Startsida / Inlägg

Helsinki calling with love and hockeyfever

av Jarkko Paivaniemi

En flygbuss till Arlanda, en flygresa över Östersjön, ytterligare en buss in till Helsingfors och, vips, tre timmar senare befinner jag mig i Ilta-Sanomats lokaler i city.

För er som inte har koll så är Ilta-Sanomat Finlands största kvällstidning och har influerats en del av Aftonbladet/Sportbladet genom åren. De har besökt oss flera gånger i Stockholm och jag har själv varit här några gånger, hållit föreläsningar och haft väldigt roligt med mina finländska journalistkollegor.

Det var egentligen en trist händelse som inledde ett närmare samarbete, nämligen dopningsskandalen i skid-VM 2001 där vi på Sportbladet behövde en del hjälp. Sedan dess har utbytet fortgått i olika grad genom åren. När det väl behövs så finns där för varandra.

Välkomnandet nyss från redaktionschefen Antti Virolainen, tidigare sportchefen (nu någon slags webbguru) Juha Niemi och förre Stockholmskorrespondenten Ville Jutila var varmt. Inom en halvtimme hade jag fått mig en egen liten redaktionsplats, ett inpasseringskort och ett par inbjudningar till olika aktiviteter under dessa dagar som väntar.

Det ska bli ett nöje att vara här, minst sagt.

Jag ska snart bege mig till Hartwall Arena för att hämta ackrediteringen. Förhoppningsvis orkar jag åka tillbaka dit i kväll för att se Kanada–Schweiz (nedsläpp 20.15 lokal tid). Jag har visserligen varit vaken sedan klockan 14 i går eftermiddag, men 35-36 timmar i sträck ska väl funka innan jag slocknar.

Annars hoppas jag stolarna i arenan är bekväma att slumra in i.

***

Intrycken när jag kommer till Helsinki – eller Helsingfors som det nu heter när man skriver på svenska (visst var jag duktig nu, Jan Helin?) – är alltid lika överväldigande.

På bussresan hit såg jag mycket av det som symboliserar Finland för mig: trippelvokalerna, kvinnornas söta uppnäsor, de slitna gubbarna, den mäktiga blåvita himlen (jo, den är visst mer blåvit här!), Lapin Kulta-transporterna, de rena gatorna och faktiskt även ishockeyförbundets lokaler.

En väsentlig skillnad från tidigare besök såg jag dock: det kryllar av stora vajande finska flaggor. I varje gathörn, på varje byggnad, överallt. Vackert så det förslår. Ishockey-VM är helt enkelt i stan – det märks definitivt mer här än i Stockholm.

***

Philadelphia Flyers blev utslaget i natt av New Jersey Devils. Därmed blev backen Kimmo Timonen tillgänglig för VM. Men det är med största sannolikhet inte aktuellt, meddelar mina kollegor här.

Alltså kan vi säga att det finska lag som knäckte Schweiz i går också är det lag som spelar final den 20 maj…

Nu mot Hartwall Arena.

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB