Startsida / Inlägg

Dagens Gothia-jobb – kock

av Henrik Lundgren
Kocken Ezdehar Mirhassani kokar 60 kilo spagetti för dagens lunch. Foto: Anders Deros
Kocken Ezdehar Mirhassani kokar 60 kilo spagetti för dagens lunch. Foto: Anders Deros

GÖTEBORG. 100 kilo nötfärs, 60 kilo pasta och 50 kg krossade tomater. 

Det är vad Ezdehar Mirhassani, kock på Burgårdens skola, använder till Gothia Cup-lunchen.

– Vi serverar 12-1300 gäster här varje dag, säger hon.

De allra flesta Gothia Cup-lagen bor på skolor över hela Göteborg med omnejd. Och när de spelat matcher och sett på stan så vill spelare och ledare ha mat. Massor av mat.

På Burgården, en av de största cupskolorna, bor det 32 lag under veckan. De äter frukost, lunch och middag där, och ansvarig för alltihop är Ezdehar Mirhassani, eller ”Ester”.

– Det är mitt svensk namn, det går snabbare att säga, säger hon och skrattar.

Hon skrattar ofta, trots stressen. Klockan fem varje morgon är hon på plats för att förbereda frukosten.

– Sen stannar jag till 14-15, då nästa skift tar över och fixar middagen. Det är bra, jag är lycklig när det är kaos. Och blir det för mycket tar jag bara en huvudvärkstablett. Jag älskar det här jobbet.

När Sportbladet hälsar på bjuds spelare och ledare på pasta med köttfärssås. Spagettin ligger i jättelika kar och kokar medan köksassistenterna springer in och ut ur köket för att byta ut de tomma byttorna med ny köttfärssås. På listan i köket står mängderna som ska tillagas. 100 kg nötfärs, 60 kg pasta och 50 kg krossade tomater. Plus sojafärs och glutenfri spagetti.

För så enkelt att bara koka pasta och köttfärssås till 1200 personer är det förstås inte.

– Nej, vi gör vegetariska alternativ också. Och gluten. Och vegan, och laktos. Allt det tar jag hand om själv och så kommer spelarna till dörren och ber om det.

* Det samsas en mängd olika religioner här, hur pass mycket hänsyn kan ni ta det till?

– Det är många som frågar efter halalkött, men det går inte. Men vi serverar bara nötkött, inget fläsk.

De olika lagen spelar under olika tidpunkter på dagen, så frukost, lunch och middagsserveringarna går i princip in i varandra. Men Ezdehar är van vid det organiserade kaoset, sommarens turnering är hennes fjärde.

* Vilken är favoritmaten hos ungdomarna som kommer hit?

– Chicken nuggets. Det har vi lagt till på menyn nu, serveras till middag i kväll. 200 kg. Det har kommit så många önskemål om det. Sen är det pasta med köttfärssås och köttbullar med potatis som är favoritmat hos många. Fisk gillar de inte, så det har vi tagit bort från menyn sen ett tag tillbaka. Kokt potatis går också bort.

– Maten här är fantastisk, säger Gasteizko Neskaks Marián Pueyo. Foto: Anders Deros
– Maten här är fantastisk, säger Gasteizko Neskaks Marián Pueyo, närmast kameran. Foto: Anders Deros

Lag efter lag kommer in i matsalen, och alla äter för fulla muggar. Det spanska laget Gasteizko Neskak fyller tallrikarna med pasta och köttfärsås.

– Maten här är fantastisk, den smakar underbart, säger 17-åriga Marián Pueyo och låter nästan som en tv-reklam.

– Haha, men den är fantastisk. Jättebra variation också, så vi spelar bra fotboll.

* Är du överraskad över kvaliteten?

– Ja, i förra veckan var vi på en cup i Danmark och där var maten fruktansvärt äcklig. Det var så härligt när vi kom hit!

Henrik Lundgren

henrik.lundgren@aftonbladet.se

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB