Startsida / Inlägg

Förlust, men Sangre Chilena är ändå vinnare

av Henrik Lundgren
Publikfest. Sangre Chilena FC har fått ett fantastisk stöd under hela veckan. Foto: Anders Deros
Publikfest. Sangre Chilena FC har fått ett fantastisk stöd under hela veckan. Foto: Anders Deros

GÖTEBORG. Utslagna i kvartsfinalen och fullständigt otröstbara efteråt.

Men spelarna i Sangre Chilena FC var vinnare redan innan de spelade sin första match.

– Det här laget handlar om att få hit killar som inte har någon chans i Chile och motivera dem till att tro på att drömmen kan bli verklighet, säger projektledaren George Vera Köhler.

Det som började som en dröm i vintras blev till slut verklighet. Svensk-chilenaren George Vera Köhler bestämde sig för att starta projektet Sangre Chilena FC och sätta ihop ett lag i Chile och ta dem till Gothia Cup.

– Jag vill motivera de här killarna, de som har talang men inte har någon chans att få spela i någon klubb i Chile. Vissa av dem jobbar i skogen, andra är fiskare. De har ingen möjlighet att åka till stora lag, de hinner inte, de måste hjälpa sina familjer. Det är inte heller vem som helst som kan komma in i en stor klubb i Chile, du måste ha pengar. Så de flesta av de här killarna är från underklass och neråt. Vi försöker få hit dem och motivera dem så att de inte går andra vägar i livet. Det här var en chans för dem att tänka framåt, se att det finns en dröm, och att drömmen blev till verklighet, säger han.

Genom sociala medier bjöd han in till provspel över hela Chile. 800 killar i åldern 16-18 dök upp. Av dem togs 22 spelare ut. Och sen började den verkliga utmaningen.

– Det här är killar från hela Chile. Det hade varit enklare att ta ut killar som har pengar, som kommer från rika familjer. Men det gör vi inte. Alla killarna kommer från Chiles underklass. Deras familjer och vi har slitit i tre månader för att få ihop pengar till flygbiljetter och anmälningsavgift till Gothia Cup. De har sålt korv med bröd, lotter, allt möjligt för att få in vad som krävs. Vi lyckades till slut få in tre sponsorer här i Sverige som hjälpte till. Förhoppningsvis är det här en vision för andra chilenare i Sverige att vi kan göra något för våra ungdomar.

Stödet för laget, som för tre månader sen inte fanns, har varit enormt under veckan. På Valhalla fylldes halva läktaren av sjungande chilenska supportrar, och tidigare i veckan har Gothia-ledningen tvingats att byta plan för en match för att alla intresserade skulle kunna få se matchen.

Ricardo Valenzuela, 18, är en av spelarna som kommit till Sverige. Han fick höra om projektet genom en kompis och bestämde sig för att åka iväg på provspelet i hemstaden Valparaiso.

– Det var 100 killar där, och jag var en av de som blev uttagen. Jag är väldigt glad över att ha fått den här chansen, säger han.

Talang med teknik. Ricardo Valenzuela har charmat publiken under veckan. Foto: Anders Deros
Talang med teknik. Ricardo Valenzuela har charmat publiken under veckan. Foto: Anders Deros

Under veckan har laget spelat fantastisk fotboll, men i kvartsfinalen mot engelska Phoenix Football Academy i går var äventyret över. Chilenarna förlorade en jämn match med 0-1, och efteråt kunde varken spelare eller ledare sluta gråta.

Till slut tog George Vera Köhler till orda och sa till dem att sluta sörja förlusten, och i stället se sig som vinnare som kommit så här långt på tre korta månader.

– Vi är stolta över att vi gick så här långt, och jag är väldigt glad trots allt, säger Ricardo Valenzuela när tårarna till slut torkat.

* Vad betyder det här för dig?

– Att drömmen om att få komma till Europa har blivit verklighet. Jag tänker fortsätta spela fotboll hemma i Chile, även om jag bara spelar i ett kvarterslag.

Henrik Lundgren

henrik.lundgren@aftonbladet.se

 • Tjänstgörande sportredaktör: Kristoffer Elisson Snygg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB