Startsida / Inlägg

En vit jul

av Linda Hjertén

385 000 barn växer upp med föräldrar som har ett riskfyllt drickande.
Under julen dricks det ofta extra mycket. Snaps till sillen, öl till maten, grogg till Kalle Anka.
IOGT-NTO-rörelsen håller i kampanjen ”Vit jul” som går ut på att vuxna ska låta bli spriten över julen – för barnens skull. För barnens rätt till en trygg och vit jul. Över 10 000 personer har i år skrivit på och många har delat med sig av sina egna erfarenheter av jular i ett hem där alkoholen tagit för stor plats.

Här är en av berättelserna från Vit jul:

” Jag minns att min mamma och pappa blev så fulla en julafton att de somnade. Mamma låg i soffan och pappa låg på golvet. Jag och min lillebror visste inte vad vi skulle göra. Skulle vi äta julmat och öppna paketen själva eller skulle vi vänta tills de vaknade. Jag var så liten att jag faktiskt inte riktigt minns hur vi gjorde till slut. Men att mamma och pappa var fulla och låg och sov hela julafton kommer jag aldrig glömma. Jularna var aldrig roliga. Mina föräldrar drack under hela min uppväxt och gör det fortfarande. Fast nu slipper jag fira jul med dem.”

Och här kan du läsa mer om kampanjen: http://vitjul.se/om-vit-jul/

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB