Startsida / Inlägg

De öppnar dörren till Sverige

av Stefan Holm

Patrick Mörk är inte ensam om att slussa afrikanska spelare till svenska klubbar.

Det finns, visar Sportbladets granskning, många förmedlare som öppnar dörren mot Sverige.

Vissa är kända, andra helt okända.

** FRANCO PERTUNAJ, 48, OCH ROLAND BÄRTILSSON, 58

SIERRA LEONE: Manager respektive tränare i Västerås-klubben Juventus IF, som har ett
farmarlag i Sierra Leone.
Fröet till samarbetet med Dalarosa FC planterades 2011, då agenten Patrick Mörk tipsade Franco Pertunaj om en spelare därifrån, Christian Moses. I år har ytterligare två afrikaner, James Bangura och Amadu Bella Barrie, förstärkt division 3-laget. Inför nästa säsong har klubben dessutom värvat Alpha Sama, även han från Sierra Leone. Franco och Roland har varit i Sierra Leone i omgångar för att träna laget och överlämna bollar, skor och annan utrustning. De kallar projektet ”Fotboll kan hjälpa” och planerar att starta en fotbollsakademi i Freetown. Franco och Roland var aktuella för jobbet som förbundskaptener i Sierra Leone innan budet gick vidare till Lars-Olof Mattsson.

 

 

**CHRISTER SMITTERBERG, 56

GAMBIA: Målare från Sundbyberg som har fungerat som rådgivare åt många gambier i Sverige och Belgien. Det var han som 2000 hjälpte Djurgården att hitta Pa Dembo Touray i Real de Banjul FC. Smitterberg har själv ett förflutet som målvakt i klubben och ingick tidigare i Djurgårdens rekryteringskommitté. 56-åringen började vägleda spelare för tolv år sedan, då han under en semester i Gambia träffade en man vid namn Mouse, som kände i princip alla inom fotbollen. Förutom Pa Dembo Touray är Smitterberg förknippad med Lamin Conateh och Aziz Corr Nyang.


**
PATRICK MÖRK, 47

GHANA OCH SIERRA LEONE: Agenten som representerar bland andra Rasmus Elm är stor i framförallt Ghana och Sierra Leone, där han jobbar med Chernor Musa Jalloh, en agent som tidigare var manager i FC Kallon. I Ghana hade han länge ett nära samarbete med Alhaji Sylvester Tetteh, som lämnade jordelivet i fjol, 49 år ung. Sly, som han kallades, återvände till Accra efter några år i USA, startade fotbollsakademier och placerade de största talangerna i sin egen klubb, Liberty Professionals FC. Föreningen fostrade spelare som Michael Essien, Derek Boateng, Asamoah Gyan, Sulley Muntari och Kwadwo Asamoah och Mörk fick uppgiften att slussa dem vidare. 2006, då Ghana för första gången tog sig till ett VM-slutspel, företrädde de inte mindre än åtta spelare i landslagstruppen. Genom åren har Patrick Mörk, för att ta några exempel, hjälpt Kwame Karikari, Mohamed Bangura, Paul Oyuga, Alhassan Kamara, Derek Boateng, Teteh Bangura, Olivier Karekezi, McDonald Mariga, Ibrahim Moro, Patrick Osiako, Boniventure Maruti och Alhaji Kamara till Sverige.


** SVEN SJUNNESSON, 54, OCH KWASI DARLYN, 42

GHANA: Kwasi Darlyn är Malmöbon som 2005 startade en fotbollsakademi, Golden Boot Academy, i Akosombo, Ghana. Fyra år senare gick scouten Sven Sjunnesson, som är ungdomsansvarig i LB07, in som delägare. Redan samma år, 2009, hjälpte han den då 15-årige Shadrach Eghan till Twente, som förser akademin med fotbollsutrustning och läkemedel. En annan svensk med kopplingar till LB07, Tom Strand, jobbar periodvis som tränare på akademin, som har ett 50-tal spelare i åldern 12–20 år. Erik Okai Adjiracor, i Sjöboklubben BW90, är för närvarande den ende akademispelaren i Sverige. Sjunnesson driver även The Football Network tillsammans med holländaren Jan Streuer, som efter spelarkarriären har jobbat som teknisk direktör i Vitesse och chefsscout för Sjakhtar Donetsk. Duon har tecknat avtal med akademier i Nigeria, Ghana, Senegal, Liberia, Kamerun och Gambia och jobbar för att hitta europeiska klubbar till de största talangerna. Även 36-årige Timothy Walentynowicz, som jobbar på Handelshögskolan i Stockholm, har ägarintresse i bolaget.

 

** BOSSE NILSSON, 68

SYDAFRIKA: Tränarprofilen är vän med moçambikiern Nadime Mahmood, agenten som 2003 startade Stars of Africa i Johannesburg. Bosse, som har ett förflutet i Malmö FF och Helsingborg, är numera tränare i IFK Hässleholm, som fungerar som språngbräda åt spelare från akademin. May Mahlangu, Tokelo Rantie och Amethyst Bradley Ralani har alla inlett sina proffsäventyr i klubben. Bosse, som besöker akademin ett par gånger om året, har haft planer på att ge sig in i agentbranschen och är sedan 1998 vd i Ebbarp International AB. Företaget, som aldrig har haft någon högre omsättning, ska enligt bolagsordningen bland annat bedriva agentverksamhet.

 

** SPIROS TOULIKAS, 42

KONGO: Spiros jobbar sedan två och ett halvt år som chefsscout på Sportnet Group, som ägs av grekiske Fifa-agenten Costas Botos. Firman driver TP Mazembe, som 2010 försvarade segern i CAF Champions Leauge och tog sig till final i klubblags-VM, och en till klubben knuten akademi, Katumbi Football Academy, i Lubumbashi, Kongo. Vid senaste antagningen visade 5 000 afrikaner i åldern 15-16 år intresse för de 25 platserna. På akademin, som sköts av fransmannen Regis Laguesse, får spelarna mat, kläder, husrum och privat skolutbildning samtidigt som de tränar två gånger om dagen. De största talangerna slussas till TP Mazembe och klubbar utomlands. Sportnet Group samarbetar med en klubb per land och Spiros Toulikas, som bor i Kalmar, har koncentrerat sig på stadens fotbollsförening. Han har själv spelat för Kalmar FF och var då lagkamrat med nuvarande klubbchefen Svante Samuelsson. Hittills har han placerat tre afrikanska landslagsmän, senegaleserna Khadim N’Diaye och Papa Diouf  samt Archford Gutu, Zimbabwe, i klubben. Agentfirman äger en del av importerna och kan tjäna stora pengar när spelarna säljs vidare.

 

** BOSSE ANDERSSON, 44

GHANA: Djurgårdens förre klubbdirektör driver sedan 2011 Club Consulting Scandinavia AB tillsammans med Bo Lundquist och Henrik Berggren, som var ordförande respektive ekonomichef i samma förening. ”Super-Bo” jobbar operativt och har besökt en rad klubbar och akademier i Afrika. Bolaget medverkar vid finansieringen av spelarköp och tar procent vid vidareförsäljningen. Hittills har företaget, när det gäller Afrika, investerat i ghananerna Zakaria Abdullai och Joachim Adukor i Gefle samt Emmanuel Dogbe och Mohammed Abubakari i Åtvidaberg.

 

** TOM STRAND, 29, OCH NIKLAS STRAND, 44

GHANA: Bröderna Tom och Niklas (bilden) driver Soccersoldier AB tillsammans med sina föräldrar, Marie-Louise och Mats-Olof Strand. Affärsidén bygger på att Tom, som jobbar på en ghanansk fotbollsakademi där mamman är delägare, tar med talanger till familjens hästgård utanför Höllviken. Paddocken fungerar som fotbollsplan och en del av stallet som styrketräningslokal. Där specialtränas spelarna av Tom och Niklas, som är agent och försöker hitta klubbar både i Sverige och utomlands. Enligt Soccersoldiers hemsida testas spelarna för proffsspel i Twente. Klubben tecknade nyligen ett 4,5-årskontrakt med Shadrach Eghan, som bodde hos familjen Strand när han 2010 spelade för IFK Klagshamn. Sven Sjunnesson, som är delägare i samma akademi, var då assisterande tränare i klubben. Samma år kom Eric Adjirackor, nu i BW90.

 

** TORE ELIASSON, 37, OCH GLENN SCHILLER, 52

LIBERIA: Tore, som har liberiansk mor och svensk far, är delägare i Monrovia FC och slussar spelare till Norden genom företaget Lib Sports. Han jobbade tidigare med norrmannen Wilhelm Myrer, som 2011 köpte FC AK, en av klubbarna i huvudstaden Monrovia. Under 2012 har de bland annat placerat fem spelare i division 2-klubben Härnösands FF: Sam Johnson, Anthony Allison, Abdul Bangura, James Teaway och Prince Somah. När det gäller Johnson och Allison har Lib Sports stått för en del av lönekostnaden. Ytterligare tre spelare – Ephraim Harris, Archie Harvey och Hassan Kanneh – har provspelat under hösten. När samarbetet med Myrer sprack intensifierade Tore Eliasson kontakterna med förre Fifa-agenten Glenn Schiller. Även Bosse Andersson och Club Consulting Scandinavia har visat intresse för Eliassons tjänster. Schiller, som kallar sig rådgivare, har goda kontakter i både Norge och Afrika. Han har samarbetat med Fifa-agenten Erik Solér och drev fram till 2002 en filial av brittiska International Sports Management Group Ltd tillsammans med Steffen Iversens rådgivare, Christian Eidem. Schiller, som vann Uefa-cupen med IFK Göteborg, hjälpte så sent som 2009 norska Kongsvinger och samarbetsklubben African Lyon FC att försöka bygga upp en akademi i Dar es Salaam, Tanzania.

 

** MOMODOU LOUM, 36

GAMBIA: Hamnade i Helsingborg efter att hans far, Saihou Omar Loum, 1995 stegat in på kansliet och visat ett tidningsurklipp om sin son. Tränaren Reine Almqvist trodde inte sina ögon vilket förklaras med att han, på plats i Gambia, sett Momodou Loum spela för Banjul Hawks FC. ”Dodo” fick karriären förstörd av en knäskada men övergav aldrig fotbollen. Han har varit juniortränare i Högaborg, äger sedan två år en fotbollsakademi i Gambia, Banjul Football Academy, och scoutar åt The Football Network, som drivs av Sven Sjunnesson. De har bland annat hjälpt Baboucarr Jammeh och Abdoulie Jatta till Sverige för provspel. Tillsammans med Gambias fotbollsförbund för de nu samtal om att starta ytterligare en akademi i landet.

 

** ANDERS LJUNGGREN, 48

ZAMBIA, KENYA & GHANA: Göteborgare som knöt kontakter med afrikanska lag, främst från Zambia, Kenya och Ghana, under Gothia Cup. Kontaktnätet utnyttjade han när han 2005 startade FC Norrköping. Fem av spelarna i premiärtruppen kom från zambiska Lusaka Youth Soccer Academy – och det var bara början. Anders placerade en rad afrikaner i FC Norrköping och hjälpte dem vidare till större föreningar. Den mest kända spelaren som har tillhört division 6-klubben är Bennard Kumordzi, nu i KRC Genk. Anders Ljunggren jobbar fortfarande som scout och marknadsför sig genom en hemsida och en film på Youtube, där han klargör att han vill göra okända spelare till stjärnor i Sverige. I år har han bland annat hjälpt Dafa Clement till Assyriska.

 

** SAMUEL OWUSU, 39

GHANA: Samuel, som är fotbollsfostrad i Malmö FF, driver sedan 1997 KFC Samosa FC i födelsestaden Kumasi, Ghana. Klubben har bland annat fått fram Richard Oteng Mensah, som spelade för MFF 2000-2001. Samuel har länge fått ekonomisk och materiell hjälp från Sverige, bland annat genom Stefan Schwarz som 2006 startade en stiftelse i eget namn. Hans ungdomstränare Åke Kallenberg, som tog emot fyra provspelare under sin tid i Bunkeflo IF och numera är riksinstruktör på Svenska fotbollförbundet, fungerar som rådgivare och bevakar Samuels samarbetsavtal med KFC Invest, som bildades 2011. Enligt bolagsordningen ska företaget finansiera verksamheten i KFC Samosa FC genom att bland annat köpa spelarrättigheter. Lars Thylander, som driver företaget med sin bror Åke och är pappa till agenten Mattias Thylander, hävdar dock att avtalet mellan KFC Samosa och KFC Invest inte omfattar några spelarrättigheter.

 

** INNOCENT OKEKE, 42

NIGERIA: Tillbringar runt en månad om året i födelselandet Nigeria och andra afrikanska länder för att scouta spelare. Mellan resorna utnyttjar han sitt nätverk, som omfattar förbundskaptener, klubbledare och lokala scouter. Innocent Okeke gjorde sig ett namn i början av seklet, då han tog Peter Ijeh från Julius Berger FC till Malmö FF. Han har även hjälpt Kennedy Igboananike, Garba Lawall och Prince Ikpe Ekong att hitta klubbar i Sverige.

Foto på bilderna ovan: ULF HÖJER, OLA LEJONBORN, BILDBYRÅN, PRIVAT

Agentbranschen har alltid förknippats med svarta pengar, skattefiffel och tveksamma arbetsmetoder. Hur står det till i dag? Maffia, korruption, köpta licenser, banditer. Orden förekommer när landets fotbollsagenter berättar om sitt yrke. De önskar att Fifa och Svenska fotbollförbundet kunde hjälpa till att tvätta bort smutsstämpeln, men de mest oseriösa aktörerna står utanför straffsystemet. Sportbladet har under hösten jobbat med en omfattande granskning av en verksamhet som många pratar om men få egentligen vet någonting om. Resultatet är häpnadsväckande.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB