Destination Bloggen

Följ med oss runt världen!

Startsida / Inlägg

Jag blir hellre försenad i Singapore än i Peking

av Cecilia Billgren

En lugn dag på flygplatsen i Peking.    Foto: AP

Över 200 000 resenärer världen över har sagt sitt.
I en stor undersökning, som genomförs varje år av organisationen Airports Council International, ACI, har Incheons internationella flygplats i Söul i Sydkorea utsetts till världens bästa flygplats.
Två på listan kommer min egen personliga favorit, Changi i Singapore. Där kan jag utan problem vänta i timmar på ett försenat flyg!

Undersökningen fick mig att börja fundera på vilka flygplatser jag tycker sämst om.
Det här blir ju en högst personlig och subjektiv bedömning, som helt baserar sig på de flygplatser jag själv besökt. Ofta har ju dessutom upplevelsen av flygplatsen ganska mycket att göra med omständigheter.
Men ändå, här är min lista:

Charles de Gaulle, Paris, Frankrike
Terminalen är en mystisk cirkelformad konstruktion som påminner om IKEA i Kungens Kurva. Totalt omöjligt att hitta, bara en massa rulltrappor i mitten som man måste gå fyra varv runt, runt, runt för att komma åt. Grått och mörkt och deppigt. Gör du misstaget att gå igenom säkerhetskontrollen finns knappt några affärer eller restauranger att välja mellan.

Inrikesterminalen, Peking, Kina
Har väldigt dåliga minnen förknippade med den här flygplatsen, återkommer till detta i ett senare inlägg men jag kan säga så mycket som att jag en gång försökt köpa nya flygbiljetter samtidigt som ungefär en miljon kineser var strandade på flygplatsen på grund av dimma..

Suvarnabhumi, Bangkok, Thailand
Är faktiskt lite besviken på den nya flygplatsen i Bangkok. Och det är inte för att jag själv landade två timmar innan den ockuperades av demonstranter i november förra året.
Det finns ett fundamentalt problem som jag ser det. Av någon outgrundlig anledning är säkerhetskontrollerna placerade precis vid gaterna. Innanför säkerhetskontrollen är det alltså bara en vänthall. Inget mer. Vet man inte om detta i förväg så kan man alltså bli stående tomhänt, utan något att äta eller dricka, i väntan på planet. Helt värdelöst.

Ho Chi Minh International Airport, HCM, Vietnam
En relativt nyrenoverad och snygg flygplats som är bra på ganska många sätt. Men det är just snyggheten som blir flygplatsens fall. Det är nämligen förbjudet att sälja tuggummin inne i terminalen! Och jag vet inte hur ni har det, men jag måste tugga tuggummi under start och landning för att inte få ont i öronen.

Fiumicino-Leonardo da Vinci, Rom, Italien
En flygplats att älska och hata. Älska när man reser hem, eftersom taxfreebutikerna är fantastiska. Men att landa i Rom, det är ingen lek. Av oförklarlig anledning tar det alltid minst dubbelt så lång tid att få sin väska i Rom som någon annan stans i hela världen.
Bagagesystemet måste vara från Ceasars tid eller nåt, så långsamt som det är. Helt galet.

Vilka är dina bästa och sämsta flygplatser?

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB