Bakgrund


Detroit
[ditrɔi´t], stad i delstaten Michigan, USA, mellan Huronsjön och Eriesjön; 713 800 invånare (2012), varav 2/3 afroamerikaner, i stadsregionen 4,3 miljoner. Detroit ligger vid floden Detroit, som flyter mellan Saint Clairesjön och Huronsjön och utgör gräns till Canada. Staden sammanbinds med den kanadensiska staden Windsor genom broar och tunnlar.

 Detroit har blivit känt som världens bilhuvudstad. Redan kring sekelskiftet 1900 inledde bilfabrikerna sin verksamhet, och de flesta stora amerikanska bilmärkena har varit knutna till staden genom kontor och tillverkningsenheter. De största koncernerna med huvudkontor i Detroit är nu General Motors Corporation, Ford Motor Company och Chrysler Corporation. Transportsektorn svarar för hälften av industriproduktionen. Stål-, metall-, verkstads-, maskin- och verktygsindustrin är också omfattande. Tillverkningen utgörs till en del av underleveranser till bilindustrin. Bland Detroits övriga industriprodukter märks dator- och kontorsutrustning (Burroughs), farmaceutiska artiklar, kemikalier, hushållsapparater och livsmedel.

 

Konjunkturkänsligheten och strukturproblemen inom bilindustrin har lett till stora sociala och ekonomiska svårigheter för Detroit. Stadens invånarantal har sjunkit med över 40 % sedan 1950, beroende både på utflyttning till förorterna och på minskande arbetstillfällen. Arbetslösheten har tidvis varit hög.

 

Detroit är en viktig trafikknut med många järnvägar och stora vägar samt livlig flygtrafik. Staden har en av USA:s största insjöhamnar, som via Saint Lawrence Seaway är tillgänglig för oceangående fartyg. Regionen har flera universitet och högskolor, bl.a. University of Detroit, Wayne University och (i Ann Arbor) University of Michigan.

 

Källa: Nationalencyklopedin, 2012-09-07