Startsida / Inlägg

Raiola styr Zlatans affärer – stor granskning av utländska agenter

av Sportbladet

Enligt Svenska fotbollförbundets förteckning finns det i dagsläget 36 licensierade agenter i Sverige. Det verkliga antalet är betydligt större än så.

Ytterligare 19 personer, med licens från utländska förbund, har intressen på den svenska spelarmarknaden. Av dessa är inte mindre än åtta bosatta i Sverige.

 

 • FABIO ALHO (HOLLAND)

 • Ålder: 39 år.
 • Bor: Haarlem, Holland.
 • Bolag: Prof Partners International.
 • Ur kundregistret: Amin Affane, Chris David, Dino Islamovic, George Mourad, Martin Smedberg-Delance, Christian Wilhelmsson, Alexander Östlund.
 • Bakgrund: Började arbeta för kusinen Mino Raiola 1999 och startade egen agentfirma året därpå. Fabio har jobbat med svenska spelare sedan 2003, då han tog Christian ”Chippen” Wilhelmsson från Stabaek till Anderlecht. Det är holländaren och hans svenske samarbetspartner Adnan Huseincehajic som har hittat Premier League-klubbar åt Muamer Tankovic, Dino Islamovic och Amin Affane.

 

 • ABDURRAHIM BAYINDIR och MEHMET BEKIR BAYINDIR (TURKIET)

 • Ålder: 31 år/24 år.
 • Bor: Stockholm/Mersin, Turkiet.
 • Inkomst: 224 346 kronor/0 kronor (2011).
 • Bolag: Assist Sport Solutions.
 • Ur kundregistret: Jobbar i huvudsak med klubbar.
 • Bakgrund: Bröderna Bayindir, som båda har Fifa-licens, samarbetar med BMA Group och försöker hitta utländska klubbar åt den svenska agentfirmans klienter. Deras äldre bror, den på Hönö bosatte Abdurrahman Bayindir, har ett förflutet som sportchef i Gaziantepspor Kulübü och fungerar som rådgivare. Assist Sport Solutions, bildat 2009, samarbetar även med holländska Mutlu Sports, som organiserar träningsläger och vänskapsmatcher.

 

 • FABRICE BODO (ENGLAND)

 • Ålder: 34 år.
 • Bor: Okänt.
 • Inkomst: 115 300 kronor (2010).
 • Bolag: BA International Relations.
 • Ur kundregistret: Inga kända klienter.
 • Bakgrund: Brittisk medborgare som flyttade till Sverige 2008. Fabrice, som bodde i Solna, startade 2010 en enskild firma som jobbar med konsultverksamhet. Han utvandrade i juli i år och hade då en skatteskuld på 15 700 kronor. Även Eurocard har vänt sig till kronofogden angående ett krav på 60 144 kronor.

 

 •  CARLOS CARVALHO (KANADA)

 • Mentor Zhubi, som i Sverige representerar Carlos Carvalhos företag, tillsammans med Kosovare Asllani. Foto: PRIVAT

  Ålder: 55 år.

 • Bor: North Bay, Kanada.
 • Företag: CTS Sports Management International.
 • Ur kundregistret: Johanna Almgren, Kosovare Asllani, Admir Bajrovic, Sven-Göran Eriksson, Tom Petterson, Viktor Sköld, Petrit Zhubi.
 • Bakgrund: Carvalho, som är fotbollsfostrad i portugisiska SC Beira-Mar, företräder Sven-Göran Eriksson i vissa länder och driver CTS-SMI tillsammans med Gustavo Zayas, som har varit tränare i Paraguay, Japan och Brasilien. I Sverige representeras företaget sedan 2011 av Mentor Zhubi, som är rådgivare åt ett tiotal spelare och tränare. 28-åringen, som har spelat för Örgryte, Västra Frölunda, isländska Leiknir, Assyriska BK och Oddevold, startade nyligen VMC Group AB, som ska bedriva agent- och konsultverksamhet. Bakom bolaget står även två andra fotbollsprofiler som ska ansvara för scoutingen, Arash Bayat och Erkan Saglik.

 

 • HASAN CETINKAYA (TURKIET)

 • Ålder: 35 år.
 • Bor: Benaguasil, utanför Valencia, Spanien.
 • Inkomst: 180 000 kronor (2010).
 • Bolag: HCM Sport Agency AB.
 • Omsättning/resultat: 109 439 kronor/-98 030 kronor (2011).
 • Ur kundregistret: Nordine Ambrabat, Walid Atta, Rasmus Bengtsson, Mervan Celik, Johan Dahlin, Jimmy Dixon, Emil Forsberg, Eddie Gustafsson, Linus Hallenius, Diomansy Kamara, Emir Kujovic, Robert Mirosavic, Rawez Lawan, Marcus Olsson, Martin Olsson, Isaac Promise, Robin Quaison, Loret Sadiku, Isak Ssewankambo, Hervé Tum, Piere Webo, Kamil Zayatte, Vladica Zlojutro.
 • Bakgrund: Före detta spelare som har representerat IFK Norrköping, Landskrona, Assyriska och Trelleborg. Avslutade karriären 2008 och började samma år jobba för Oliver Cabrera. De representerade varsin klubb i den omtalade Linus Hallenius-affären, men Cetinkaya poängterar att han vid tillfället startat eget bolag och avslutat samarbetet med Cabrera. Han är skriven i Spanien, men överväger att bosätta sig i Turkiet.

 

 • DIRK FRANKE (TYSKLAND)

 • Ålder: 42 år.
 • Bor: Göteborg.
 • Inkomst: 3 840 kronor (2010).
 • Underskott av aktiv näringsverksamhet: 433 620 kronor (2010).
 • Bolag: Magic Sports Promotion.
 • Ur kundregistret: Andreas Dahlén, Richard Ekunde, Stefan Gislason, René Makondele, Mame Niang, Emin Nouri, Jakob Olsson, Gilles Ondo, Johan Patriksson, Vitali Rodionov, Sergei Rusetskiy, Dzyanis Sashcheka, Viktar Sokal, Pavel Zavadil.
 • Bakgrund: Flyttade till Göteborg vid millennieskiftet, då han jobbade som konsult på it-företaget HiQ. Franke fick agentlicens 2002 och startade samma år Magic Sports Promotion. Företaget jobbar mest med spelare från Östeuropa och har kontor även i Minsk. Dirk blev omskriven 2011, då han påstods representera Alexander Gerndt, Anders Svensson, Mervan Celik, Mikael Lustig, Niklas Hult och Linus Hallenius. Huvudpersonen hävdar att han aldrig uppgett sig företräda någon av spelarna, att någon utomstående lade till spelarna under hans namn på www.transfermarkt.de. Året dessförinnan skulle han möta René Makondele i Göteborgs tingsrätt, men parterna gjorde upp i godo.

 

 •  MIRALEM JAGANJAC (BOSNIEN-HERCEGOVINA)

 • Ålder: 29 år.
 • Bor: Sarajevo, Bosnien och Hercegovina.
 • Bolag: Dea.
 • Ur kundregistret: Astrit Ajdarevic, James Frempong, Nordin Gerzic, Nedim Halilovic, Shpetim Hasani, Ali Jasim, Alexander Kacaniklic, David Myrestam, Nebojsa Novakovic, Vladimir Sudar, Armin Tankovic, Kevin Walker, Patrick Walker, Robert Walker.
 • Bakgrund: Flydde kriget i forna Jugoslavien med sin familj och hamnade 1992 i Hedemora, där han började spela fotboll. Flyttlasset gick senare till Malmö, där ”Miro” lärde känna Adnan Huseincehajic. De scoutade åt brittiska S3 Sports Management innan de fick Fifa-licens och startade egna verksamheter. ”Miro” är sedan 2010 bosatt och verksam i Sarajevo. Hans far, Ahmet Jaganjac, var proffs i Jugoslavien.

 

 •  TOMASZ KACZMARCZYK (POLEN)

 • Ålder: 47 år.
 • Bor: Lodz, Polen.
 • Bolag: Now Football.
 • Ur kundregistret: Semir Hadzibulic, Ireniusz Jelen, Przemyslaw Kazimierczak, Aleksandr Kovpak, Marcin Smolinsk, Milos Stojcev, Bojan Trkulja, Nikola Vasiljevic.
 • Bakgrund: Polsk agent som 2005 startade Now Football tillsammans med göteborgaren Jens Leidewall, 48. Den senare, som verkar inom hälsobranschen och har ett förflutet som sportreporter på Dala-Demokraten och Borlänge Tidning, bodde i Warszawa under sex och ett halvt år och knöt då många kontakter inom polsk fotboll. Affärsidén bygger på att hjälpa skandinaviska spelare till Polen och vice versa.


 • NASER KERIMOVSKI (MAKEDONIEN)

 • Ålder: 42 år.
 • Bor: Malmö.
 • Inkomst: 661 300 kronor (2010).
 • Ur kundregistret: Nyetablerad.
 • Bakgrund: Var bara ett par månader gammal när han flyttade till Sverige med sina föräldrar. Naser har spelat fotboll för IFK Malmö, Turk Anadolu FF och KSF Prespa Birlik, där han i år har fungerat som sportansvarig. Han har även suttit i styrelsen för Mabi, som 2008 ändrade namn till FC Rosengård. Civilt har Naser, sedan 1991, drivit städfirman Gullvik städ. Han kvitterade nyligen ut Fifa-licensen via förbundet i Makedonien och ska nästa år starta en agentfirma. Hittills har han fungerat som rådgivare åt sin morbrors son, Malmö FF:s Zia Sakirovski. 15-åringen har provspelat för Manchester City och var nyligen i Ajax.

 

 • NENAD LUKIC (SERBIEN)

 • Nenad Lukic. Foto: JIMMY WIXTRÖM

  Ålder: 37 år.

 • Bor: Stockholm.
 • Inkomst: 121 665 kronor (2010).
 • Underskott av näringsverksamhet: 72 496 kronor (2010).
 • Bolag: Enskild firma.
 • Ur kundregistret: Valentic Azrudin, Nabil Bahoui, Admir Catovic, Panajotis Dimitriadis, Jiloan Hamad, Stefan Ilic, Alexander Milosevic, Nebojsa Novakovic, Yussuf Saleh, Emir Smajic.
 • Bakgrund: Serbisk fotbollsspelare som kom till Sverige 1998. Nenad provspelade för Örebro, men hamnade i Assyriska, Plavi Team och till slut i Vasalund, där han öste in mål. Anfallaren fick 2006 chansen i AIK, men redan efter tre matcher återvände han till Vasalund där han avslutade karriären 2007. Nenad startade egen firma 2010 och specialtränar sina klienter på Skytteholms IP. Han samarbetar med Ferhat Cifci och Goran Milosevic, pappa till AIK-backen Alexander Milosevic.

 

 • ALFRED OBROU (ELFENBENSKUSTEN)

 • Ålder: 49 år.
 • Bor: Abidjan, Elfenbenskusten.
 • Bolag: Egen firma.
 • Ur kundregistret: Abdul Kader Keïta, Didier Konan Ya, Yssouf Koné, Christian Kouakou, Arnaud Monkam, Somen A. Tchoyi.
 • Bakgrund: Ivorian som 1985 flyttade till Stockholm, där han jobbade som städare och delade ut direktreklam. Vad ingen kunde föreställa sig då var att Obrou 2007 skulle sälja Abdul Kader Keïta från Lille till Lyon, men det var precis vad han gjorde. Agenten, som har gjort sitt ett namn i Afrika och hjälper norska Rosenborg att hitta spelare i Elfenbenskusten och Mali, är skriven i Abidjan men besöker Sverige en gång i månaden för att hälsa på sina barn och sin mor. Obrou jobbar inte på den svenska marknaden men har en klient i systersonen Christian Kouakou, som spelar för AIK.

 

 •  JOZO PALAC (BOSNIEN-HERCEGOVINA)

 • Ålder: 42 år.
 • Bor: Zagreb, Kroatien.
 • Bolag: Gamescout Ltd.
 • Ur kundregistret: Tobias Grahn, Alban Jusufi, Patrice Kwedi, Luka Modric, Paulinho, Goran Slavkovski.
 • Bakgrund: Baskettalang från Malmö, som spelade för Malbas och nådde Jugoslaviens juniorlandslag. Inom fotbollen var han i början av 2000-talet ordförande i NK Croatia. Palac lämnade uppdraget 2004, då han fick sin Fifa-licens och startade ISA AB, som sattes i konkurs tre år senare. Han samarbetade inledningsvis med Landskrona Bois förre sportchef Issa Manglind, som drev Manglind Promotion Management. Innan Jozo Palac gav sig in i agentbranschen, fram till 2004, jobbade han som vd på Pacific Continental Rådgivning AB och systerbolaget Proverum Fondkommission AB, som gick i konkurs 2006. Malmö Redhawks stämde 2005 Pacific Continental Rådgivning och Palac på 3 miljoner kronor, då företaget inte betalat enligt ett gällande sponsoravtal. Företaget hävdade att Palac, som skrev under avtalet, inte var behörig firmatecknare men tingsrätten i Malmö konstaterade att det var han som inofficiellt styrde bolaget och gav ishockeyklubben rätt. Han förekommer i brottsregistret efter att 2000 ha dömts till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst för misshandel. Sedan 2010 är Palac anställd av brittiska Gamescout. Han ansvarar för Balkan, där han i dag räknas som en av de största agenterna. Han var involverad i Luka Modrics övergång från Tottenham till Real Madrid och samarbetar med Hajduk Split, Dynamo Zagreb och Röda Stjärnan. Palac har i dagsläget ett 50-tal spelare i sitt stall.

 

 • ANATYOLI PONOMAREV (AZERBAJDZJAN)

 • Ålder: 30 år.
 • Bor: Stockholm.
 • Inkomst: 0 kronor (2011).
 • Bolag: Ponomarev Agency (enskild firma).
 • Ur kundregistret: Dulee Johnson.
 • Bakgrund: Son till Igor Ponomarev, som blev svensk mästare med IFK Norrköping 1989. Anatyoli hade själv en framgångsrik karriär och hann med klubbar i sex olika länder och landslagsspel för Azerbajdzjan. Förutom Sverige, där han tillhörde IFK Norrköping, Djurgården, Kalmar FF, Gais, Degerfors och Vasalund, har han spelat i Grekland, Ryssland, Azerbaijan, Liechtenstein och Turkiet. Han avslutade karriären i turkiska Orduspor 2011 men stannade kvar inom fotbollen som agent.

 

Mino Raiola är en av fotbollsvärldens mäktigaste agenter med klienter som Zlatan Ibrahimovic. Foto: PONTUS ORRE
 • MINO RAIOLA (HOLLAND)

 • Ålder: 45 år.
 • Bor: Monte Carlo, Monaco.
 • Bolag: Maguire Tax & Legal.
 • Ur kundregistret: Mario Balotelli, Mark van Bommel, Zlatan Ibrahimovic, Felipe Mattioni, Maxwell, Pavel Nedved, Kerlon Moura Souza, Marvin Zeegelaar.
 • Bakgrund: Carmine, som han egentligen heter, var ett år när familjen Raiola lämnade italienska Nocera Inferiore, flyttade till Holland och startade en restaurangrörelse i Haarlem utanför Amsterdam. Raiola spelade fotboll för FC Haarlem, blev ungdomsansvarig som 18-åring och tog snart plats i styrelsen. I dag är han, som är mästerlig på att utnyttja media i eget syfte, en av världens ledande agenter. Mannen bakom bland andra Zlatan Ibrahimovic jobbar i regel mot klubbarna och har, enligt Sky Italia, en årslön på runt 50 miljoner kronor.

 

 • MARCO SALVATORE (ITALIEN)

 • Ålder: 34 år.
 • Bor: Nacka.
 • Inkomst: 145 700 kronor (2011).
 • Bolag: Sport Business Nordic AB, som är bolaget i Sthlm in Football AB.
 • Omsättning/resultat: 2 940 503 kronor/-1 448 994 kronor (2010).
 • Ur kundregistret: Oskar Cederling, John Chibuike, Christoffer Gatara, Petteri Forsell, Alexander Michel, Marcus Minari, William Sheriff.
 • Bakgrund: Italienare som studerade juridik i Perugia, där han träffade sin blivande svenska fru. Salvatore fick Fifa-licens 2006, har bott i Sverige i fyra år och jobbar sedan 2011 på Sport Business Nordic. Företagets fotbollsavdelning sköttes tidigare av Glenn Schiller, som har sagt upp sin licens.

 

 •  GYLFI SIGURDSSON (ISLAND)

 • Ålder: 36 år.
 • Bor: Kristianstad.
 • Inkomst: 0 kronor (2010).
 • Bolag: EG Poxpro Kommanditbolag och Pox Pro ehf. (Island)
 • Ur kundregistret: Viktor Agardius, Andreas Dahlén, Mikael Eklund, Frans Elvarsson, Adam Gradén, Björn Gudmundsson, Gunnlaugur Gudmundsson, Heidar Geir Juliusson, Gudjon Petur Lydsson, Anders Wikström.
 • Bakgrund: Islänning som flyttade till Sverige 2009, då hans fru Elisabet Gunnarsdottir fick jobb som tränare i Kristianstad DFF. Sigurdsson, som fick licens 2011, arbetade inledningsvis för LTA Agency men driver i dag egen agentfirma. Han samarbetar närmast med scouten Mikael Lundh.


 • LAMINE TOURÉ (GUINEA)

 • Ålder: 31 år.
 • Bor: Malmö.
 • Inkomst: 263 000 kronor (2011).
 • Bolag: Made Sports.
 • Ur kundregistret: Mostapha El Kabir, Erton Fejzullahu, Robin Simovic.
 • Bakgrund: Touré, som är mest känd från hiphop- och dansscenen och sitt arbete med olika ungdomsprojekt i Malmö, gick på fotbollsgymnasiet i Markaryd. Han tvingades dock, på grund av ischiasbesvär, avbryta elitsatsningen vid 17 års ålder. 2010 återvände han till fotbollen i rollen som agent. Licensen utfärdades av förbundet i Guinea, som är hans pappas födelseland.

 

 •  ANDERS WALLSTÉN (SCHWEIZ)

 • Anders Wallsten. Foto: SCANPIX

  Ålder: 60 år.

 • Bor: Mies, Schweiz.
 • Bolag: Pamsport Sàrl.
 • Ur kundregistret: Lucas Andersen, Andreas Andersson, Niclas Alexandersson, Mattias Asper, Jesper Blomqvist, Johan Elmander, Samuel Holmén, Andreas Jakobsson, Olof Mellberg, Håkan Mild, Johan Mjällby, Stefan Rehn, Teemu Tainio, Pär Zetterberg.
 • Bakgrund: Växte upp i Dals Långed utanför Bengtsfors och blev 1968, som pojklagsspelare, distriktsmästare med Fengersfors IF. Anders Wallstén hamnade senare i SK Sifhälla, där han var lagkamrat med en viss Sven-Göran Eriksson. I mitten av 1980-talet flyttade han till Genève för att jobba med marknadsföring åt Inventing SA, ett industribolag som ingick i Bonnierkoncernen. Wallstén blev våren 1995 förste svensk att få Fifa-licens, via förbundet i Schweiz. Han hade då redan startat Manmark SA och kontrakterade en rad landslagsspelare. 2001 sålde han bolaget till den brittiska agentjätten SEM, som numera ingår i Kentaro-gruppen. 2008 lämnade Wallstén SEM och startade Pamsport.
Agentbranschen har alltid förknippats med svarta pengar, skattefiffel och tveksamma arbetsmetoder. Hur står det till i dag? Maffia, korruption, köpta licenser, banditer. Orden förekommer när landets fotbollsagenter berättar om sitt yrke. De önskar att Fifa och Svenska fotbollförbundet kunde hjälpa till att tvätta bort smutsstämpeln, men de mest oseriösa aktörerna står utanför straffsystemet. Sportbladet har under hösten jobbat med en omfattande granskning av en verksamhet som många pratar om men få egentligen vet någonting om. Resultatet är häpnadsväckande.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB