Startsida / Inlägg

De osynliga barnen

av Linda Hjertén

De hamnar ofta mitt i skottelden, används som både budbärare och slagträ.
– Det största problemet är att mina föräldrar tänker på sig själva så mycket. Jag kommer ofta i andra hand, det borde vara tvärtom,  säger ett barn som befinner sig mitt i en vårdnadstvist.

Varje år avgörs tusentals vårdnadstvister i domstol.
Rädda Barnen brukar ge siffran 6500. Det vill säga, 6500 barn som varje år drabbas av en infekterad separation som avgörs i domstolen.
Långt många fler skiljer sig varje år men en skilsmässa behöver inte innebära att vare sig de vuxna eller barnen mår dåligt.
Av de föräldrar som separerade 2009 har föräldrarna gemensam vårdnad i 97 procent av fallen enligt Barnombudsmannen.
– Det är inte skilsmässan som är problemet. Det är de fall när föräldrarna inte klarar av att fortsätta vara gemensamma föräldrar, säger Camilla Küster, kurator i Malmö på Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i utsatta livssituationer.
Rädda Barnen möter många barn som drabbas av vårdnadstvisterna.
– Det är konflikten som är allvarlig, inte att föräldrarna är separerade. Många barn berättar om förvirring, man förstår inte varför föräldrarna bråkar. Många tar på sig skulden, barn har en förmåga att göra det när de inte förstår sammanhanget, säger Camilla Küster.
Runt jul och andra högtider blir det oftast som tydligast.
Man har en förväntan av hur julen ska vara. Familjen ska äta god mat, under granen ligger paket och ingen bråkar.
Men för många barn i vårdnadstvister kommer mycket att handla om konflikt mellan föräldrarna. Var ska julen firas? Vem har rätt till barnet den här julen?
– Barnen känner ofta att det är svårt att vara lojal mot båda föräldrarna. När man är med den ena kan man inte prata om den andre och tvärtom. Det finns även barn som helt enkelt inte vill träffa den ena föräldern men rätten har beslutat att de ska det.
”Jag vill inte bli arg på pappa för då kan mamma komma på det och då blir hon också arg på pappa och då kan jag inte vara där lika mycket”, säger ett barn i en vårdnadstvist.
– Vi träffar barn vars föräldrar inte pratar alls med varandra. Kommunikationen sker genom barnet. ”Hälsa din mamma det och hälsa pappa det”, säger Camilla Küster.
Råden som Rädda Barnen ger till föräldrarna är att lyssna på barnen. I en vårdnadstvist har de sällan något att säga till om, de får sällan ens bestämma en så fundamental sak som hos vilken förälder de vill bo hos.
De ger även föräldrarna rådet att hålla konflikten mellan de vuxna och att inte låta barnet bli den som får trösta den vuxne istället för tvärtom.
– Det här är en stor grupp men en osynlig grupp som ofta faller mellan stolarna, säger Camilla Küster.

Är du ung och har det jobbigt? Här hittar du barnombudsmannens råd på vad du kan göra.
Om du vill berätta din historia, helt anonymt, mejla mig: linda.hjerten@aftonbladet.se

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier