Startsida / Inlägg

Makati FC med i Gothia för 34:e året i följd

av Henrik Lundgren
Tomas L Lozano tillsammans med spelarna i Makati FC:s 12-årslag.  Foto: Henrik Lundgren
Tomas L Lozano tillsammans med spelarna i Makati FC:s 12-årslag. Foto: Henrik Lundgren

 

GÖTEBORG. Han har tagit med sig 120 lag från Filippinerna sedan 1983.

Tomas L Lozano älskar Gothia Cup. 

– Vi har till och med startat en turnering där hemma där vi försöker kopiera dem, säger Makati FC:s president. 

34 år i rad har Makati FC kommit till Göteborg under en vecka i juli. Den filippinska klubben är en av turneringens trognaste och mest uppskattade av publiken. Mannen bakom det är Tomas L Lozano.

Född i Spanien, uppväxt i Frankrike där han blev professionell ungdomsspelare i Lens innan han flyttade till Real Madrid.

– När jag var 19 år så fick jag chansen att bli en del av ett utbytesprogram med Filippinerna. Sex spanska spelare skickades till Sydostasien. Senare spelade jag även i Hong Kong och Australien, men jag blev förälskad i Filippinerna så för 40 år sedan så flyttade jag tillbaka dit och startade Makati FC, säger han.

1983 var han i Europa och upptäckte Gothia Cup, turneringen som då efter några väldigt magra år hade börjat växa igen. Lozano tog med sig ett lag till Göteborg, och det blev början på en enda lång kärlekshistoria.

– 120 lag från Makati har spelat Gothia Cup sedan dess, 3000 spelare. Vi är så glada att få komma hit och lära oss, säger han.

De har bara lyckats vinna turneringen vid två tillfällen, men i år kan det vara dags igen. Klubbens 12-årslag har imponerat stort under de två första dagarna och efter 17-0 mot de stackars irländarna i West Coast United i måndags blev det i går 7-2 mot Enebybergs IF 1. Mycket talar för att det blir ännu större siffror mot Stenungsunds IF i dag.

Yannick Agora på väg mot ytterligare ett mål. Foto: Anders Deros
Yannick Agora på väg mot ytterligare ett mål. Foto: Anders Deros

– Vi har haft tur som via min bror som är professionell tränare i Frankrike fick med oss tre franska spelare till Göteborg, säger Lozano.

Två av dem dominerar i målprotokollet. Yannick Agora gjorde tre mål, Edhy Zuliani gjorde två mot Enebyberg. Mot West Coast i måndags gjorde duon totalt nio mål.

– De är fantastiska. De fokuserar på fotbollen. I Filippinerna fokuserar man på livet, säger Lozano och skrattar.

För 12-årige Yannick Agora har utbytet med Makati redan gett resultat. När franska medier skrev om hans resa till Sverige och Gothia Cup hörde Johan Elmanders förra klubb Toulouse FC av sig. Nu har han skrivit på ett ungdomskontrakt med klubben.

– Och dörren uppåt i den klubben är öppen, säger Lozano.

– För oss är det fantastiskt att få spela här med Makati. Våra franska klubbar åker inte hit, de visste inte ens om att det fanns en sån här turnering. Men det är otroligt, jag grät under invigningen i måndags. Det var en sån upplevelse. Alla är så snälla, säger Edhy Zuliani.

Edhy Zuliani jublar efter ett av sina två mål. Foto: Anders Deros
Edhy Zuliani jublar efter ett av sina två mål. Foto: Anders Deros

Tomas L Lozano säger att han tänker fortsätta att skicka lag till Gothia Cup varje sommar, och han själv tänker inte missa en enda turnering heller.

– Så länge jag har hälsan så tänker jag komma hit. Jag har skapat en turnering hemma i Manila också, där har vi 30 7-mannaplaner bredvid varandra. Vi startade för 21 år sedan med 25 lag. I höst är det 400 lag anmälda. Vår dröm är att kopiera Gothia Cup, men det vill ju alla göra.

* Vad är det som gör Gothia så bra?

– Den internationella kontakten. Möjligheten att få träffa så många människor. Staden Göteborg är också jättebra, med Liseberg, shoppingen och alla matcherna.

Makati spelar två matcher i dag, onsdag. 09.40 på Heden 6 mot Stenungsund och första slutspelsmatchen klockan 19.30 på Heden 5.

Henrik Lundgren

henrik.lundgren@aftonbladet.se

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB