Startsida / Inlägg

Nio med svenskkoppling i Sierra Leones landslag

av Stefan Holm
Sierra Leone hade 1994-1996 en svensk förbundskapten i Roger Palmgren, som nyligen tvingades bort från tränarposten i sydafrikanska Amazulu FC. Palmgren och journalisten Jan Törnqvist, som försökte organisera fotbollen i Sierra Leone, blev de följande åren omskrivna för att ha slussat en rad afrikaner till svenska klubbar.
Bland andra har Kabba Samura, som har spelat för IFK Ölme, IFK Göteborg, Assyriska och Boden, berättat att han kände sig utnyttjad. Mohamed Kallon, som senare hamnade i Monaco och Inter och i dag äger FC Kallon, var bara 15 år när han hamnade i Spånga, där Törnqvist var ordförande, och tränade med AIK.
I dag har Sierra Leone på nytt en svensk förbundskapten, Lars-Olof Mattsson. Han fick uppdraget efter att idrottsministern Paul Kamara, tidigare chefredaktör på Expressens systertidning i Sierra Leone, kontaktat reportern Tommy Schönstedt, som i sin tur informerade Patrick Mörk.
Inte mindre än nio av spelarna i den senaste landslagstruppen spelar eller har spelat för svenska klubbar – Christian Caulker (Västerås), Mohamed Kamanor (Umeå, Djurgården), Sheriff Suma (Åtvidaberg, Gais, Jönköpings Södra), Ibrahim Koroma (Motala, Trelleborg), Hassan Milla Sesay (Örebro), Samuel Barlay (Malmö, Örgryte, Syrianska IF Kerburan), Alhassan Kamara (Boden, AIK, Örebro), Teteh Bangura (Köping, AIK) och Mohamed Bangura (Värnamo, AIK).
Agentbranschen har alltid förknippats med svarta pengar, skattefiffel och tveksamma arbetsmetoder. Hur står det till i dag? Maffia, korruption, köpta licenser, banditer. Orden förekommer när landets fotbollsagenter berättar om sitt yrke. De önskar att Fifa och Svenska fotbollförbundet kunde hjälpa till att tvätta bort smutsstämpeln, men de mest oseriösa aktörerna står utanför straffsystemet. Sportbladet har under hösten jobbat med en omfattande granskning av en verksamhet som många pratar om men få egentligen vet någonting om. Resultatet är häpnadsväckande.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB