Startsida / Inlägg

11-åringar fastnade i militärkuppen

av Henrik Lundgren
Äntligen framme. 11-åringarna från Singapore anlände till Göteborg sent i natt efter en 55 timmar lång resa.  Bild: Henrik Lundgren
Äntligen framme. 11-åringarna från Singapore anlände till Göteborg sent i natt efter en 55 timmar lång resa. Bild: Henrik Lundgren

GÖTEBORG. 11-åringarna i singaporianska F-17 Academy såg fram emot en vecka i Göteborg.

I stället flög de rätt in i militärkuppen i Turkiet och fastnade där.

– Jag ville bara att vi skulle komma därifrån så fort som möjligt, det var kaotiskt, säger klubbens general manager Muhd Shamir.

När Sportbladet möter upp de elvaåringarna i F-17 Academy är det ett trött gäng som stiger av bussen. Efter drygt 55 timmar på resande fot kom de sent i natt fram till Göteborg, efter ett äventyr de gärna varit utan.

– Vi skulle ha kommit hit med tåg från Köpenhamn på lördag eftermiddag, men nu ser pojkarna oerhört mycket fram emot att få spela i turneringen, säger Muhd Shamir.

Planet från Singapore skulle ha mellanlandat i Istanbul i fredags kväll, men tvingades i stället gå ner i Antalya när den turkiska militärkuppen bröt ut. Där blev de sen sittande i 16 timmar.

– När vi landade visste vi ingenting, piloten sa bara kort att de bytt flygplats. Jag förstår inte varför de gick ner i Turkiet över huvud taget, de flesta andra flygbolag vände eller landade i något annat land i närheten.

* Hur tog pojkarna det?

– De var okej, de hade sina telefoner och Ipads och var med sina vänner. Det var värre för oss ledare, vi sprang runt på hela flygplatsen, men ingen visste vad som hände. Det var kaotiska 16 timmar. Wifi på flygplatsen fungerade inte och jag kunde inte koppla upp min telefon heller. Jag tror att de turkiska myndigheterna stängde ner nätet. Först tänkte jag att det kanske inte var en sån stor grej, men sen flög det militärflygplan över flygplatsen och när jag hörde att det pågick en militärkupp i både Ankara och Istanbul insåg jag att de förmodligen tänkte försöka ta över alla större flygplatser förr eller senare. Då blev jag rätt orolig för pojkarna.

11-åringarna var dock mer intresserade av att få träna. De letade upp en fotboll i bagaget och började spela boll på Antalyas flygplats. Efter att ha fått en halv natt på hotell i Antalya natten till söndag flög de sen tidigt till Istanbul i går morse, och vidare till Köpenhamn. Där hade Singapore Airlines bokat en buss för vidare transport till Göteborg.

– Och det var inte ens dem vi bokat våra biljetter med. Det är helt otroligt när folk vill hjälpa till, säger en tacksam Muhd Shamir.

Gothia Cup lyckades ändra matchtid för lagets första match, så de spelar i stället 16.30 i eftermiddag (Kviberg 4).

– Pojkarna är väldigt trötta, men ser oerhört mycket fram emot turneringen. De vill bara spela fotboll, trots allt som hänt. Många av dem var här och spelade redan i fjol, men för en del var det här den första långa resan de gjort i livet. Så det är oturligt att de tvingades gå igenom det här. Men det är en erfarenhet. Nu ska vi spela fotboll och kanske gå på Liseberg. Förhoppningsvis inte, eftersom det i så fall betyder att vi inte lyckats nå finalen.

Henrik Lundgren

henrik.lundgren@aftonbladet.se

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB