Startsida / Inlägg

Old Miami Café, Cass Avenue: Stjärnan som kom in från glömskan

av Urban Andersson

 

Det är lördagkväll och Sixto Rodriguez står på en scen i Miami Cafés trädgård.

Rodriguez, en gammal man, sjunger sina sånger och publiken svarar med igenkännande applåder.

Det är lite lustigt eftersom han aldrig varit berömd i sin hemstad, inte förrän den svenske filmaren Malik Bendjelloul gjorde dokumentären ”Searching for Sugarman”.

– Rodriguez till borgmästare! ropar en man i publiken.
Jag intervjuade honom för några dagar sedan. Han är en sympatisk karl men lurig. Svaren flöt liksom ut i kanterna.

Rodriguez gjorde två LP-skivor 1970 och 1971, de sålde inte, skivbolaget släppte honom och han började som rivningsarbetare. Utan att Rodriguez visste om det blev han en stjärna i klass med Rolling Stones och Elvis i det rasistiska Sydafrika. Rodriguez var en hjälte för ungdomar som avskydde den rigida och ondskefulla apartheidstaten.

Bendjellouls prisbelönta dokumentär går på biografer i Sverige och USA. 70-årige Rodriguez har blivit ett fenomen: en musiker som kom in från glömskan och blev en stjärna.

Vi satt i den här trädgården, Rodriguez drack tonic water med mycket is och pratade om sin bakgrund.
– Mina föräldrar kom hit på 20-talet från Mexiko. Pappa började i bilindustrin som så många andra. Mina föräldrar var hårt arbetande, fattiga människor.

Hur har staden utvecklats?
– Varje decennium har sitt kännemärke. 60-talet: optimismen, protesterna… Jag har spelat sen jag var 16. Jag var en politisk musiker. Jag var en fackföreningsman. Fackföreningen är det enda den fattige mannen har.

Men dina skivor sålde inte.
– Jag var för besviken för att vara besviken. Fattar du? Man måste vara beredd på besvikelser. Jag lämnade musikbranschen. Men jag slutade inte spela.

Vad fick du betalt som rivningsarbetare?
– Betalt? Ha ha! Det var ett tungt, fysiskt arbete. Jag har klarat mig därför att jag lever under mina tillgångar. Jag lagar mat, inte alla män kan det. Jag lagar mina kläder. Jag styr mitt liv. Jag tog en examen i filosofi på Wayne University 1981.

Och så var du stjärna i Sydafrika utan att veta om det.
– Jag är politisk. Sångerna är verktyg. Vad sägs om lite rättvisa? Apartheid, polisbrutalitet, intolerans – mycket av det som fanns i Sydafrika finns även i USA. Jag sjöng om USA och de förstod mig i Sydafrika. Det är dags för förändring. Jag kandiderade till stadsfullmäktige och fick 7 000 röster.

Vilken är den viktigaste frågan i Detroit?
– Utflyttningen. När mina föräldrar kom hit blomstrade stan. Den har tömts på människor.

Är det deprimerande?
– Det är inte mer deprimerande här än i Syrien eller Turkiet. Jag älskade Detroit. Sedan gillade jag Detroit. Sedan förstod jag Detroit. Det är en utveckling. Jag har aldrig tänkt på att lämna Detroit. Detta är västerns Paris.

?
– Jag har ingen bil. Jag promenerar dit jag ska.

Känns det bittert att du var en stor stjärna i många år utan att veta om det? Ditt liv kunde ha varit så annorlunda.
– Jag tänker aldrig på vad som kunde ha varit – ha ha! Om inte andra världskriget hade börjat? Ha ha! Om inte Kennedy blivit skjuten? Ha ha ha! Jag spelade på David Lettermans show. 25 personer i orkestern bakom mig. Jag har … ingen kontroll. Jag är en roll.

Du bor i samma lägenhet sedan 40 år.
– Ja. Min rikedom är studier, resor, musik. Jag ska spela i Carnegie Hall.

Har du tillräcklig rutin för att spela i stora konsertsalar?
– Jag vet inte. Men jag har disciplin.

Tycker du om att turnera?
– Ja. När jag spelade i London var Bob Geldof i publiken. När jag spelade i Newport var Jackson Browne i publiken. Jag rör mig uppåt i näringskedjan! Jag vänjer mig. Vid room service till exempel. Fyra på morgonen!

Jag måste fråga…
– Du MÅSTE inte, du VILL. Har du inte tillräckligt med ord nu?

Skriver du ny musik?
– Det handlar om riff, jag jobbar med riff. Du vet väl vad man säger om countrymusik? Man behöver bara tre ackord och sanningen.
Sedan sa han att jag hade tillräckligt med ord och Urban tillräckligt med bilder. Nu står han på scenen och bredvid rör sig en TV-fotograf från CBS nyhetsmagasin ”60 Minutes”. 18 miljoner tittare. Rodriguez säger till TV-fotografen att nu får han sluta filma.

Rodriguez är som den här stan, charmig men besvärlig.
Titta på Rodriguez på Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=GOVyjmJf3og

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jennifer Laxén, Tobias Sahlén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB