Startsida / Inlägg

VI ÄR FOLKET

av Gunnar Fredriksson

Presidenten i Turkiet säger att ”folket” vill att dödsstraff införs. NATO invänder att det är inte godtagbart i ett NATO-land. — Sedan urminnes tider har ordet FOLK brukats och missbrukats i politiken. Vi har ju kampen om ”folkmakt eller kungamakt” från den tiden då högern bekämpade allmän och lika rösträtt. Vi har de politiska termerna folksuveränitet och folkstyre. —  Men vi minns eller vet också hur Hitler på stora folkmöten vrålade Volk, Volk, Volk till tyska folkets jubel. När muren och kommunismen föll kom demokrater på slagordet ”Vi är folket”, en fantastisk demokratisk och rent av rolig, folklig replik. — I de ruttna kommunistiska enpartistaterna fanns folkdemokrati, folkdomstolar, folkarmé och folksoldater. I Västtyskland trumferade Volkswagen över de hostande östtyska Trbant-bilarna. — Hos oss fick vi folkskola 1842, folkhem med Per Albin, folkkyrka, folk-conjack, folkmedicin, folklustspel och folkopera. Om dialekter och slagdängor säger språkvetenskapen ”i folkmun”. Vi har i de svenska försvaret hemvärnet, den paramilitära folkmilisen. Nyligen upplevde vi en folkomröstning i Storbritannien, då stora delar av folket inte brydde sig om vad de röstade på, bara att de var missnöjda med etablissemanget och avstånd till folket. — Inte vet jag om turkiska folket gillar dödsstraff. Men jag tror inte att svenska folket vill gå med i NATO och därmed sympatisera med Erdogans Turkiet.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB