Dödade Kvinnor

Aftonbladets pågående granskning av dödligt våld mot kvinnor i Sverige

Startsida / Inlägg

Pappan döms till livstids fängelse för mordet barnens mamma

av Kristina Edblom
Tvåbarnsmamman dödades med två knivhugg på Lugna gatan i Malmö. Foto: Krister Hansson.

Den 46-årige mannen högg sin ex-sambo till döds inför ögonen på deras två döttrar.
Nu dömds han till livstids fängelse för mordet.

”Det är svårt att se några förmildrande omständigheter”, skriver tingsrätten i sin dom.

Det var den 17 februari som mannen attackerade den 38-åriga tvåbarnsmamman utanför hennes och barnens skyddade boende på Lugna gatan i Malmö. Mamman och de två döttrarna var på väg hem från parken när pappan väntade ut dem.

Bajonetten som mannen hade tagit med sig i bilen. Foto: Polisen.

Flickorna har berättat om händelen i polisförhör:

– Jag hörde bara att pappa sprang för fort och sen blev jag orolig, sa fyraåringen till polisen.

Hennes storasyster skrek rakt ut, har vittnen berättat, medan fyraåringen bara stod som förstenad.

Den 6-åriga flickan ringde sin mormor och skrek i luren. Hennes mamma hade sett till att hon hade en mobiltelefon med numret till kvinnojouren och mormor sparat. Ifall något skulle hända.

Greps på platsen

Deras pappa kunde gripas direkt på platsen och erkände gärningen direkt. Däremot har han inte medgett mord. Åklagaren hade även åtalat pappan för olaga hot mot flickorna, men det åtalet ogillas av Malmö tingsrätt.

Mannen greps direkt på platsen. Foto: Polisen.

Han säger att han bara ville skrämmas. Men tingsrätten godtar inte mannens förklaring utan anser att det är bevisat att brottet har föregåtts av noggrannhet och med stor förslagenhet. Mannen har brutit mot kontaktförbudet och han har letat upp mamman och barnen och kartlagt deras vanor. Fem dagar i rad åkte han till Lugna gatan, att det skulle bero på att det var ”praktiskt att parkera” där, tror inte rätten på. Dessutom har han knivmördat mamman med två hugg inför ögonen på barnen.

Livstids fängelse

Därför döms han för mord till lagens strängaste straff – livstids fängelse. Han ska också betala 90 000 kronor i skadestånd till döttrarna.

– Jag är nöjd med påföljden men jag tycker att han ska dömas för olaga hot mot barnen. Jag utgår från att han kommer att överklaga och då kommer jag också överklaga, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

Livstids fängelse för mord i nära relationer är relativt ovanligt, men enligt Ulrika Rogland finns det flera omständigheter som gör det här fallet speciellt.

– Han dömdes redan i oktober för olaga frihetsberövande och hon har alltså levt under dödshot sedan dess. Dessutom har brottet begåtts med barnen närvarande, säger hon.

Mannen och hans advokat kommer att överklaga domen.

– Det är en mycket sträng påföljd, så naturligtvis är vi inte nöjda. Mycket talar för att det handlar om mord, även om vi menar att det rör sig om dråp. Men det finns också omständigheter som talar för ett tidsbestämt straff, det går inte att komma ifrån att det var ett mycket hastigt förlopp, säger advokat Ulf Bjermer.

Straffet för mord är 10–18 år eller livstids fängelse.

Ledsen och besviken

Han pratade med sin klient som sitter på häktet i Malmö direkt efter att domen fallit.

– Han är både ledsen och besviken, säger Ulf Bjermer.

Som vi tidigare berättat dömdes alltså mannen till ett års fängelse för olaga hot i höstas. Han hade då bakbundit och hotat sitt ex när hon skulle hämta saker åt barnen i det som tidigare varit deras gemensamma hem. Men mannen släpptes på fri fot i samband med rättegången och överklagade domen.

Kvinnan och döttrarna flyttade till ett skyddat boende, hon tog tjänstledigt från jobbet och skrev ett avskedsbrev till sina närmaste. Mamman var inställd på att flytta från Malmö för att skydda sig själv och barnen.

Fruktade för sitt liv

Trots att ingen visste var de bodde i hemlighet var hon mycket rädd. Hon var övertygad om att hon skulle bli dödad, berättade vittnen under rättegången i Malmö. Socialtjänsten arbetade för att få till en flytt så snart vårdnadstvisten var löst.

Under rättegången vittnade också vänner och familj om att mannen tagit deras separation mycket hårt. Han beskrivs som mycket svartsjuk, pratade hela tiden om att hon skulle träffa en ny man.

Trots att mannen hade besöksförbud och trots att polisen bedömde att han kunde vara farlig misslyckades myndigheterna med att skydda henne. Detta har bland annat kritiserats av åklagaren Ulrika Rogland.

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Vilma Stockvall, Kristina Jeppsson och Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB