Dagens Gothia-jobb – sjukvårdare
av
GÖTEBORG. Hon lägger en semestervecka på att ta hand om skador på Gothia Cup.
– Det är det värt, jag älskar att jobba med ungdomar. De ger mig så mycket glädje, säger undersköterskan Inga-lisa Caspersson.
Ett litet tält mitt på centralgången av Heden är kärnpunkten för de skadade spelarna under Gothia Cup. Under skylten ”First Aid” står Inga-lisa Caspersson och tar emot patienter i vad som verkar vara en aldrig sinande ström.
– Om jag säger som så, att i tisdags så hade vi 60 patienter här som vi hann skriva upp. Och det var bara här på Heden.
Liknande sjukdomstält finns på sju andra planområden runt om i Göteborg med omnejd, men det är bara på Heden det också finns en läkare.
– Patienterna kommer hit till oss först för en första undersökning. Känner vi att det behövs så skickar vi dem sen vidare till läkaren som har all utrustning han behöver. Där kan han röntga exempelvis. Behövs det sen så kan vi skicka dem vidare till sjukhus också, säger Caspersson.
Det är sjunde året i följd hon är ”Gothiasköterska”. Och hon har inga planer på att sluta.
– Nej, det här gör jag på min semester från mitt ordinarie jobb som undersköterska på Sahlgrenska där jag jobbar med hjärta och lungor. Men det här är fantastiskt, ungdomarna inspirerar oss att fortsätta.
* Vilka skador är vanligast under veckan?
– Skavsår på diverse ställen, fingerskador, brutna fingrar, handleder, knän och fotleder. Och så blir det många brännsår efter att spelarna glidit på plastgräset också.
Chilenaren Patric Ponce, 16, har fått ett brännsår på låret. Men inte efter en glidtackling.
– Nej, jag fick en lårkaka efter att jag fått en spark där. Men när de skulle fixa till den med en ispåse så la de den iskalla påsen rakt på huden, säger Sangre Chilena FC-spelaren.
Inga-lisa Caspersson himlar med ögonen medan hon ser om hans brännsår.
– Det är ju då en generaltabbe som man absolut inte får göra. Du kan aldrig lägga en ispåse direkt på huden, utan du måste ha någon form av tyg under. Annars får man ju brännsår. Det är andra gången den här veckan, det var en kille här tidigare som hade ett jättebrännsår och det hade gått hål på blåsan, så det var ett rejält köttsår också. Han fick åka vidare till läkaren. Problemet nu är att jag kan inte behandla lårkakan eftersom han har ett brännsår ovanpå.
Patric Ponce får också gå till läkaren, men mest för säkerhets skull.
– Jag ska spela match i eftermiddag igen, det är inget att snacka om.
* Med brännsår och lårkaka?
– Jag ska spela, men kanske inte till 100 procent, säger han och ler.
* Inga-lisa…?
– De ger sig ju inte. De är för härliga, ungdomarna. ”Lägg på en linda så spelar jag”. Och då får de ju försöka spela.
Även publiken kommer till sjukvårdstältet. Värmen över Göteborg ställer till stora problem och både åskådare och spelare har svårt att få i sig tillräckligt med vätska.
– Framför allt är det flickor som inte ätit och druckit för dåligt i värmen. Så de behöver vätskas upp när de kommer hit. Vi lägger salt direkt på tungan och så vatten. Sen kontrollerar vi dem och ger dem lite socker. De som inte känner att de är färdiga för utskrivning skickar vi vidare till sjukhuset, så att de kan få dropp där.
* Det är lag från 80 nationer som deltar i Gothia Cup, det är en himlans massa språk…?
– Vi har händer och fötter till hjälp, kroppsspråket är bra. När jag kom hit i måndags tänkte jag bara att vi skulle ha svenska patienter, man är ju lit dum. Sen kom det folk från Kina, Singapore, Polen, Tyskland, USA, England under den första dagen. Så efter det så tilltalade jag alla på engelska i stället.
Henrik Lundgren
henrik.lundgren@aftonbladet.se
Fotnot: Tre timmar senare spelade Patric Ponce från start när hans Sangre Chilena spelade kvartsfinal i pojkar 18-klassen.