Dagens Gothiajobb – ålderskontrollant
avGÖTEBORG. De jobbar bara inför turneringen.
Men deras jobb kan komma att diskuteras under hela veckan.
– Vi måste vara noggranna. Varje spelares ålder ska kollas mot pass, säger ålderskontrollanten Charlie Bellring, 18.
Diskussionen återkommer år efter år, oftast efter att det egna laget förlorat. ”Motståndarna måste ha varit för gamla för den här åldersklassen”-ursäkten är lika gammal som fotbollens ungdomsturneringar.
För att förekomma åldersfusk kontrolleras varje spelare inför Gothia Cup, en spelare som inte registrerats får inte heller delta i turneringen. Kontrollen kan göras på den skola/hotell där spelarna bor under veckan, eller i Exercishuset på Heden.
Där står Charlie Bellring och kollar spelarna i Gais 15-årslag. Och framför allt deras pass.
– Roligaste med det här jobbet? Att man får träffa så många människor, säger han.
Köerna är långa redan på söndag förmiddag, och han räknar med att drygt 100 lag kommer att ha passerat desken innan dagen är över.
– 12-17 spelare per lag i snitt ungefär. Man blir snabbt trött i huvudet, säger han och ler.
* Hur går kontrollen till?
– En ledare från laget kommer fram först och ger oss en lista över spelarna. Sen kommer spelare för spelare fram med sitt pass och så jämförs det med listan. Passet måste vara giltigt förstås.
Han och Elin Ohlin jobbar i par, kollar spelare efter spelare, och kön minskar snabbt. Innan nästa lag kommer in i byggnaden.
– Det är första året för mig, men ännu så länge går det bra. Det är en jätteapparat, men de flesta lagen sköter det på sina skolor. Det är enklare där. Hit kommer mest svenska lag.
* Hur ofta stöter ni på problem?
– Sällan. Och blir det problem brukar det snabbt lösa sig.
Henrik Lundgren
henrik.lundgren@aftonbladet.se
Tillägg:
I 11-mannaklasserna får lagen ha med max två spelare som är högst ett år äldre. I 7-mannaklasserna ges inga generella åldersdispenser. Gothia Cup avgörs i 16 olika klasser. Pojkar 11 till pojkar 18 och flickor 12 till flickor 19. Plus Kim Källström Trophy.