Startsida / Inlägg

De slår tillbaka: Hört samma om svenska agenter

av Stefan Holm
Lamine Touré har licens via Guineas fotbollförbund. Foto: ANDREAS HILLERGREN

Misstankarna bygger på fördomar.

Lamine Touré, som har agentlicens via förbundet i Guinea, drar slutsatsen.

– Jag är inte chockad och blir inte upprörd. Som halvafrikan i Sverige har jag varit med om värre saker än det här, säger han.

Hasan Cetinkaya. Foto: BILDBYRÅN.

Fifa-licensen är global och ger innehavaren rätt att jobba över hela världen. Det hindrar inte att flera svenska agenter är misstänksamma mot konkurrenter som har licens utfärdade av utländska fotbollsförbund.

Lamine Touré, från Malmö, tog sin licens via förbundet i Guinea, som är hans pappas födelseland. Lamine är själv medborgare i det västafrikanska landet och hoppas kunna bygga upp fotbollsakademier i samarbete med det nationella förbundet.

– Jag har ett förhållande till förbundet där, till skillnad från det svenska. Jag vet inte vad misstankarna bygger på, men fördomar till andra länder och kulturer är det första jag kommer att tänka på. Jag känner inte till agenterna på listan och tar ingen i försvar, men det här är bara löjligt. ”Sverige är bästa landet. Här förekommer inga dumheter, till skillnad från i andra länder. I Sverige finns ingen korruption.” My ass! Jag vet vad vissa agenter tycker om mig, men det bryr jag mig inte om, säger Lamine Touré.

 

”Hört samma sak”

Hasan Cetinkaya fick sin agentlicens genom det turkiska fotbollförbundet.

– Jag har anknytning till Turkiet, kan kulturen och språket och kommer lättare in i klubbarna där. Turkiet är dessutom ett stort fotbollsland med en större marknad och större pengar, säger han.

Vad har du att säga om påståendet att agenter kommer över licenser på tvivelaktiga sätt?

– Jag har hört samma sak om många svenska agenter, att de har gått den vägen. Alla snackar i den här branschen, säger Cetinkaya.

Stefan Holm


Agentbranschen har alltid förknippats med svarta pengar, skattefiffel och tveksamma arbetsmetoder. Hur står det till i dag? Maffia, korruption, köpta licenser, banditer. Orden förekommer när landets fotbollsagenter berättar om sitt yrke. De önskar att Fifa och Svenska fotbollförbundet kunde hjälpa till att tvätta bort smutsstämpeln, men de mest oseriösa aktörerna står utanför straffsystemet. Sportbladet har under hösten jobbat med en omfattande granskning av en verksamhet som många pratar om men få egentligen vet någonting om. Resultatet är häpnadsväckande.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB