Startsida / Inlägg

Så gick det till – här är svaren från lokala ombud och svenska elitklubbar

av Stefan Holm

BREV 1: Sportbladets mejl till fotbollsakademier,
agenter och klubbledare i Afrika

”Jag har goda kontakter i många svenska fotbollsklubbar och kan eventuellt hjälpa en eller två av dina spelare att komma till Sverige. Afrikanska spelare är väldigt populära tack vare Mohamed Bangura, Teteh Bangura, Abiola Dauda och Waris Majeed, som alla har gjort succé.

Innan vi går vidare vill jag veta vad du kan erbjuda mig om jag ordnar provspel i Sverige och sedan hjälper spelarna att skriva kontrakt.

Med vänlig hälsning,

/XX”

 

BREV 2: Utdrag ur svaren från fotbollsakademier,
agenter och klubbledare i Afrika

”Jag behöver det här erbjudandet och ska inte göra dig besviken. Jag ger dig hälften av spelarens sign on-bonus och agentarvodet. Spelaren får bara lön. Hur låter det? /XX”

”Jag har bra spelare som utan problem skulle platsa i den svenska ligan. Om du kan hitta klubbar till mina spelare delar vi på allt agentarvode, 50 procent till dig och 50 procent till mig. /XX”

”För att ge dig ett rakt svar: Hjälper du en spelare att skriva kontrakt delar vi allt lika. Vi tecknar ett samarbetsavtal som visar att all vinst från vårt samarbete ska delas 50-50. /XX”

”Jag kan erbjuda tio procent av en kontrakterad spelares ekonomiska rättigheter och 1 000 dollar för varje provspelning du ordnar. /XX”

”Jag ska ge dig tio procent av alla inkomster som uppstår tack vare dina ansträngningar. Dessutom får du, om du kan ta någon av våra spelare till Sverige på provspel, 500 dollar för varje spelare du hämtar på flygplatsen. /XX”

 

BREV 3: Sportbladets mejl till svenska elitklubbar

”Jag har genom åren tillbringat mycket tid i Afrika och knutit mycket kontakter inom fotbollen där, med spelare, klubbar och akademier. Därför kan jag nu erbjuda er klubb ett antal unga och talangfulla spelare för provspel och eventuell kontraktsskrivning.

Merparten av spelarna har representerat respektive lands junior-, U21- och U23-landslag. Jag bifogar cv och länkar för några av spelarna så att du ska kunna bilda dig en uppfattning om kvaliteten.

Söker ni andra spelartyper har jag tillgång till ytterligare ett 20-tal spelare av hög internationell klass.

Vid ett eventuellt provspel behöver er klubb enbart stå för mat och uppehälle. Eftersom spelarna kommer att erbjudas till flera föreningar är det först till kvarn som gäller.

Hör av dig om detta låter intressant.

Med vänlig hälsning,

/XX”

 

BREV 4: Svaren från svenska elitklubbar

”Vi hade hoppats gå upp till superettan och då kunna ha enstaka spelare utifrån, men föll lite på slutet och får ta nya tag inför nästa säsong. I dag klarar vi inte kraven som behövs för att ta spelare från utlandet. /XX”

”Vi försöker i första hand satsa på våra egna juniorer och deras utveckling upp till A-laget. Självklart gör vi ibland vissa undantag även på detta. Vår sportchef får återkomma om detta är ett intressant spår. /XX”

”Vi kommer att samarbeta med — när det gäller Afrika och orkar som klubb inte med ett spår till. /XX”

Tack för dina förslag. Kommer att ta med dem in i perioden vi kommer till nu och hör av mig om det kommer att bli intressant. /XX”

”Tack för erbjudandet men det är inte aktuellt i vårt fall. Vi har en klar spelarstrategi som bygger på egna spelare. /XX”

”Vi får i nuläget avvakta gällande ditt erbjudande. /XX”

Agentbranschen har alltid förknippats med svarta pengar, skattefiffel och tveksamma arbetsmetoder. Hur står det till i dag? Maffia, korruption, köpta licenser, banditer. Orden förekommer när landets fotbollsagenter berättar om sitt yrke. De önskar att Fifa och Svenska fotbollförbundet kunde hjälpa till att tvätta bort smutsstämpeln, men de mest oseriösa aktörerna står utanför straffsystemet. Sportbladet har under hösten jobbat med en omfattande granskning av en verksamhet som många pratar om men få egentligen vet någonting om. Resultatet är häpnadsväckande.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB