Startsida / Inlägg

Snälla – fäll den röda ryska björnen igen!

av Jarkko Paivaniemi

Om ett lejon möter en björn i en duell, vem vinner?

Det vet jag faktiskt inte. Jag vet inte ens om det någonsin skett i det verkliga djurlivet.

Men jag gissar att lejonets snabbhet, listighet och huggtänder fäller avgörandet i det långa loppet. Att björnen helt enkelt inte hinner med och tröttas ut ju längre tvekampen fortlöper.

Jag hoppas att det även gäller i en ishockeyrink.

Så vad har lejonflocken pysslat med denna mellandag?

Jo, ett lugnt träningspass och mycket media. Eftersom motståndaren är Ryssland – de två länderna har ju en viss historia ihop – är det ett hyperhett möte.

De resterande biljetterna till den först semifinalen sålde slut på nolltid. Frågan är hur många bortasupportrar som bänkar sig i Hartwall Arena i morgon? Jag kan tänka mig – med tanke på rysstätheten i Helsingfors – att det blir upp emot ett par tusen, men de borde lätt kunna överröstas av de övriga.

Mediabevakningen var alltså tung i dag. Spelarna och ledningen fick svara på alla möjliga och omöjliga frågeställningar och självförtroendet lyste igenom när gårdagens hjältar svarade.

Förbundskaptenen Jukka Jalonens ord andades optimism. Han känner av signalerna från Bratislava i maj 2011 då Ryssland också var semifinalmotståndare.

”Jag minns inte alla detaljer från förra året, men det märks att samma ingredienser finns nu. Självförtroendet är på topp, men alla förstår samtidigt vilken svår motståndare Ryssland är. Vi måste förbereda oss ännu bättre och höja oss en nivå till i spelet. Om det lyckas finns alla faktorer för att vinna. Känslan i laget är riktigt bra. Vi kan inte veta om vi vinner eller inte, men en sak vet jag: det är att vi med säkerhet spelar en otrolig match i morgon”, säger Jalonen enligt iltasanomat.fi.

En magisk sving från Mikael Granlunds klubba vore välkommen – igen.

http://www.youtube.com/watch?v=ZRROpiNAvPw

Däremot var de ryska stjärnorna tystlåtna. Endast Washington Capitals Alexander Ovechkin ställde upp och pratade engelska med den församlade journalistkåren – i en minut.

Den ryske presschefen Michail Zaharov hade en förklaring till det som påminde om den gamla CCCP-tiden, innan ordet glasnost blev känt i världen.

”Vi hade problem när vi kom från Stockholm till Helsingfors. Vissa av våra saker kom inte fram i tid, så vi har bråttom just nu. Men vi kommer att prata engelska efter matchen på lördag”, sa Zaharov enligt Iltalehti.

En borttappad suspensoar kan ställa till med mycket, tydligen.

***

Självklart är Ryssland med Malkin, Ovechkin och allt vad de heter favorit. Vid skrivande stund är oddsen hos det statliga spelbolaget 1,65 på Ryssland och 3,40 på Finland. Men så stor underdog tycker jag inte att lejonen är.

Odds är nämligen odds.

I kväll travade Will Be Fever till sig segern i Kuopio (ingen aning, Helin) till oddset 72,70.

Två av delägarna till hästen är de finländska anfallarna Antti Pihlström och Jani Tuppurainen. Ägarna till den minst spelade hästen i loppet vann därmed finfina 24 000 euro, vilket motsvarar en bit över 200 000 kronor.

Hoppas att Pihlström och Tuppurainen även hann med att satsa en slant på kraken som vinnare.

***

Hur går det då?

Hmmm. Hjärtat säger 4–2 Finland.

De andra rösterna väljer jag att tränga undan.

***

Mer djur.

Ni kanske minns bläckfisken Paul som spådde rätt i varenda match under fotbolls-VM 2010. Paul har simmat vidare och är förhoppningsvis lycklig i sin octopussy-himmel.

Däremot finns det en bläckfisk på Helsinki Sea Life som heter Jakki.

Han fick välja mellan de fyra semifinallagen.

Fyra flaggor – vilken nation vinner VM-guld?

Här kan ni se vad Jakki valde: http://www.iltasanomat.fi/mmkiekko/uskotko-mustekalapovauksiin-tama-yksilo-povaa-mm-kultaa-leijonille—katso-kuvat/art-1288470209269.html

***

Det blir ingen livebevakning från min sida under semifinalen, men min eminente kollega Emil Karlsson följer matchen på sportbladet.se.

Häng med där – jag är också med en del då mitt twitterkonto kopplas ihop med den livebevakningen. Vill ni följa mig på twitter i andra sammanhang hittar ni mig på jarkko__p (två understreck).

***

Näst sist: Mina tankar om Tre Kronor?

Inga alls. Jag vill helst inte strö mer salt i de djupa såren.

***

Till sist: Ett fantastiskt minne när Jere Karalahti med två sekunder kvar av matchen kvitterade till 3–3 mot Ryssland i VM 1999 och gav Finland gruppsegern.

Givetvis är det Antero Mertaranta som kommenterar även här. ”PUNAKONE ON LYÖTY!”.

Se, lyssna och njut!

http://www.youtube.com/watch?v=3HYnTRC5Z9E

***

Och allra sist eftersom både kommentarer och Ansars mejl påpekar detta tre timmar efter att detta inlägg skrevs:

Hej Jarkko,

tack för en bra blogg. tänkte angående din början. I USA brukade man ha tävlingar genom låta en björn slåss mot olika djur. T. ex mot lejon.  Björnen vann alltid mot lejon, eller ja mot alla djur björnen fick slåss mot

Lycka till imorn,  blir nog en väldigt bra match

mvh / Ansar

***

Och allra, allra sist:

Må bästa ”djur” vinna.

***

Och allra, allra, allra sist ville Ansar meddela detta:

”Ja, men om du kollar i naturen så kan björnar inte samarbeta med varann medan lejon samarbetar för att ta ner sitt byte”

 ***

The end of the end:

Amen, Ansar!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB