Startsida / Inlägg

Världens centrum

av Gunnar Fredriksson

För länge sedan ansåg många att världens centrum var finanskvarteren i London City och det tror många engelsmän fortfarande. Sedan kom decennier då amerikaner och åtskillig andra menade att det självklart var USA. I Kina talade man för hundratals år sedan om Kina som ”Mittens rike”, i världens centrum, och det kanske nu är framtiden. — Någon dag före julen 1972 lämnade jag Hanoi och läste i morgontidningarna på Kastrups flygplats om de amerikanska flygattackerna, ”julbombningarna”. Det blev en egendomlig kontrast till idyllen i Stockholm med juldekorationer och julmat. Vi var utanför det centrala skeendet. — En januarimorgon kom jag till Stockholm från Calcutta. Märkligt: I Indien var städerna fullproppade med människor och djur, lukter, färger, värme. Och så bussfärden från Arlanda, kallt, alldeles vitt av snö, varken människor eller djur, som en månfärd. Jag tänkte mig Indien i Stockholm: en miljon människor i Gamla Stan, lika många djur, ingren sophämtning eller annan avfallshantering, 30 grader varmt, starka färger och lukter. Vad var verklighet i världen? — När jag reste i Joseph Conrads farvatten1981 tog jag mig med ett litet flygplan från Jakarta till Tanjung Redeb, en by vid en flod på östra Borneo. Där hade Conrad varit hundra år tidigare som styrman i den lilla ångaren ”Vidar”, hemmahörande i Singapore, och detta är miljön i flera av hans berättelser. Bryggan där hans fartyg låg fanns kvar. — Polisen tog mig när jag gick omkring och fotograferade och jag var helt visst en egendomlig figur. Han förhörde mig i polishuset, där tuppar gol på gården, värdshusvärden tolkade, och jag sa att hans distrikt var berömt i världslitteraturen. Jag kunde inte förklara varifrån jag kom, Skandinavien och polcirkeln räckte inte. Jag avstod från att säga att i mitt land kunde man vid den här årstiden gå på vattnet. Han fick några rupier och släppte mig. På hans vägg fanns en mängd vykort och när jag kom hem sände jag ett vykort till honom med en obegriplig bild av Stockholm i snö. — Var finner vi världens centrum? Kanske i Indien,, Vietnam eller Indonesien. Stockholm finns, gärna för mig, någonstans i periferien, uppe vid polcirkeln.

 • Tjänstgörande redaktörer: Matilda Andersson, Nils Höglander och Aleksandra Wojsic
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB