Startsida / Inlägg

Spelarföreningen: Det är allvarligt

av Stefan Holm

Svenska klubbledare får bara förhandla med agenter, advokater och en spelares anhöriga.

Ändå är det ingen som förkastar Sportbladets erbjudande om afrikanska spelare.

– Det här är allvarligt. Klubbarna måste stå emot om branschen ska bli ren, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen.

Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen.

Sportbladets reporter påstod sig ha bra kontakter inom svensk fotboll och hade snart ett stall med 27 afrikanska spelare.

Sex av dem erbjöds till 52 klubbar i allsvenskan, superettan och division 1 och svaren tyder på att vissa ledare är beredda att göra affärer med vem som helst.

Lätt kringgå reglerna

Föreningarna kan enkelt kringgå regelverket genom att betala den olicensierade förmedlaren konsult- eller scoutingarvode och sedan låta en agent eller advokat skriva under övergångshandlingarna.

– På olika håll har jag sett avtal där mycket pengar inte kommer fram till spelaren. Som jag har förstått det vill mellanhanden ha mycket för att det ska bli någon affär, säger Magnus Erlingmark.

Vid affärer med icke-licensierade agenter riskerar spelaren och klubben bestraffning. Förmedlaren har däremot ingenting att frukta.

– Det är kännbara straff. Spelaren kan bli avstängd i ett halvår och klubben kan stängas ute från transfermarknaden. Då kan de inte köpa spelare det närmaste året och inte förnya utgående avtal, säger Erlingmark.

Förekommer det att svenska klubbar gör affärer med icke-
licensierade agenter?

– Det är troligt, men förhoppningsvis handlar det bara om enstaka fall. Problemet är att någon som känner till det ska göra en anmälan. Ofta är det där det faller.

Patrick Mörk, den agent som placerar flest afrikanska spelare i Sverige, är inte lika upprörd:

– Väldigt ofta vill klubbarna försöka hitta sina egna vägar att finna afrikanska stjärnor. Jag kan inte klandra någon klubbchef för att han läser och svarar på mejl, och det är inte förbjudet att tipsa om spelare. Det är mer anmärkningsvärt om någon är på väg att nappa. Nästan alla afrikanska spelare i allsvenskan och superettan har kommit dit genom kända kanaler.

Stefan Holm

 

SÅ BLIR MAN LICENSIERAD AGENT

  • Förbundet anordnar agentprov två gånger om året. Ansökan ska innehålla personbevis, passfoto, konkursfrihetsbevis och utdrag ur kriminalregistret. För att bli godkänd krävs rätt svar på minst 14 av totalt 20 frågor.
  • För att få licens måste den som klarat provet teckna en ansvarsförsäkring, underteckna ett uppförandekodex och skaffa F-skattebevis.
Agentbranschen har alltid förknippats med svarta pengar, skattefiffel och tveksamma arbetsmetoder. Hur står det till i dag? Maffia, korruption, köpta licenser, banditer. Orden förekommer när landets fotbollsagenter berättar om sitt yrke. De önskar att Fifa och Svenska fotbollförbundet kunde hjälpa till att tvätta bort smutsstämpeln, men de mest oseriösa aktörerna står utanför straffsystemet. Sportbladet har under hösten jobbat med en omfattande granskning av en verksamhet som många pratar om men få egentligen vet någonting om. Resultatet är häpnadsväckande.
  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB