd, än så länge finns bara två linjer. Men den är ändå ett bra komplement till spårvagn och bussar.

Hur kommer det förresten att gäspningar är så hysteriskt smittsamma?

Taggar köpenhamn

Hjälp – dags att packa väskan igen!

av Cecilia Billgren

Så här brukar det se ut när jag packar. Foto: STEFAN MATTSSON

Vamos a la playa!
Nedräkningen har börjat, på torsdag åker jag och fotograf Sara till Mexiko.
Jag ser framför mig sol, värme, guacamole – och packningsångest!

Det är ju lite pinsamt, som resereporter borde man ju vara något av ett packningsproffs.
Men varje gång det är dags att packa väskan för ett nytt reporteruppdrag står jag där framför garderoben som den berömda åsnan mellan hötapparna.
Provar, tänker, drar fram, kombinerar, byter.
Kanske den här klänningen som jag köpte på rea men aldrig använt!
Eller den här alldeles för färgglada och mönstrade tunikan jag inte riktigt trivs i – den passar kanske i Mexiko!

Samma visa varje gång.
Ibland får jag för mig att färgkoordinera hela packningen, men det brukar falla på att jag inte kan bestämma vilken färgskala jag ska välja.
Andra gånger försöker jag visualisera mig själv på resmålet, se mig själv vandra längs strandkanten i någon tunn liten klänning som fladdrar i vinden. Hade jag däremot slutat dagdrömma och kolla väderprognosen i stället hade jag snabbt insett att jeans och tjocktröja passat bättre.
Ena gången funderar jag på hur jag vill se ut för att passa in – andra gången får jag för mig att det är roligare att sticka ut.
Varannan resa tänker jag att det är bäst att vara praktiskt klädd, varannan packar jag bara snyggkläder.
Och hur jag än gör blir det fel. Jag packar för mycket kläder och konstiga kläder. Kläder som inte passar ihop och kläder som är antingen för varma eller för kalla.

För ett tag sedan gjorde jag ett försök att angripa min packningsproblematik lite mer professionellt, och intervjuade den extremt resvane och packningsrutinerade Ving-medarbetaren Barbro Holmberg. Hon hade givetvis massor av bra tips, saker som egentligen är självklara men som man i sin packningsångest av någon anledning inte tänker på.
Plockade fram den artikeln nu på morgonen, när det plötsligt gick upp för mig att jag bara har tre dagar på mig att packa inför Mexiko. (Huga!)

Här är Barbros 5 bästa packningstips (som jag ska försöka att följa den här gången..):

1. Kolla vädret
Även om det ska vara varmt den tiden du åker är det inte säkert att det stämmer, och det finns inget värre än att frysa en hel semester om det blir väderomslag.

2. Kombinera mera
Alla kläder ska gå att kombinera med varandra, alla udda plagg går bort.

3. Favoriter
Välj bara kläder du trivs i och använder mycket. Strunta i rea-köpen du aldrig använt – risken att du plötsligt tycker om dem bara för att du befinner dig i ett annat land är minimal.

4. Ombyte i handbagaget
Tänk på att väskan kan komma bort eller bli försenad. Packa därför alltid ett ombyte i handbagaget. Är ni flera som reser tillsammans – sprid ut era kläder mellan de olika väskorna.

5. Plocka bort
När du tycker att väskan är färdigpackad – ta bort minst en fjärdedel!

Det tipset jag själv blivit bäst på att följa är att faktiskt plocka bort saker. Jag börjar alltid med en på tok för stor hög tröjor, men i slutändan lyckas jag förhandla ner det till ungefär hälften.
Om jag har en bra dag, vill säga.
Vilket är ditt eget bästa packningstips?

Konsten att hitta ett billigt hotell

av Cecilia Billgren

Heja Sverige – nu är Stockholm Nordens billigaste hotellhuvudstad. Det visar senaste Hotel Price Index från hotellsajten Hotels.com.
I snitt har priset för ett hotellrum sjunkit med 12 procent i världens storstäder. I Danmark har det däremot stigit med 5 procent, vilket gör att Köpenhamn gått förbi Oslo på dyrlistan.
Snittpriset för en övernattning i Stockholm är nu 1221 kronor, mot 1437 i Köpenhamn.
Glädjande för oss med svaga svenska kronor i spargrisen är att priserna i London sjunkit med 12 procent och i Thailand med hela 23 procent.
I Destinations bokningsmotor hittar du för övrigt alla de stora hotellsajternas utbud av hotell världen runt i alla prisklasser.

Sjuk av Göteborg

av Cecilia Billgren

Direkt från mässmontern – till sjuksängen. 53000 besökare på TUR-mässan i Göteborg och full fart i Destinations monter där vi delade ut runt 10000 magasin – det blev tydligen för mycket.
Nu har jag tvingats inta sängläge några dagar med feber och ömmande hals. Fast jag har bullat upp med diverse hostmediciner och piller, så snart är jag tillbaka!

TUR-mässans sista dag

av Cecilia Billgren

I dag är sista dagen för årets TUR-mässa.
Det har varit jättekul att träffa så många läsare och få tillfälle att berätta om vår nya resesatsning Destination.

Och som vanligt är mässhallarna fulla av spännande evenemang, upptåg, tävlingar och en hel del mystiska typer i konstiga kläder (typ Dracula) som går runt och försöker dra uppmärksamheten till just sitt land.

Tur då att mässan har sin alldeles egen polis!
Lämnar er och mässan med bilden på den här lagens väktare, som iallafall fick mig att skratta högt när jag såg honom.


Segway – ordningsmaktens framtid?

Är du beredd att betala för ett ”Schyst resande”?

av Cecilia Billgren

Att åka på semester handlar i mångt och mycket om att få en möjlighet att lämna allt ansvar, alla förpliktelser och jobbiga ställningstaganden därhän och bara vara.
Bli omhändertagen av snälla reseledare, bo på hotell där andra människor städar och håller ordning och äta på restaurang och bli uppassad varje dag.
Inget jobb som stör, inga räkningar som ska betalas, inga föräldrarmöten eller fotbollsträningar.
Och visst är det härligt med semester! Får man dessutom åka till ett varmt och billigt land med fina stränder och spännande upplevelser – ja då är det ju bara att luta sig tillbaka och njuta.

Nätverket Schyst resande vill ändra på det.
De vill få oss att se turismens baksida, en baksida som vi i vår semesterbubbla kanske inte ens märker.
De vill också att svenska researrangörer tar sitt ansvar. Att de till exempel följer FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, att de aktivt ska arbeta för att motverka sexturism eller att människor som arbetar inom turismindustrin ska ha skäliga arbetsförhållanden.

Man kan tycka att det är en självklarhet att till exempel hotellarbetare i Thailand ska få organisera sig fackligt utan att riskera att få sparken, men så är det inte i dag.
Det borde också vara självklart att svenska researrangörer inte bygger hotell på mark som stulits från lokalbefolkningen, återigen något som förekommer i Thailand.

I går kallade Schyst Resande till en pressträff här på TUR-mässan i Göteborg, för att prata om en ny etisk policy och handlingsplan som de tagit fram och som de vill att alla svenska researrangörer ska anta.
Till den här träffen hade därför bjudit in representanter från de största researrangörerna för att prata om de här nya rekommendationerna.

Endast Apollo dök upp.
Varken Fritidsresor, Ving eller någon av de andra stora arrangörerna ”hade tid” att närvara.
”Det är beklämmande”, sa Therese Hultén från Schyst Resande när jag frågade vad hon tyckte om uppslutningen.

Uselt, skulle jag vilja tillägga.
Är det verkligen för mycket begärt att svenska researrangörer tar ansvar för grundläggande, etiska frågor?
Tyvärr är det antagligen, som så ofta, pengarna som styr.
Resebolagen tjänar inga pengar på att vara etiska, snarare tvärtom.
Om man helt plötsligt ska börja ta hänsyn till mänskliga rättigheter eller börja betala ut skäliga löner blir det ju så klart dyrare.

Och då kommer med andra ord tusenkronorsfrågan: Hur mycket är ett gott samvete värt? Hur många kronor är vi beredda att betala för att vara säkra på att vår semesterresa blir en ”Schyst resa”?

TUR-mässan Dag 1

av Cecilia Billgren

Jaha, så var man på mässan igen.
I vanlig ordning domineras branschdagarna av diverse mingel, möten och marknadsföring – precis som det brukar vara på mässor.

Det roligaste med TUR-mässan är att bara gå runt och kolla in alla montrar och människor från alla olika länder. I dag har jag spanat in så vitt skilda ställen som Syrien, Italien, Danmark och Borås.
Mest imponerande hittills är nog Dalarnas monter, väldigt fin med fullt av Dalahästar, Kurbitsmönster och människor i folkdräkter.

Själv har jag varit runt och jagat nyheter – mer om det senare!

Den klart dominerande nyheten i år är annars helt klart Fritidsresors comeback på mässan.
Montern är gigantisk! Dessutom ligger den ganska nära vår blygsamma lilla Destinations-monter, vilket gör att vi nästan drunknar i ljudet av Bamsemusik från barnklubben som finns i montern.

Här är några bilder som får sammanfatta mässans första dag:


Som sagt, Bamse var där. Här dansar han med en reseledare..


Willkommen im Deutschhland. Det är svårt med svenska språket.


Vissa montrar är mer populära än andra. Det brukar ofta sammanfalla
 med utbudet av bubbliga drycker. Eller som här – underhållning.


Mässan är perfekt för Dracula. Inget solljus, ni vet..
 
Taggar tur-mässan

Rea på gourmetmat i London

av Cecilia Billgren

Sitter på tåget ner till Göteborg och TUR-mässan, som drar igång med två branschdagar i dag.
Har du vägarna förbi mässan i helgen så hittar du mig och resten av Destination i monter C 05:32.

Lilla London i all ära, men jag hade faktiskt inte alls haft något emot att vara på väg till riktiga London i stället.
Där pågår nämligen London Restaurant Week, ett två veckor långt evenemang där mängder av finkrogar rear priset till förmån för välgörenhet.
Fram till den 29 mars kan man äta tvårätters lunch för 180 kr och trerätters middag för 300 kronor.
En komplett lista över restauranger och hur man bokar finns här.

Känns det fortfarande för dyrt? Spana då in Brittiska turistbyrån, Visit Britains, nya specialsajt med 50 budgettips. Den hittar du här.

1000 anledningar att välja rätt hotell

av Cecilia Billgren

Scandic växlar upp i konkurrensen om gästerna.
Nu ger hotellkedjan ut en guidebok, framtagen tillsammans med guideboksförlaget Time Out, med namnet ”1000 things to do when staying at Scandic”.
Kedjan har hotell i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Estland, Litauen, Tyskland, Nederländerna och Belgien. I boken ges tips på utflykter, sevärdheter, museer och restauranger som ligger nära hotellen.

Här finns också en del kändistips, Mark Levengood tipsar till exempel om medlemsklubben SLM i Stockholm – en klubb för män som gillar män med så lite läderkläder å sig som möjligt! Danska kläddesignern Mads Nørgaard safear lite mer och tipsar i stället om restaurangen Noma i Köpenhamn, som har två Michelinstjärnor.

Den här boken är en ganska kul idé, faktiskt. Frågan är bara om folk verkligen är villiga att betala 95 kronor för en så pass bred guidebok som det ju ändå är. Knappast barnfamiljen som åker på en semester om året. Möjligen kan den få en naturlig plats i portföljen hos affärsresenären som bara bor på Scandichotell och reser mycket i norra Europa.

Mitt eget personliga Scandic-tips?
Det får bli nattklubben Debaser Medis, som ligger på Medborgarplatsen i Stockholm, mitt emot Scandic Malmen.
Massor med konserter, bra klubbar, prisvärd mat – och så jobbar min man där!

Vill du ha lugn och ro, undvik de här länderna

av Cecilia Billgren

Det talas ofta om vilka länder som är trevligast, trendigast och bäst att resa i.
Men, för den som är i färd att planera nästa semester är det ju minst lika viktigt att hålla koll på vilka länder som är farligast.
Tur då att amerikanska magasinet Forbes finns. De har, i samarbete med amerikanska riskbedömningsföretag tagit fram en lista över världens farligaste länder.
I bedömningen har de tagit hänsyn till saker som brottslighet, risken för terrorattacker, kidnappningshot och politisk stabilitet.

Och världens farligaste land just nu är Somalia, tätt följt av vissa bergsregioner av Afghanistan och Irak. Afrika är klart överrepresenterat, med bland andra Sudan, Elfenbenskusten och Demokratiska republiken Kongo bland de 15 i topp.
Inga charterdestinationer direkt, alltså. En ganska intressant observation är däremot att de 15 farligaste länderna, som finns utspridda runt om i hela världen, alla har en sak gemensamt.
De har alla varit europeiska kolonier…

Världens säkraste länder hittar man trots det i Europa, med små, välbärgade nationer som Liechtenstein and Luxemburg i topp.

Här
är ett bildspel till de 15 farligaste länderna i världen.

Sida 1 av 3

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB