Dödade Kvinnor

Aftonbladets pågående granskning av dödligt våld mot kvinnor i Sverige

Startsida / Inlägg

Sju dödade kvinnor – och varningssignalerna

av Kerstin Weigl

Eva-Lott KarlssonEva-Lott Karlsson, 56
För sina nära och kära var hon “Pyret”, en envis och utåtriktad kvinna. Hon tyckte om att pyssla i trädgården, sy och måla, och hade god kontakt med de fyra vuxna barnen som gärna kom och åt hennes goda mat. Sommaren 2009 hade hon en kortare relation med en yngre man, som upphörde sedan han dömts för att ha misshandlat henne.
Till döttrarna sa hon att hon var rädd för honom.
En januarikväll gick de på en pizzeria. Följande dag hittade två av Pyrets barn och deras moster sin mamma död i sängen. Han dömdes mot sitt nekande för att ha klämt om hennes hals och försökt sluta hennes andningsvägar med lim.
Dödad 31 januari
Gärningsmannens vårdkontakt: Dömd för våldsbrott till sluten rättspsykiatrisk vård. Vårdades senare inom öppenvården men slutade gå dit.

Kvinna, 68
Hon var en duktig och uppskattad revisor som sedan många år försökte bli av sin sex år yngre sambo.  2008 dömdes han till samhällstjänst efter att ha tagit struptag på henne och samtidigt frågat hur hon ville dö.
En vinterdag lämnade han hemmet och var borta sex veckor. Hon bokade då tid hos en advokat.
När han kom tillbaka grälade de om att hon inte ville ge honom nycklar till huset.
Hon ringde deras 25-åriga dotter som hörde sin mamma skrika på hjälp och sin pappa säga “nu är du död”. När polisen kom fram hittade de en livlös kvinna i köket med 13 knivstick varav tre i halsen.
Dödad 25 april
Gärningsmannens vårdkontakt:
Har vårdats för alkoholproblem.
Vatchareeya ur fupVatchareeya Bangsuan, 20
Vid elva års ålder flyttade hon till Sverige och sin svenska styvpappa i Boden. För sin mamma var hon allt, för kompisarna var hon en tyslåten och ordentlig tjej som tränade karate och arbetade hårt med sina studier till civilingenjör. De kallade henne “Ploy”.
Den 4 maj försvann hon. Efter drygt två veckor hittades hennes kroppsdelar runt ett övergivet militärt övningsområde och en 22-årig tidigare pojkvän greps misstänkt för mord. Han hävdade att Vatchareeya visserligen varit hemma hos honom och pluggat, men gått därifrån på kvällen.
Tingsrätten fann bevisningen mot honom övertygande, då man bland annat funnit blod i hans bil.
Dödad 4 maj
Gärningsmannens vårdkontakt: Har utretts av psykiatrin och fått diagnosen asperger och add.

Kvinna, 29
Hon visste tidigt att hon skulle till Afrika och i Senegal började hon bygga ett hus. Under hösten skulle hon flytta in. Tills vidare arbetade hon i Södertälje på ett boende för autistiska barn.
Familjen beundrade hennes självständighet, goda hjärta och modet att gå sin egen väg i livet. De visste att hon hade problem att komma ur förhållandet med en pojkvän hon mött i Spanien fem år tidigare och som varit hotfull och våldsam. Han använde cannabis.  “Jag skulle behöva livvakt”, sa hon flera gånger till sin mamma.
Relationen var slut, men hon ville hjälpa honom, de umgicks och hon gav honom pengar.
Under försommaren hade hon lärt känna en annan man som hon chattade med.
Hon låg till sängs när ex-pojkvännen började hugga henne med kniv. Själv förnekar han mord, och påstår att det var självförsvar. Kvällen före hade han sökt uppgifter på Internet om vad straffet är i Sverige för att döda sin fru.
Dödad 12 juni
Gärningsmannens vårdkontakt: Inte känt men han hade ett missbruk.Eva-Marre Kullander Smith, ett år före mordet 11 juli 2013
Eva-Marre Kullander Smith, ett år före mordet 11 juli 2013

Eva-Marree Smith Kullander, 27
Hon hade två små barn, var livlig, levnadsglad och samhällsengagerad.
Den 31-årige ex-sambon förhindrade umgänget med barnen, trots domstolsbeslut. Nu skulle hon med hjälp av familjebehandlare återknyta till barnen.
För vänner, släktingar och socialtjänsten berättade hon om sin rädsla för ex-sambon. Ju närmare hon kom barnen desto farligare blev det, sa hon.
På förmiddagen 11 juli väntade hon sittande på en yttertrappa på att få möta sin lille son.
Han attackerade bakifrån med kniv, stack henne 31 gånger.
Dödad 11 juli
Gärningsmannens vårdkontakt: Han medicinerade mot ångest, använde cannabis och har en antisocial personlighetsstörning med psykopatiska, narcissistiska och paranoida drag.

Kvinna, 23
Hon hade träffat en ny pojkvän under sommaren, de planerade för en framtid. Under sommaren hade hon arbetat inom vården och hoppades bli tandhygienist.
Hennes före detta sambo, en 27-årig man från Borås, ville inte lämna henne i fred, han skickade sms och ringde.
I augusti skulle hon vara hundvakt och passa goda vänners hus. Han tog sig in i huset och skar henne med kniv. Därefter högg han sig själv i magen och larmade polisen. Den unga kvinnan sörjs av föräldrar, fyra syskon, pojkvän, släkt och vänner.
Dödad 10 augusti
Gärningsmannens vårdkontakt: haft långvariga psykiska problem och köade förgäves i nästan ett år för att få plats på gruppterapi i Borås innan han flyttade till Malmö.

Kvinna, 45
Hon var sjuksköterska i Iran, en stark och livfull kvinna. när hon träffade en man som flydde till Sverige redan 1980. Båda var över 40 år och ville bilda familj.
De gifte sig 2011, hon flyttade till Sverige och studerade. Men familjelivet blev allt mer påfrestande. De sörjde barnlösheten. Hon upplevde sin man som osjälvständig och pressad av sin familjs krav.
Veckorna före sin död berättade hon för sin syster att hennes make hade psykiska problem och att hon var orolig för honom.
Den 24 augusti satt hon i sängen när han kom in från köket med en kniv.  Han högg henne och sedan även sig själv i hals och bröst.
Dödad 24 augusti
Gärningsmannens vårdkontakt: Sökte hjälp på vårdcentral och psykakuten men skickats hem med mediciner.

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB