Startsida / Inlägg

Kristdemokrati

av Gunnar Fredriksson

En ofta upprepad propaganda särskilt inom kristdemokratiska partier är att alla bör erkänna att vår gemensamma tradition är ”den judiskt-kristna kulturen”. Nu är våra kristdemokrater så nära att falla ur riksdagen att man kanske undrar om detta gäller hela den judiskt-kristna ideologin håller på att ramla ihop i Sverige. — Hela detta betraktelsesätt är nonsens och inte alls någon historiskt korrekt sanning. Vi kan välja vad det är inom västerländsk idéhistoria som vi tycker är viktigt och då är det en del som förordar något de kallar judiskt.kristet. — Jag menar att den mest betydande traditionen är upplysningens idéer om demokrati och mänskliga rättigheter. Kampen för dessa idéer fördes under århundraden mot religiösa anspråk på makt och inflytande. Demokrati förutsatte en sekulär och tolerant inställning. Den förste upplysningstänkaren av betydelse var Spinoza, som förtalades och förföljdes av judiska och kristna militanta, i synagogan där han gått i skola, senare av reformerta, protestanterna i Holland, och katoliker. Praktiskt taget alla betydande filosofer med allmängiltiga moraliska och politiska idéer har förföljts av teologer och kyrkor. Jag skulle kunna räkna upp dem men det skulle i så fall behövas ett betydande utrymme. — Så om någon upprepar formeln om att vi alla skulle vara överens om vårt ursprung i ”den judiskt-kristna kulturen” ropar jag NEJ !

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Fredrik Palmqvist, Elvira Barsotti, Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB