Startsida / Inlägg

Bedford Street: ”De svarta är utsatta för en komplott”

av Urban Andersson
Amando och hans fru Tereta utanför ett av sina hus på Bedford Street.

Amando Amando är en 51-årig musiker och DJ som är säker på att de svarta i Detroit är utsatta för en komplott. Man skulle kunna avfärda Amando som en knäppskalle om han inte vore så intelligent, välformulerad och, ja, normal. Han har köpt två små villor på Bedford Street. Han gav 6 700 dollar, ungefär 50 000 kronor, för den första, och 7 800 för den andra. För drygt 20 år sedan var husen värda 80 000 – 90 000 dollar styck, så Amando har gjort en bra affär. Hoppas han.

 

Det gäller bara att villaområdet inte förfaller ytterligare. Vid en första anblick tycks det inte vara någon fara. De små husen ligger längs lugna, trädskuggade gator. Ekorrar springer över tomterna. Grannar vinkar och ropar något vänligt när de ser varandra. Men snett mitt emot Amandos står två hus tomma. Tänk om fler flyttar från området? Då sjunker priserna ytterligare. Tänk om knarkare och lodisar tar över de övergivna husen? Då är katastrofen ett faktum. Villaägareföreningen sammanträder var fjortonde dag och samtliga medlemmar, säger Amando, är beredda att ringa polisen så fort det dyker upp skumma typer i området.

 

Amando är gift med Tereta som är försäkringsrådgivare, ett jobb hon hoppas pensionera sig från innan hon fyller 65. Tereta har lätt för att skratta. Amando är allvarlig men inte dyster. Han är en stolt man. Han har försörjt sig som artist sedan han var barn. Det ena huset bor Amando och Tereta i, det andra har de som gästhus. – Jag behöver inte hyra ut det. Att bli ägare till en egen fastighet är ett rejält kliv uppåt på den sociala stegen. Amando tillhör nu odiskutabelt den etablerade medelklassen.

Möjligen har detta faktum gjort honom mer vaksam på de politiska och sociala rörelserna i staden.

 

Han har köpt två små villor på Bedford Street.
– Det pågår ett klasskrig i Amerika även om folk inte vill medge det, säger Armando.

– I Detroit föddes den amerikanska medelklassen och här vill de knäcka medelklassen. De vill krossa fackföreningarna. Det pågår ett klasskrig i Amerika även om folk inte vill medge det. Vilka är ”de”? – Jag ska tala rakt på sak. Mycket som sker i den här stan är arrangerat av vita republikaner. De vill att svarta och fattiga ska vända sig mot varandra. De vill ha bort de svarta och ta över stan.

 

Men Detroit har ju en svart borgmästare, Dave Bing? – Han gör vad republikanerna säger åt honom. De vill ha tillbaka vad de kallar den gamla goda tiden. De vill ha tillbaka plantagetänkandet då svarta arbetare utförde kroppsarbete åt dem. Men vi måste satsa på ny teknologi, utbildning, fler småföretagare. Vi måste få Detroit att blomma igen!

 

Amando är förvånad över att jag vill intervjua honom. – Sällan ber media om en svart mans åsikt. En svart kvinnas åsikt – ja. En barns – ja. Men inte en mans. Att vi har en svart president har snarare ökat rasismen än minskat den. Så talar en stolt egnahemsägare och tvåbarnsfar, en hängiven sportfiskare, aktiv i villaägareföreningen och grannsamverkan mot brott. Och under orden vibrerar rädslan för att staden ska glida ännu närmare avgrunden.

 

 

 

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article15417754.ab

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article15422878.ab

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB