Startsida / Inlägg

Nu attackeras agenter med utländsk licens

av Stefan Holm

Ingen sökande blev godkänd på Svenska fotbollförbundets senaste agentprov.

Antalet agenter fortsätter ändå att öka eftersom allt fler tar Fifa-licens utomlands.

– Det är klart som fan att flera av dem har köpt sin licens, säger en av Sveriges ledande agenter.

I ett försök att få bort svarta pengar och oseriösa aktörer från transfermarknaden införde Fifa agentlicensen 1995. Provet, som anordnas två gånger om året, är delvis skrivet på något av de fyra officiella Fifa-språken, engelska, franska, spanska eller tyska, och består av 20 frågor. För att bli godkänd krävs minst 14 rätt.

– Det är inte enkelt. Av tio-tolv som skriver provet brukar bara en eller två bli godkända, säger Göran Blomgren, ansvarig för Svenska fotbollförbundets licens- och övergångsgrupp.

 

Alla kuggades

Magnus Erlingmark. Foto: SCANPIX

Vid den senaste provskrivningen, den 27 september, kuggades samtliga elva sökanden. Antalet agenter fortsätter ändå att växa eftersom alltfler ordnar arbetstillstånd utomlands.

Sportbladets granskning visar att minst 19 agenter med utländsk licens har intressen på den svenska spelarmarknaden. Merparten av dem är bosatta i, eller har varit skrivna i Sverige.

Flera agenter som har licens via Svenska fotbollförbundet misstänker att vissa konkurrenter har kommit över sina licenser utan att skriva något prov.

 

”Det är glasklart”

– Minst fyra av dem med utländsk licens, kanske hälften, har köpt eller kommit över sina licenser tack vare kontakter. Det finns inga bevis, men för mig är det glasklart. Många har misslyckats med provet i Sverige. Då ska man vänta ett halvår till nästa skrivning, men redan ett par månader senare kan de ha licens från ett annat förbund. Vissa av dem ser jag som banditer, säger en av agenterna.

 

”Har hört ryktena”

– Jag blev förundrad när en agent som skrivit agentprovet flera gånger i Sverige och alltid blivit underkänd plötsligt fick licens från ett annat land. Provet lär ju inte vara lättare där, säger en annan agent.

Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen, är inte förvånad över misstankarna.

– Jag har hört rykten om det, att man kan köpa sin licens, säger han.

Stefan Holm

 

SÅ BLIR MAN FIFA-AGENT

 

 • Svenska fotbollförbundet anordnar provskrivningar två gånger om året. Ansökan ska innehålla personbevis, passfoto, konkurs-frihetsbevis och utdrag ur kriminalregistret. Ansökan remitteras till Föreningen svensk elitfotboll, Elitföreningen damfotboll och Spelarföreningen. Beslutsfattande organ är förbundets disciplinnämnd.
 • Provet är skrivet på något av de fyra Fifa-språken (engelska, tyska, spanska eller franska) och svenska och omfattar 20 frågor med tre svarsalternativ, 15 om internationella och fem om nationella bestämmelser. För att bli godkänd krävs 14 rätt.
 • Vid senaste skrivningen, i september, kuggades alla elva sökanden.
 • Den som misslyckas på agentprovet får en ny chans ett halvår senare, då nästa skrivtillfälle anordnas. Kuggas den sökande även då tvingas personen i fråga stå över de två kommande agentproven, vilket innebär en karantäntid på ett och ett halvt år.
 • I dagsläget finns 36 agenter som har Fifa-licens via Svenska fotbollförbundet. Licensen är global och får utnyttjas över hela världen.
Agentbranschen har alltid förknippats med svarta pengar, skattefiffel och tveksamma arbetsmetoder. Hur står det till i dag? Maffia, korruption, köpta licenser, banditer. Orden förekommer när landets fotbollsagenter berättar om sitt yrke. De önskar att Fifa och Svenska fotbollförbundet kunde hjälpa till att tvätta bort smutsstämpeln, men de mest oseriösa aktörerna står utanför straffsystemet. Sportbladet har under hösten jobbat med en omfattande granskning av en verksamhet som många pratar om men få egentligen vet någonting om. Resultatet är häpnadsväckande.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB