Startsida / Inlägg

”En form av slaveri”

av Stefan Holm

 

 

Agenter och andra förmedlare som placerar afrikaner i svenska klubbar tar inte ansvar för sina spelare.

Anklagelsen kommer från Malik Sesay, tränare i IFK Trelleborg.

– De ägnar sig åt en modern form av slaveri, säger han.

Malik Sesay reagerar starkt mot villkoren för afrikanska spelare.Foto: BJÖRN LINDGREN

Varje år hamnar unga afrikaner i mindre svenska föreningar, där de ska stå på tillväxt och förhoppningsvis upptäckas av allsvenska klubbar.

Affärsidén kan slå väl ut.

McDonald Mariga spelade för Enköping 2005, innan han via Helsingborg nådde Parma och Inter. Bennard Kumordzi, nu i RCK Genk, höll samma år till i division 6-klubben FC Norrköping. David Accam har spelat i Östersund, May Mahlangu och Tokelo Rantie i Hässleholm, Alhassan Kamara i Boden, Mohamed Bangura i Värnamo och namnen Teteh i Köping.

 

Måste ta ansvar

Men de afrikaner som misslyckas är betydligt fler och det är inte alltid de blir väl omhändertagna.

– En lördagsmorgon för något år sedan fick jag ett samtal från en man som skällde ut mig för att jag hade lämnat tre afrikaner i en park. Först när han insåg att han hade ringt till fel agent lugnade han ner sig, berättar Fifa-agenten John Thornberg.

Enligt Malik Sesay, vars far kommer från Sierra Leone, måste agenter och andra förmedlare ta ett större ansvar och ge spelarna bättre villkor. 41-åringen har kontakt med många afrikanska spelare och hävdar att de är underbetalda. Ytterst få spelare från Afrika har en månadslön på över 3 000 euro, drygt 25 000 kronor. Det är mindre än hälften av snittlönen i allsvenskan.

– Det första kontraktet är i regel fruktansvärt dåligt, säger Malik Sesay.

 

”Missnöjda”

Spelare som kommer till Sverige på turistvisum har inte rätt till någon ersättning över huvud taget. De får dessutom spela i högst division 3 eftersom det krävs arbetstillstånd för spel i högre serier.

– Spelare har berättat hur missnöjda de är i Sverige. För mig är det en gåta eftersom de kommer från ett helvete. De borde vara överlyckliga men saknar ett socialt nätverk och blir behandlade som varor, inte som människor. Agenterna tittar aldrig på deras matcher och ringer dem inte. Det gör mig upprörd. Agenterna måste ta ansvar, se till att de bor bra och mår bra, säger Malik Sesay, som också ser en annan fara med importen av afrikanska spelare.

– Ja, det är svenska talanger som får stå tillbaka. De får inte spela och sticker utomlands när de är 16-17 år.

Lars Backe Madsen och Jens M. Johansson har skrivit en bok om handeln med afrikanska spelare. I ”Den försvunne diamanten” står att läsa att lokala agenter, mot betalning, hjälper unga afrikaner med visum och provspelningar. När de sedan når Europa visar det sig att allt är en bluff. Spelarna hamnar då ofta på gatan.

– Man kan vara skeptisk till att spelare kommer hit och spelar för svenska klubbar på turistvisum, men så länge man tar hit dem korrekt och de får arbetstillstånd är allt okej. Situationen är betydligt värre i Belgien, dit afrikaner utan tillstånd slussas och lämnas vind för våg, säger agenten Patrick Mörk.

Stefan Holm

 

Agentbranschen har alltid förknippats med svarta pengar, skattefiffel och tveksamma arbetsmetoder. Hur står det till i dag? Maffia, korruption, köpta licenser, banditer. Orden förekommer när landets fotbollsagenter berättar om sitt yrke. De önskar att Fifa och Svenska fotbollförbundet kunde hjälpa till att tvätta bort smutsstämpeln, men de mest oseriösa aktörerna står utanför straffsystemet. Sportbladet har under hösten jobbat med en omfattande granskning av en verksamhet som många pratar om men få egentligen vet någonting om. Resultatet är häpnadsväckande.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB