Startsida / Inlägg

Gästkrönika: Nu är det vi mot världen!

av Patrik Brenning

Under EM-uppladdningen utdelade Erkan Zengin en känga mot svensk journalistik, som han upplever är alldeles för kritisk mot de svenska spelarna. Det borde vara mer som i Turkiet (149:a i världen på listan över pressfrihet), tyckte Erkan.

– Jag har inte sett en enda som kritiserat en spelare i Turkiet i media. Inte en enda. De har bara höjt, även om han varit dålig, dundrade Zengin.

Lagom till EM har Sportbladet sett till att rekrytera den turkiske fotbollstyckaren Methiye Kaleci, för att balansera upp den svajiga svenska fotbollsjournalistiken. Det här är hans krönika, efter EM-matchen Sverige–Italien.

 

Vi är under attack.

Med sin glödande propagandamaskin rider världspressen ut i krig mot vår stolta svenska fotbollsnation.

Samla värjorna, damma av ammunitionen och slut leden.

Nu är det vi mot världen.

 

Vår nation är under attack. Från skyttegravar i Frankrike, Italien, England och Norge kryper de fram. Tillsammans hand i hand. Fienden.

Fransmännen ljuger om att Zlatan ”redan har gått på semester”, det italienska propagandaministeriet att John Guidetti ”utbildat sig på Actors Studio i New York”, den statligt kontrollerade engelska pressen att Sverige spelade ”en av de sämsta EM-matcherna någonsin” och det norska partiorganets tidning att ”Zlatan gör Sverige till EM:s tråkigaste lag – två matcher INGA avslut på mål”.

Att de har mage. Dessa historielösa halvfigurer till folkslag.

Vad hade italienarna varit om inte Glenn Strömberg hade uppfunnit pastan, vem hade hört talas om England om inte Tomas Brolin introducerat ölkaggen och vad hade fyllt det stora svarta tomrummet på jordgloben söder om Tyskland ifall Zlatan inte satt Frankrike på kartan? Och Norge – denna ickenation om det inte hade varit för att någon en gång för länge sen råkat sticka en gångstav ner i marken utanför Galdhøpiggen och dränkts av svart sörja.

Ni säger att Sverige spelade tråkig fotboll men har ni sett Luciano Pavarotti tappa kjolen i Melodifestivalen? Har ni hört The Beatles skriva en världshit med orden ”Hooga Chacka Hooga Hooga Hooga Chacka Hooga Hooga”? Har någon ens hört talas om Norge? Petter Northug? Halvsvensk.

I Ryssland talas det om att västvärlden har Russophobia. Jag tror vi kan enas om att Fotbollseuropa har Swedophobia.

Hur ska de annars förklara att Sverige enligt Uefas partiska statistik bara har en poäng och har skjutit noll skott på mål när Erik Hamréns läkarteam gett Jesus en tvilling och Sverige numera spelar med Zlatan både i anfall och försvar (som Dagens Nyheter hedersamt påpekade på lördagen)? Jag såg Sveriges skjuta fyra skott på mål bara under de första tio minuterna mot Irland. Jag såg Sverige ta den moraliska segern mot Italien.

Vi är utsatta för en konspiration, Europa har vänt oss ryggen och vi har nu inget annat val än att sluta leden och förklara krig mot fotbollen.

Mot Belgien på onsdag rider de svenska trupperna ut med värjorna höjda. På läktaren kommer 860 000 patrioter stå och lägga hela Nice under en dimma av surströmmingsdoft när de gastar ut vår stoltaste svenska ramsa.

”Vi ska salta, kruta ta sats å skjuta. Stenhårda skott få publiken att njuta. Ljungberg trixar som Maradona. Har koll på bollen, så ingen får låna. Höger, vänster fintar och drar Sveriges landslag, saken är klar!”

36 ord från vår store poet och nationalskald Marko Kristian Lehtosalo. 36 ord som förklarar hela fotbollens innerbörd och samlar vår nation under samma stolta fana när vi nu rider ut mot alla fotbollens orättvisor. Mot myglande italienare, högfärdiga fransmän, kulturbefriade engelsmän, höghöjdssjuka norrmän och Uefas lögnaktiga statistiker. Nu är det upp till oss att befria fotbollen från dessa korrupta klor. Det är upp till oss att rädda sporten. Att spela för friheten. Att vinna för rättvisan.

Ro över i ekor, lifta med lastbilar, kryp fram på knäna – Sverige spelar gruppfinal på onsdag. Neverstore skrek det redan 2012. Nu måste vi skrika det igen.

Nu är det vi mot världen!

”Bara en chans bara ett liv. För historia och vår framtid. Vi kommer alltid, kommer alltid. Leva som vi gjort. Och vi kommer aldrig sluta drömma. Jag lovar jag svär. I kväll är det vi mot världen. I kväll är vi starkare än dom. För så länge våra hjärtan brinner. Kan vi ta oss över all hinder. Ikväll är det vi mot världen. Ikväll är vi starkare än dom

Jacob Widén, Oscar Kempe, Erik Lantz. Neverstore 2012.

Plusbetyg:

Andreas Isaksson +++++

Victor Nilsson Lindelöf +++++
Andreas Granqvist +++++
Erik Johansson +++++
Martin Olsson +++++

Sebastian Larsson +++++
Kim Källström +++++
Albin Ekdal +++++
Emil Forsberg +++++

Zlatan Ibrahimovic +++++++++
John Guidetti +++++

Avbytare:
Oscar Lewicki +++++
Jimmy ++++++++
Marcus Berg +++++

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB